«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία», έλεγε ο µεγάλος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ που ήξερε από τραγικές περιστάσεις. Στο τελευταίο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε µετά τον θάνατό του, µε τίτλο «Σύντοµες απαντήσεις σε µεγάλα ερωτήµατα», αναφέρει πως δεν πιστεύει στην ύπαρξη Θεού ή Παραδείσου ούτε στη µετά θάνατον ζωή, πιστεύει όµως στους εξωγήινους και στα ταξίδια στον χρόνο. Οσο για την ερώτηση «Πώς διαµορφώνουµε το µέλλον;» απάντησε: «Να θυµάστε να κοιτάτε πάνω, τα αστέρια, και όχι κάτω, τα παπούτσια σας».
Ούτε ένας ούτε δύο. Περισσότερα από 13 εκατ. άνθρωποι στην Υεµένη – µεταξύ αυτών ένα εκατοµµύριο παιδιά – βρίσκονται αντιµέτωποι µε τον θανάσιµο κίνδυνο του υποσιτισµού. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον «χειρότερο λιµό στον κόσµο µας τα τελευταία 100 χρόνια» και καλεί τον στρατιωτικό συνασπισµό µε επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και στήριξη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, να σταµατήσει τις αεροπορικές επιδροµές κατά αµάχων στην Υεµένη. Πουθενά αλλού στον κόσµο δεν κινδυνεύουν τόσο πολλοί άνθρωποι από υποσιτισµό. Ετος 2018.
Εν έτει 2018 και αυτό. Η DARPA, το ερευνητικό ινστιτούτο του αµερικανικού στρατού, δοκιµάζει νέα τεχνολογία που επιτρέπει στον χειριστή να ελέγχει έως και τρία drones µόνο µε τη σκέψη του. Στόχος είναι η δηµιουργία άµεσης σύνδεσης µεταξύ ανθρώπων και µη επανδρωµένων αεροσκαφών. Ο χειριστής µέσω ενός εµφυτεύµατος στο κρανίο του έστειλε τις οδηγίες ενώ ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφηµα του επέτρεπε να συνδεθεί µε προσοµοίωση στο κοµπιούτερ που καθοδηγούσε ένα υποθετικό drone. Το µέλλον (τουλάχιστον στα όπλα) είναι εδώ.
Επί δεκαετίες αποτύπωνε µε τον φακό του την Ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Γεννηµένος στη συνοικία Μπέγιογλου από αρµένιους γονείς, ο Αρα Γκιουλέρ, που πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών, δεν ήταν µόνο ο σηµαντικότερος τούρκος φωτογράφος µε διεθνή αναγνώριση, αλλά και ένας «ιστορικός εικόνων» που έδινε πάντα σηµασία στην ανθρώπινη παρουσία στα καρέ του. «Οταν φωτογραφίζω την Αγία Σοφία» έλεγε «εκείνο που έχει σηµασία είναι το πρόσωπο που περνά από µπροστά. Εκείνος που αντιπροσωπεύει τη ζωή».
Λιγότερο από ένας µήνας έχει µείνει για τις κρίσιµες ενδιάµεσες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η επικεφαλής των Δηµοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι δηλώνει αισιόδοξη. Σε 92 περιφέρειες οι Δηµοκρατικοί υποψήφιοι έχουν συγκεντρώσει, από δωρεές πολιτών, πολύ περισσότερα κεφάλαια από τους Ρεπουµπλικανούς. Η εξέλιξη αυτή δηµιουργεί ένα πολύ αισιόδοξο κλίµα στους Δηµοκρατικούς που ελπίζουν να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής ώστε να ανακόψουν τη δυναµική του Τραµπ. Κι αν ασχολούµαστε µε χρήµατα και όχι ιδέες, είναι γιατί οι Αµερικανοί το πιστεύουν: Show me the money.
Το πιο ωραίο µάθηµα πολιτικής αγωγής µάς έδωσε ο Χρήστος Δουλκερίδης. Ο 50χρονος γιος ποντίων µεταναστών στο Βέλγιο εξελέγη µε το κόµµα των Πρασίνων δήµαρχος στις Ιξέλλες, στην περιφέρεια των Βρυξελλών, στις δηµοτικές εκλογές που πραγµατοποιήθηκαν πριν από λίγες ηµέρες. «Μου λένε συχνά» είπε «πως τα παιδιά ελλήνων µεταναστών σαν κι εµένα κατάφεραν να διακριθούν. Απαντώ ότι αυτό συµβαίνει επειδή από την αρχή µάς αναγνώρισαν ως ισότιµους πολίτες και µας έδωσαν πολιτικά δικαιώµατα».