Πριν ακόμα ξεκινήσει η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ, τρία ήταν τα σενάρια: ο Ζόραν Ζάεφ να ανακοινώσει απευθείας την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, να διεξαγάγει μια ψηφοφορία που ξέρει πως θα κερδίσει ή να παρατείνει την αγωνία μέχρι την Τρίτη, ελπίζοντας πως, με κάποιον τρόπο, θα βρει τους βουλευτές που του χρειάζονται για να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, η διαδικασία και πολύ περισσότερο η ψηφοφορία δεν είχαν ξεκινήσει. Η κρισιμότητα της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής των Σκοπίων έγινε φανερή από την καθυστέρηση με την οποία άρχισε και από τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό των εγγεγραμμένων ομιλητών. Η πλειονότητα των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους ακόμα και τα πιο φιλοκυβερνητικά, δεν μπορούσε να προβλέψει με σιγουριά την έκβαση – κι αυτό γιατί, την ώρα που τόσο ο Ζάεφ όσο και το VMRO επέμεναν στις θέσεις τους, η αναζήτηση υποψήφιων ανταρτών που θα στήριζαν τη συμφωνία των Πρεσπών συνεχιζόταν με κάθε μέσο. Δύο βουλευτές από την αντιπολίτευση, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης, φέρεται να κατήγγειλαν απόπειρα δωροδοκίας και έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να υπερψηφίσουν την πρόταση Ζάεφ.
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Οι πιέσεις από τη Δύση συνεχίζονται κι αυτές έως την τελευταία στιγμή. Ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέτρεψε τους σκοπιανούς βουλευτές να αφήσουν στην άκρη το κομματικό συμφέρον και να ψηφίσουν «για το μέλλον» της χώρας. «Αυτές είναι μέρες αποφάσεων για την ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας (…) Πιστεύω ότι οι νομοθέτες όλων των πολιτικών δυνάμεων έχουν συνειδητοποιήσει την τεράστια ευκαιρία και την ευθύνη που έχουν μπροστά τους» ανέφερε στο Twitter – χαρακτηριστικό της τακτικής που ακολουθεί η Eνωση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών. Τη Δευτέρα στα Σκόπια αναμένεται και η επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ, όπου θα έχει συνάντηση τόσο με τον ίδιο τον Ζάεφ όσο και με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, μεταφέροντας τη στήριξη των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ. «Παρακολουθούμε στενά και με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα Σκόπια» δήλωσε από τις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έχει αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών. Οι εξελίξεις στην ελληνική πλευρά ενέτειναν το κλίμα ανησυχίας, καθώς στην άλλη πλευρά των συνόρων έβλεπαν στο πρόσωπο του Νίκου Κοτζιά έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Αυτήν την αγωνία έσπευσε να διασκεδάσει ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στη συμφωνία των Πρεσπών. Παρότι, ωστόσο, ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Ζάεφ, τόνισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ είναι μονόδρομος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σ’ αυτό το δίλημμα έχει επικεντρωθεί και ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος σε κάθε τόνο προσπαθεί να κάνει σαφές ότι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο στη δυτική πορεία της χώρας, περνάει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση που συζητείται στο Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία επικύρωσης της αναθεώρησης του Συντάγματος περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες. Αν στην πρώτη εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων, τότε μέσα σε 20 μέρες πρέπει να λάβουν χώρα άλλες δύο – στις οποίες η πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί με αντίστοιχη πλειοψηφία.