Σπλάγχνο της ΔΕΗ, ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μανώλης Παναγιωτάκης μεγάλωσε, ανδρώθηκε επαγγελματικά αλλά και συνδικαλιστικά τα τελευταία 44 χρόνια στην αγκαλιά του πάλαι ποτέ ισχυρού κρατικού μονοπωλίου στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Από απλός εργαζόμενος το 1974, όταν μπήκε στη Δημόσια Επιχείρηση, έφτασε να βρίσκεται επί μία 20ετία πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου σε διευθυντικές θέσεις, πέρασε και από την προεδρία της ΓΕΝΟΠ το 1991-1992 εκπροσωπώντας τη συνδικαλιστική παράταξη του τότε Συνασπισμού και τελικά τον Απρίλιο του 2015 τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ηλεκτρική καρέκλα της ΔΕΗ.
Ο Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοινώθηκε μεν για τη θέση αυτή από τον τότε προϊστάμενό του υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως δεν ήταν δική του επιλογή. Προτάθηκε, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, από το επιτελείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Οπως και να ‘χει, η Ιστορία γράφει ότι ο Παναγιωτάκης διοικεί την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο έχοντας παραλάβει την εταιρεία τον Απρίλιο του 2015 με μία αξία κεφαλαιοποίησης περίπου στα 1,388  δισ. ευρώ και σήμερα, λίγους μήνες μετά την ανανέωση της θητείας του (Απρίλιος 2018), αυτή έχει κατακρημνιστεί στα περίπου 282 εκατ. ευρώ. Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2015 η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας είχε κέρδη έπειτα από φόρους 105,6 εκατ. ευρώ και στο σύνολο της χρονιάς εκείνης ζημιές 102,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο όμιλος (συμπεριλαμβανομένων των ΑΔΜΗΕ και των πωλούμενων λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης) κατέγραψε ζημιές 516,1 εκατ. ευρώ και για όλο το 2017 κέρδη μετά φόρων 237,7 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών των μεγεθών που, αν μη τι άλλο, δείχνουν μία ραγδαία πτωτική τροχιά της ΔΕΗ, αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση Παναγιωτάκη παρέλαβε τον όμιλο με ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της κοντά στα 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα αυτές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 3,5 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του ομίλου που εκπόνησε η McKinsey & Company).
Επιπλέον, στις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών των φετινών ενδιάμεσων οικονομικών αποτελεσμάτων (πρώτου εξαμήνου) της εταιρείας γίνεται ευθεία αναφορά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με τη σημείωση πως υπάρχει «κίνδυνος για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του ομίλου».
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» σχολιάζουν συχνά πυκνά οι οικονομολόγοι.
Ωστόσο, πίσω από αυτούς κρύβονται οι άνθρωποι και οι πράξεις τους. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ με κάθε ευκαιρία φροντίζει δημοσίως να επιρρίπτει ευθύνες για τα οικονομικά αποτελέσματα, εντοπίζοντάς τες συνήθως σε αποφάσεις και νόμους των προϊστάμενών του υπουργών.
Τελευταίο ξέσπασμα του Μανώλη Παναγιωτάκη ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν με δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην «Documento» έδειξε ως αίτια της επιβάρυνσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας έκτακτες δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά σχεδόν το 1 δισ. ευρώ προήλθε από αποφάσεις των υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Γιώργου Σταθάκη.
ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ και στο παρελθόν είχε κοντραριστεί με τους ίδιους υπουργούς. Για παράδειγμα, με τον Πάνο Σκουρλέτη είχαν συγκρουστεί αναφορικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ο υπουργός τότε ήταν αντίθετος με την πώληση του 17%, αλλά ο Παναγιωτάκης έλεγε «τι 17%, τι 35%, το Δημόσιο θα έχει τον έλεγχο». Ο πρόεδρος της εταιρείας διαφωνούσε επίσης με τη θέσπιση του μέτρου των δημοπρασιών ΝΟΜΕ όπως και με τον τρόπο πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Ο Παναγιωτάκης επίσης την άνοιξη του 2017, αν και ο Σταθάκης είχε συμφωνήσει με τους δανειστές την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (Μελίτη και Μεγαλόπολη), συνέχιζε να μιλά για την ανάγκη σύμπραξης της ΔΕΗ με ιδιώτες για τη διαχείριση των σταθμών. Μέχρι που τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον είχε αδειάσει με δηλώσεις του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέγοντας: «Καλό θα είναι κάποιοι να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα».
Ο Σταθάκης δε, την περίοδο εκείνη, με εντολή του ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσλάβει ειδικευμένο σύμβουλο για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, καπελώνοντας ουσιαστικά τον Παναγιωτάκη.
Τον Νοέμβριο του 2017, ο Παναγιωτάκης έκανε τις πρώτες του ανασκευαστικές δηλώσεις: «Πουλάμε με το πιστόλι στον κρόταφο…» αλλά και «πρέπει να δούμε την πώληση των μονάδων σαν ευκαιρία…».
Ο τελευταίος, παρά τις διαφωνίες του και το πρωθυπουργικό άδειασμα, παραμένει στην καρέκλα του. Και μάλιστα η θητεία του ανανεώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Κακές γλώσσες λένε ότι «δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Δεν βρίσκαμε άλλον…».
 Σήμερα κυβέρνηση και Παναγιωτάκης βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τη δεινή οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας αλλά και για την «αυξημένου ρίσκου εξαγορά της ζημιογόνου σκοπιανής εταιρείας ρεύματος EDS λίγες εβδομάδες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών».
Πρόσφατα, ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας ανέλαβε να υπερασπιστεί τη θέση του, ιδίως για το θέμα της EDS, καθώς τόσο ο Σταθάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με απαντήσεις τους στη Βουλή δείχνουν ως υπεύθυνο για την απόφαση της εξαγοράς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.