Το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία δεν είναι γενική διακήρυξη, αλλά υλοποιείται με τη μη δυνατότητα της εκτελεστικής εξουσίας και των φορέων της για επιβολή ποινών ή προληπτικών ποινικών μέτρων. Η επιβολή αυτών διενεργείται με απόφαση οργάνου που απολαμβάνει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Η προτροπή από άμεσο φορέα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή υπουργό, για λήψη ποινικών προληπτικών μέτρων, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για εκλογική επικράτηση, συνιστά επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Οι έλληνες δικαστές και εισαγγελείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν την επόμενη ημέρα από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ότι τέτοια ποινικά προληπτικά μέτρα στο παρελθόν λήφθηκαν με κυβερνητική απόφαση, εννοώντας ευθέως ότι δικαστικοί λειτουργοί, οι λαβόντες αυτά, έδρασαν μετά από εντολές της εκτελεστικής εξουσίας. Λόγω και της θεσμικής του λειτουργίας, ως αρμοδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει επωνύμως όποια περίπτωση έχει υπόψη του.
Ταυτόχρονα σε κομματικές εκδηλώσεις εμφανίστηκαν σε πανό φωτογραφίες δικαστών, που δικάζουν γνωστή ποινική υπόθεση με κατηγορουμένους, στους οποίους ανήκουν και πολιτικοί, (δυνητικά: προτρέποντας σε έκδοση συγκεκριμένης αποφάσεως), στοχοποιώντας έτσι αυτούς, με σκοπό τον επηρεασμό του δικαστικού φρονήματος.
Τα φαινόμενα αυτά συνιστούν κίνδυνο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το πολίτευμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο Στάθης Βεργώνης είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων