Αν θέλει κάποιος να σηκωθεί από τον καναπέ και ν’ αρχίσει να τρέχει, σύμμαχο στην προσπάθειά του θα βρει πολλά από τα οφέλη της άσκησης. Τη βελτίωση δηλαδή της φυσικής κατάστασης, την αλλαγή της διάθεσης, την ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος του σώματος, μέχρι και την εξασφάλιση κάποιων επιπλέον χρόνων ζωής. Νέες έρευνες τώρα δίνουν ένα ακόμα plus στα θετικά αποτελέσματα που έχει το τρέξιμο: βελτιώνει τη μνήμη.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Reports», μελέτησε τις επιδόσεις 24 ανθρώπων 18-35 ετών, που συμμετείχαν σε τέσσερις περιόδους πειραμάτων. Στην πρώτη, όλοι τους έπρεπε να αποστηθίσουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν από δύο λίστες των 15 λέξεων έκαστη, ενώ ήταν καθισμένοι. Στις υπόλοιπες τρεις έκαναν δυναμικό βάδισμα ή έτρεχαν σε ηλεκτρικό διάδρομο σε ήπια ταχύτητα για 15 λεπτά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απομνημόνευση των στοιχείων. Οταν ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες που έκαναν φυσική άσκηση ήταν καλύτεροι στην ενθύμηση των λέξεων.

Σύμφωνα με τον Πολ Λοπρίντσι, διοικητή του εργαστηρίου άσκησης κι έρευνας του Πανεπιστημίου του Μισισίπι και επικεφαλής της έρευνας, η αεροβική άσκηση οποιουδήποτε είδους μπορεί να επηρεάσει την βραχύβια και τη μακρά μνήμη. «Τα περισσότερα από τα πειράματά μας γίνοντραι με κατά κάποιον τρόπο ενεργό πληθυσμό. Εξετάσαμε τόσο την άσκηση σε ήπια και όσο και σε μεγάλη ένταση και βρήκαμε ότι και οι δύο είναι ευεργετικές για την επεισοδιακή μνήμη (αυτή που αφορά μνήμες από γεγονότα που έχουμε ζήσει ή ενέργειες που έχουμε κάνει)», τονίζει ο επιστήμονας.

Ο ειδικός επισημαίνει πως πέρα από τη δική του έρευνα, στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες αντίστοιχες που οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Η πιο σημαντική εξ αυτών ήταν μία του 2017 που μελέτησε 7.500 Κινέζους άνω των 65 ετών, οι οποίοι επιδίδονταν σε κάποιου είδους άσκηση (δυναμικό περπάτημα, τρέξιμο ή κάποιο άλλο ομαδικό άθλημα). Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, το 47% εξ αυτών ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσει από άνοια τα επόμενα εννέα χρόνια που τους παρακολούθησαν οι επιστήμονες, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που έκαναν καθαρά καθιστική ζωή.