Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η Ιταλία, μετά την επιστολή της Κομισιόν με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών φτάνοντας το 3,75%, ενώ η χώρα απειλείται άμεσα με υποβάθμιση από τη Moody’s και τη Standard & Poor’s που θα επανεξετάσουν την πιστοληπτική της αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα.
Την ίδια στιγμή κόντρα έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης συνασπισμού της Λέγκας και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για τη φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, με τον υφυπουργό της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας να διακόπτει περιοδεία στα βόρεια της χώρας και να επιστρέφει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και την επίθεση των αγορών. Η νέα αναταραχή στην Ιταλία οδήγησε το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να φτάνει τα 1,1432 δολάρια.
Οι αγορές προβλέπουν όπως όλα δείχνουν περισσότερες αναταράξεις στη συνέχεια, καθώς η Ιταλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη – εκτός της Ελλάδας.
ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Το κλίμα αρχίζει να γίνεται βαρύ για την Ιταλία, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Βορρά, τη στιγμή που επισήμως η Κομισιόν τηρεί συγκαταβατική στάση παρά τις έντονες προσωπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο Σαλβίνι στον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Η πιο συγκαταβατική στάση των Βρυξελλών θεωρείται από πολλούς διεθνείς αναλυτές ότι πηγάζει από την ανησυχία πως εάν η κατάσταση στην Ιταλία εκτροχιαστεί, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει δραστική και αποτελεσματική παρέμβαση, επειδή εκεί τα ποσά είναι απλά τεράστια. Είναι ενδεικτικό ότι το χρέος της Ιταλίας πλησιάζει τα 2,5 τρισ. ευρώ, καθώς ανέρχεται σε 131% του ΑΕΠ.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Η Κομισιόν στην επιστολή της Πέμπτης που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προκαλεί εντύπωση με τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Κάνει λόγο για σχέδιο προϋπολογισμού που «αποτελεί προφανή, σημαντική παρέκκλιση» από τα προβλεπόμενα στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Η επιστολή καταλήγει κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις πολιτικής προϋπολογισμού» που αναφέρονται στο Σύμφωνο. Ο Σαλβίνι τώρα θα προσπαθήσει με τον έτερο κυβερνητικό του εταίρο, τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και επίσης αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο να διαχειριστεί την κατάσταση και να ξεπεράσουν τις δικές τους διαφορές. Ο Ντι Μάιο έχει αντιδράσει στη φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό αναφέροντας ότι το τελικό κείμενο έχει αλλάξει από τα συμφωνηθέντα. Η αμνηστία αφορά όσους δεν έχουν δηλώσει κέρδη έως 100.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια για τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν τώρα φόρο 20%.