Σε μία από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (με πλάτος μόλις 60 εκατοστά), η οποία διασχίζει τις πλαγιές του Πηλίου περνώντας από χαράδρες, μίνι τούνελ και γεφύρια, έχοντας σε πολλά σημεία πανοραμική θέα στη θάλασσα του Παγασητικού, θα αισθανθείτε σαν παιδί που μόλις πήρε δώρο ένα τρενάκι από τον… Αγιο Βασίλη. Και τι δώρο, Μουντζούρης ολόκληρος!

Ονομάστηκε έτσι λόγω της κάπνας που έβγαζε κάποτε η ατμομηχανή του, αλλά σήμερα το ταξίδι του είναι πεντακάθαρο. Αφετηρία είναι τα Ανω Λεχώνια (περίπου 12 χλμ. από τον Βόλο) στις 10 το πρωί. Πρώτος σταθμός: Ανω Γατζέα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνήθως επίσκεψη στο κοντινό Μουσείο Ελιάς και Λαδιού, το οποίο στεγάζεται σε ένα πέτρινο, παραδοσιακό κτίριο του 1924. Ξεχωρίζουν οι εντυπωσιακές κάδες (τεράστια βαρέλια όπου παρασκευάζονται οι βρώσιμες ελιές), ενώ μεταξύ άλλων θα δείτε εργαλεία καλλιέργειας αλλά και εμπορίας ελιάς. Υστερα από μία στάση διάρκειας περίπου 15′ οι εκδρομείς επιβιβάζονται ξανά στα βαγόνια.

Λίγη ώρα μετά, κορυφαίο αξιοθέατο της διαδρομής είναι το πέρασμα πάνω από τη μεταλλική γέφυρα του Εβαρίστο ντε Κιρίκο. Η καμπύλη που κάνει πάνω της η γραμμή είναι μοναδική στην Ευρώπη! Σύντομα, το τρένο εισέρχεται στις Μηλιές. Περίπου στις 11.30 το πρωί, μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα τα 20 χλμ. ανά ώρα ολοκληρώνεται. Η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι. Μέχρι τότε λοιπόν έχετε αρκετό χρόνο για να περιηγηθείτε τις Μηλιές.

Το εισιτήριο με επιστροφή κοστίζει 18 ευρώ για τους ενηλίκους και 10 ευρώ για τα παιδιά. Αυτές τις ημέρες το τρένο πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο κάθε Σάββατο και Κυριακή. Στις 28 Οκτωβρίου σταματά, για να επιστρέψει για λίγες… παραστάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων (λεπτομέρειες στο τηλ. 24210-39.723).