Η πλέον ζόρικη δουλειά στο ποδόσφαιρο είναι ίσως οι μεταγραφές. Και δεν είναι μόνο η σχέση ποιότητας / τιμής που ισχύει σε κάθε συναλλαγή. Είναι οι ιδιομορφίες του ποδοσφαίρου, σαν ομαδικό άθλημα. Κατά πόσο θα ταιριάξει και θα ενσωματωθεί το κάθε νέο απόκτημα. Ο χρόνος προσαρμογής και ειδικότερα αν προέρχεται από άλλη χώρα, και μάλιστα από άλλη ήπειρο. Ο χαρακτήρας και η γενικότερη συμπεριφορά του μέσα κι έξω από το γήπεδο. Με τον άγραφο κανόνα να λέει ότι το 60% σε βαθμό επιτυχίας είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Παρατηρώντας την αποκαλούμενη Big 5 βλέπουμε τρεις κατηγορίες μεταγραφικής πολιτικής. Τον Ολυμπιακό και τον Αρη με 20 και 18 μεταγραφές αντίστοιχα να δημιουργούν εντελώς καινούργιες ομάδες. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να κάνουν από επτά στοχευμένες μεταγραφές και τον Παναθηναϊκό να είναι μία κατηγορία μόνος του. Με επιλογές Ελλήνων κάτω των 23 ετών λόγω απαγόρευσης και τον Μακέντα (φωτογραφία κάτω).
Αργά
Για Ολυμπιακό και Αρη δεν υφίσταται θέμα. Από την περυσινή ομάδα των Ερυθρολεύκων έχουν διασωθεί και αγωνίζονται σαν βασικοί ο Φορτούνης και ο Ομάρ. Από την ομάδα του Αρη πέρυσι στη Φούτμπολ Λιγκ, ξεκίνησαν βασικοί οι Δεληζήσης, Τζανακάκης Βαλεριάνος και συνεχίζουν οι δύο πρώτοι. Εκ των πραγμάτων και στους δύο τα ρόστερ απαρτίζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους από τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές. Αντίθετα, στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ και, πολύ περισότερο, στον ΠΑΟΚ οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές δεν έχουν προσφέρει ακόμη τα αναμενόμενα. Ειδικότερα στον ΠΑΟΚ, ούτε ένας δεν έχει καταφέρει να γίνει βασικός. Είτε γιατί κάποιες μεταγραφές έγιναν αργά, είτε επειδή κάποιοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν αγωνιστικά, είτε για εξωαγωνιστικούς λόγους (βλέπε Ουάρντα), ο Ραζβάν Λουτσέσκου στηρίζεται μέχρι τώρα στους ποδοσφαιριστές που δουλεύει μαζί τους εδώ κι έναν χρόνο.
Κανόνες
Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία στις μέχρι τώρα έξι πρώτες αγωνιστικές: Ζαμπά, πέντε παιχνίδια, ένα γκολ, 226 λεπτά συμμετοχής. Χατσερίδης, δύο παιχνίδια, 192 λεπτά. Ακπόμ, τρεις αγώνες, 58 λεπτά. Βέρνμπλουμ, τέσσερις αγώνες 84 λεπτά. Καρέλης δύο αγώνες, 119 λεπτά. Τόσκα, μία συμμετοχή, 14 λεπτά. Ουάρντα, τρεις αγώνες, 219 λεπτά. Μπορεί ο Ουάρντα (φωτογραφία επάνω) να έβαλε το γκολ εναντίον της Μπενφίκα στη Λισαβόνα και ο Ζαμπά να έλαμψε στο Μπάτε με την Μπορίσοφ, η προσφορά των νέων όμως στο πρωτάθλημα δεν κρίνεται σαν σημαντική. Ενα γκολ, μία ασίστ. Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου πριν από το παιχνίδι στο Μπορίσοφ να τα εξηγεί στους δημοσιογράφους: «Ο Ουάρντα έχει τιμωρηθεί. Εχουμε κανόνες και πρέπει να είναι σεβαστοί. Παίκτες που ήρθαν την τελευταία στιγμή δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν άμμεσα, καθώς προέρχονται από διαφορετικές ομάδες και άλλες ποδοσφαιρικές κουλτούρες. Χρειάζεται χρόνος».
Τραυματισμοί
Και με τον ρουμάνο τεχνικό να συνεχίζει: «Παίκτες όπως ο Ακπόμ, ο Καρέλης, ο Βέρνμπλουμ θα μπουν σιγά σιγά και θα είναι αργότερα έτοιμοι. Ο Ακπόμ έχει εξαιρετικές δυνατότητες αλλά έχει συνηθίσει σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού». Πράγματι οι δύο μήνες είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κριθεί μια μεταγραφή. Και ειδικότερα αν πρόκειται για νεαρούς, όπως οι Ακπόμ, Ζαμπά. Αν κάποιος δείχνει να μην μπορεί προς το παρόν να ανταποκριθεί είναι ο Χατσερίδης. Καμιά σχέση με τον Βαρέλα. Παρά το συμβόλαιο του 1,5 εκατ. Στην ΑΕΚ που, αντίθετα με τον ΠΑΟΚ, έχασε βασικούς ποδοσφαιριστές, η άμμεση ενίσχυση από τις μεταγραφές ήταν επιβεβλημένη. Οι σοβαροί ή ελαφροί τραυματισμοί τούς έφεραν σχεδόν όλους λίγο ή πολύ πίσω. Αναλυτικά: Πονσέ, 5 ματς, 3 γκολ, 339 λεπτά. Μπογέ, ένα παιχνίδι, 17 λεπτά. Οικονόμου, 2 αγώνες, 286 λεπτά. Αλεφ, 3 αγώνες, 198 λεπτά. Γιαννιώτας, 2 παιχνίδια, 62 λεπτά.
Δύσκολα
Ο Αλμπάνης δεν έχει παίξει ακόμη καθόλου και η συνολική συγκομιδή είναι τρία γκολ και μηδέν ασίστ. Αν η αγορά του Λιβάγια θεωρηθεί καινούργια μεταγραφή, σε πέντε ματς και με 438 λεπτά συμμετοχής μετράει ένα γκολ και δύο ασίστ. Η ΑΕΚ έχει πάρει μέχρι τώρα λίγα πράγματα και περιμένει πολύ περισσότερα στην πορεία. Ειδικότερα από τους Μπογέ (όταν είναι έτοιμος 100%) και Πονσέ. Ο Οικονόμου, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι Βράνιες, βοήθησε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αλεφ δύσκολα θα καταφέρει να γίνει πρώτη επιλογή. Στον Παναθηναϊκό, ο Καμπετσής σε 5 αγώνες έχει ένα γκολ και μία ασίστ σε 214 λεπτά συμμετοχής. Ο Πουγγουρας σε 5 αγώνες 239 λεπτά. Ο Χατζηθεοδωρίδης σε 3 αγώνες ένα γκολ, 146 λεπτά. Ο Βέργος σε έναν αγώνα 38 λεπτά και ο Μακέντα που ήρθε αργά σε τρεις αγώνες (190 λεπτά) δύο γκολ και μία ασίστ. Με τους αθλητικογράφους να πανηγυρίζουν για τον ιταλό στράικερ.
Διεισδυτικός
Θα διαφωνήσω. Ο Μακέντα είναι βαρύς, δυσκίνητος και δεν έχει συμμετοχή στο παιχνίδι. Ο 19χρονος Καμπετσής, αντίθετα, είναι ταχύς και διεισδυτικός στην αντίπαλη περιοχή. Και ούτε είχε πρόβλημα στο γκολ ο Παναθηναϊκός που το έλυσε ο Ιταλός. Προτού ενταχθεί ο Ιταλός, οι Πράσινοι είχαν σκοράρει δέκα φορές. Δεν περίμεναν τον Μακέντα.