Από την αρχή ήταν φανερό πως κάποιο λάκκο είχε η φάβα. Η πρόταση που ανέπτυξε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο κ. Π. Καμμένος στηριζόταν σε καλά κρυμμένα μυστικά. Τα πρόδωσαν, ωστόσο, τα αλλεπάλληλα τιτιβίσματά του, αλλά και η σιωπή του Πρωθυπουργού που δεν βρήκε να πει παρά μόνο πως «ο τυφώνας στις ΗΠΑ δεν λέγεται Πάνος». Τελικά, ο ίδιος ο κ. Καμένος, αφού αποκάλυψε πως «γνώριζε την πρότασή του ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε πως «θα ήταν μια εναλλακτική στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Καμμένος, υπολογίζοντας – όπως ο ίδιος είχε δηλώσει – πως η συμφωνία των Πρεσπών θα σκοντάψει στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, ανέπτυξε στους Αμερικανούς μια πρόταση που δεν αφορά στην ακύρωση, αλλά στην υποκατάστασή της. Αναφέρθηκε στην περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας και πρότεινε, ως εναλλακτική, να δημιουργηθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ μια «θυγατρική» του ΝΑΤΟ, στην οποία να μπουν και τα Σκόπια. Εξήγησε, μάλιστα, πως έτσι θα δοθεί έμπρακτη απάντηση στις ανησυχίες τους για ρωσική διείσδυση, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν τα Σκόπια όλα όσα τους προσφέρει η ένταξη στη Συμμαχία. Εγγύηση, δηλαδή της ακεραιότητας, της σταθερότητας και της ασφάλειάς τους.

Ουσιαστικά ο κ. Καμμένος υπέδειξε έναν τρόπο προσπέλασης της απόφασης του Βουκουρεστίου που έλεγε «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία». Εναν τρόπο που αφαιρεί από τους συμμάχους τις ανησυχίες εκείνες που τους επιβάλλουν να πιέζουν τα Σκόπια για λύση. Εναν τρόπο που αφαιρεί και από τα Σκόπια τους λόγους που τα αναγκάζουν να διαπραγματεύονται και να βιάζονται για λύση. Εναν τρόπο που – τελικά – αφαιρεί το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας και στηρίζει τα Σκόπια χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Για όλα αυτά ο κ. Καμμένος – όπως ο ίδιος αποκάλυψε – ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως, μάλιστα, να ενημέρωσε και την αμερικάνικη πλευρά, που του έκλεισε συνάντηση, όχι μόνο με τον υπουργό Αμυνας, αλλά και τον υφυπουργό Εξωτερικών. Εκείνο που δεν φαινόταν, αλλά αποκαλύπτεται τώρα, είναι ότι ο μόνος που αγνοούσε τα πάντα ήταν ο κ. Κοτζιάς. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η έκρηξή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε περισσότερους αποδέκτες. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν αναμενόμενο. Ο κ. Τσίπρας υπέκυψε στους εκβιασμούς Καμμένου. Και η κυβέρνηση, την ώρα που προκαλεί τη χώρα η Τουρκία, τρικλίζει και παραπατά προκαλώντας σοβαρότατους κινδύνους για τα εθνικά μας ζητήματα.

Ο Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας