Το Θεατρικό Μουσείο και τα μάτια σας, κυρία μου. Εκτός αν θέλετε να ακολουθήσετε το λαμπρό παράδειγμα της προκατόχου σας, του κοριτσιού με την πασμίνα που η αμέλεια και η αδιαφορία της κατέστρεψαν έναν πυλώνα μνήμης και πολιτισμού: το Κέντρο Μελέτης & Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο και τον δημιουργό του Κώστα Γεωργουσόπουλο (ήταν και η ίδια μέλος). Εn tout cas, πάει αυτή τώρα, την έστειλαν να μεγαλουργήσει στο ΚΠΙΣΝ – ως επιβράβευση αυτό τώρα του μεγαλόπνοου έργου της.
Πριν από λίγες μέρες ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (82 ετών), μαζί με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο – στάθηκαν επί ώρες ορθοστασία στην Ευελπίδων για να απολογηθούν για το στυγερό τους έγκλημα: τον αγώνα τους για τη διάσωση της θεατρικής μας κληρονομιάς. Θυμίζουμε πως τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 20 μηνών στον καθένα (με τριετή αναστολή) για χρέη ύψους 1.500.000 του Θεατρικού Μουσείου σε ΙΚΑ, Εφορία και μισθούς.
Τι γίνεται τώρα, λοιπόν. Το κράτος κατάσχει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Γεωργουσόπουλου όποιο ποσόν κατατεθεί, εκτός από το ακατάσχετο των 1.100 ευρώ τον μήνα. Από αυτά τα χρήματα 600 ευρώ πηγαίνουν σε αποπληρωμή δανείου για τα νοσήλια της γυναίκα του Ναυσικάς Μάργαρη – Γεωργουσοπούλου που δεν είναι πια κοντά μας. (Πηγή iefimerida.gr)
Σχετική με το θέμα και η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τους πρώην εργαζομένους για να βρεθεί λύση σχετικά με τα οφειλόμενα σ’ αυτούς δεδουλευμένα από τη διοίκηση. Θέμα εξαιτίας του οποίου προκύπτουν και οι δικαστικές περιπέτειες του Κώστα Γεωργουσόπουλου».
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, κυρία Ζορμπά. Το Μουσείο στεγάζει έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Πάνω από 60.000 προγράμματα, σπάνιες φωτογραφίες, πολύτιμα χειρόγραφα, θεατρικά έργα. Χιλιάδες μαγνητοφωνημένες και βιντεοσκοπημένες παραστάσεις ελληνικού και διεθνούς δραματολογίου. Τη βιβλιοθήκη του κοσμούν τουλάχιστον 40.000 τόμοι – με αρχαιότερη, έκδοση της Λειψίας του 1736. Υπάρχει εκτενές αρχείο αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών από το 1896 και Κέντρο Ερευνας με ελεύθερη είσοδο. Ολα αυτά τα χρόνια, πάνω από 100.000 μαθητές, ενώ όλες οι πανεπιστημιακές εργασίες – από προπτυχιακές έως διδακτορικές – εκπονούνται με μοναδική πηγή το Θεατρικό Μουσείο.
Το Θεατρικό Μουσείο μας ταξιδεύει στην αθέατη όψη του θεάτρου: στα καμαρίνια μεγάλων ηθοποιών, όπως Μαρίκα Κοτοπούλη, Ελλη Λαμπέτη, Παξινού με Μινωτή, Χορν, Βεάκη, Λογοθετίδη, Καρέζη, Βουγιουκλάκη. Κοστούμια, μάσκες, προσωπικά αντικείμενα μεγάλων ηθοποιών εκτίθενται εκεί.
Κυρία Ζορμπά, το Κέντρο Μελέτης & Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1938 και για περισσότερα από 40 χρόνια έπαιρνε κρατική επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν και ομολογουμένως εσείς τουλάχιστον προσπαθείτε, ήταν δυσάρεστη έκπληξη η απάντηση του συμβούλου σας Νίκου Χασιώτη, όταν ρωτήθηκε αν στην επόμενη δίκη θα παραστεί εκπρόσωπος του υπουργείου: «Δεν ξέρω, δεν μπορώ να δεσμεύσω το κράτος».
Το κράτος πρέπει να δεσμευτεί. Το κράτος οφείλει να δεσμευτεί. Να τα βάλετε, λοιπόν, κάτω με το υπουργείο  Οικονομικών και να βρείτε μια σοβαρή και βιώσιμη λύση. Και στις 9 Νοεμβρίου, στο επόμενο δικαστήριο των Γεωργουσόπουλου – Μιχαλακόπουλου εκπρόσωπός σας να είναι εκεί. Οπως θα είμαστε όλοι εκεί. Δημιουργοί, θεατρόφιλοι, δημοσιογράφοι – όλοι απ’ το πρωί στην Ευελπίδων. Ας μην επαναληφθεί ο τραγέλαφος της εκδήλωσης στο θέατρο Μουσούρη, όπου παρόντα ήταν μόνο τα μέλη του ΔΣ και ελάχιστοι άνθρωποι του θεάτρου, γιατί σχεδόν κανένας δεν ειδοποιήθηκε.
Πολλοί θα πουν «εδώ ο κόσμος χάνεται, το θεατρικό μουσείο μας μάρανε». Κι όμως, αυτή είναι η κληρονομιά μας: από τα αρχαία θέατρα μέχρι τις σύγχρονες σκηνές, αυτή είναι η εθνική παρακαταθήκη για μας και τα παιδιά μας.