Ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζουν να καταγράφονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τον κύριο σεισμό της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι να μην προκληθεί ο παραιτηθείς υπουργός και πάση θυσία να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή, μη δίνοντας αφορμές οι υπουργοί για εσωτερικές εντάσεις.
«Οι υπουργοί θα ασκούν τα καθήκοντά τους όπως πρέπει και θα μιλάνε όταν κρίνεται απαραίτητο» είναι η φράση που κυριαρχεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο, που ουσιαστικά έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαχείρισης πολιτικής κρίσης που παρόμοιά της είχε να βιώσει πάρα πολύ καιρό.
Η παραίτηση Κοτζιά συνεχίζει να προκαλεί εσωτερικές εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλοί βουλευτές, ακόμα και υπουργοί, ανέμεναν ότι στο κάδρο θα έμπαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος όμως βγήκε αλώβητος μέχρι στιγμής από την ενδοκυβερνητική κρίση.
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μη διαιωνιστεί άλλο η ενδοκυβερνητική κρίση και να εξωθηθούν τα πράγματα στα άκρα. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και όλα τα βλέμματα είναι πάνω στον Κοτζιά για το εάν θα μιλήσει ή όχι ανοικτά την προσεχή Δευτέρα στην εκδήλωση της κίνησης Πράττω, της οποίας ηγείται, στο Ηράκλειο Κρήτης. Και βεβαίως τι χαρακτηριστικά θα προσδώσει στην εμφάνισή του.
Τους πέταξε το γάντι. Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών υπάρξουν παρατράγουδα, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως ο Κοτζιάς δεν θα θελήσει να διαιωνίσει την ενδοκυβερνητική κρίση. Ο ίδιος όμως φρόντισε χθες, πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησής του, να πει δημόσια με φαρμακερό τρόπο: «Κάναμε μια συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εγώ έγινα πρώην υπουργός». Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κίνησης Πράττω, εξάλλου, ο Κοτζιάς προκάλεσε το Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης, προκειμένου να διαφανεί εάν η παραίτησή του ήταν «πολιτικά ακατανόητη», όπως είχε πει νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε ένα νέο «καρφί» για τον Πάνο Καμμένο, επανέλαβε ότι εξωτερική πολιτική χαράσσει ο Πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ, ενώ έκανε λόγο για «οχετό με στοχευμένες διαρροές» εναντίον του. «Δυστυχώς, τα ξεφτιλίζουν όλα» ήταν η τελευταία βολή του.
Χωρίς προβλήματα. Πάντως, διάθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινοβουλευτική συνοχή της συγκυβέρνησης δεν έχουν τα μέλη της κίνησης Πράττω (στη σύσκεψη συμμετείχε και η βουλευτής Α’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά και όχι ο Νίκος Τόσκας). Σχετικά με τους άλλους δύο βουλευτές που κυκλοφόρησε ότι είναι κοντά στην κίνησή του, τον Γ. Καραγιάννη (Ιωαννίνων) και τον Γ. Ντζιμάνη (Κοζάνης), δεν ελέγχονται πλήρως από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αν και συμφωνούν με αρκετές απόψεις του.
Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι να υπερασπιστούν τον Κοτζιά και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, και αυτό αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις σειράς κυβερνητικών στελεχών (Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης), του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη κ.ά. που μιλάνε θετικά για την περίοδο της υπουργίας του, ενώ υψώνουν τείχος προστασίας και για το ζήτημα των κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Ο ίδιος θα επιμείνει στην προώθηση πρότασης νόμου για τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων όλων των υπουργείων, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο χθες έστειλε μήνυμα κυρίως στη ΝΔ «μην κουνάτε το δάχτυλο στον Κοτζιά για τα κονδύλια» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει τι έγινε επί των ημερών της, ενώ επισήμανε πως επί υπουργίας Κοτζιά και με πρωτοβουλία του από το 2017 ενημερώνεται αναλυτικά η Βουλή.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης ενίσχυσης του ηθικού πλέγματος για τον Κοτζιά ετέθη επικεφαλής ο Νίκος Βούτσης κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου και το μήνυμα ήταν πως δεν υπάρχει απολύτως καμία σκιά στην ηθική ακεραιότητα του Κοτζιά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής τον κάλυψε πλήρως και έριξε το γάντι στον Καμμένο.