Και ξαφνικά, μέσα από μια θάλασσα μιζέριας, ίντριγκας και διχασμού, ξεπρόβαλε μια νησίδα σοβαρότητας, μαχητικότητας και συνέπειας. Ναι, όλα αυτά μαζί.
Μάρτιος 2001: η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει ότι με βάση τις συνταγματικές διατάξεις και τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων απαγορεύεται η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι εκεί και συντάσσεται με την πλειοψηφία.
Φεβρουάριος 2013: η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η Α.Σ. είναι εκεί και συντάσσεται με τη μειοψηφία.
Ιανουάριος 2014: η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το έργο της εκτροπής του Αχελώου, θεωρώντας ότι αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Εισηγήτρια ήταν η Α.Σ.
Ιανουάριος 2016: η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κερδίζει άλλη μία, τη δέκατη έκτη, προσφυγή της στο ΣτΕ για τις εργασίες στις Σκουριές. Σε τουλάχιστον δέκα από αυτές εισηγήτρια ήταν η Α.Σ.
Οκτώβριος 2016: δύο μέλη της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ υποβάλλουν την παραίτησή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου να ματαιώσει την Ολομέλεια για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί και για την ανακοίνωση μελών της Ενωσης που συντάσσονται με τον πρόεδρο. Ο ένας από τους δύο παραιτηθέντες είναι η Α.Σ.
Εδώ και τρεις δεκαετίες, με ορισμένες ηχηρές εξαιρέσεις όπως το μάθημα των Θρησκευτικών, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εξελιχθεί στο βασικό θεσμικό αντίβαρο στην παντοδυναμία των κρατούντων. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι το κυβερνών κόμμα, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών και αντιγραφής των μεθόδων του Ορμπαν, απέφυγε να λειτουργήσει αυτή τη φορά με στενά κομματικά κριτήρια.
Επειδή θεώρησε ότι έχει έτσι καλύτερη «κάλυψη» για το μέλλον; Επειδή αποφάσισε να ακολουθήσει για μια φορά τη θεσμική οδό; Αδιάφορο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν επέλεξε για την προεδρία τού οιονεί Συνταγματικού Δικαστηρίου τον εκλεκτό του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά μια ανεξάρτητη προσωπικότητα. Μεγάλες ειδήσεις δεν βγάζουν μόνο οι παραιτήσεις – αλλά και οι τοποθετήσεις.
Προσωπικότητα της γαλλικής σχολής, κόρη ενός πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος ήταν δικαστής και στην υπόθεση Κοσκωτά, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει ευρύτερα ενδιαφέροντα. Ασχολείται με το θέατρο, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο (αρκεί να δει κανείς τη σελίδα της στο Facebook). Είναι ένας «κανονικός» άνθρωπος, δηλαδή, σε μια κάθε άλλο παρά κανονική εποχή. Μεγάλη παρηγοριά.
Το ότι εκτός όλων αυτών ήταν και στενή φίλη του Σταύρου Τσακυράκη (για τον οποίο έγραψε ότι τη συγκινούσαν η μοναδική σχέση του με τους φοιτητές του και η σχέση επικοινωνίας με τις κατσικούλες του στον Μόλυβο) έχει αναμφισβήτητα τον δικό του συμβολισμό.