Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα ορκιστεί πολιτικά ως υπουργός Εξωτερικών. Κανονικά θα ήταν παρών και ο Πρωθυπουργός, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο. Στις 11 π.μ. είχε οριστεί και η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας. Η ορκωμοσία γίνεται εν μέσω πυκνών σύννεφων, αφού – όπως επιβεβαιώθηκε και χθες – ο πόλεμος Κοτζιά και Καμμένου είναι μόνο στην αρχή. Για την Ιστορία, ο Τσίπρας είναι μεταπολιτευτικά ο τρίτος Πρωθυπουργός – ΥΠΕΞ, καθώς είχαν προηγηθεί ο Κώστας Μητσοτάκης, μετά την απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά, το 1992, και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009, προκειμένου να βρει χρόνο εκπαίδευσης ο Δημήτρης Δρούτσας.

Πονοκέφαλος

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τα αυτοδιοικητικά του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τα τέλη του μήνα ευελπιστούν στην Κουμουνδούρου να έχουν καταλήξει με ποιον θα πάνε σε τοπικό επίπεδο. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η Κρήτη, οι μεγάλοι δήμοι (για παράδειγμα η Αθήνα), αν και για την πρωτεύουσα μαθαίνω πως θα επιληφθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και αυτός θα χειριστεί το θέμα. Κι αυτό αφού μια συριζαϊκή υποψηφιότητα δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη τύχη σε δήμο όπου κατεβαίνουν οι Κώστας Μπακογιάννης και Παύλος Γερουλάνος. Ο νοών νοείτω. Το ερώτημα θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει ένα εντελώς νέο πρόσωπο ή θα πάει με μια αναγνωρίσιμη υποψηφιότητα (δεν ισχύει προς το παρόν η περίπτωση να κατέβει η Εφη Αχτσιόγλου). Επαναλαμβάνω – χωρίς να επιβεβαιώνω – την περίπτωση της Ελενας Κουντουρά, τώρα που απομακρύνεται σταθερά από το λιμάνι των ΑΝΕΛ. Πάντως στα της επαρχίας δρομολογούνται οι υποψηφιότητες, όπως στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου το συγκυβερνών κόμμα θα πορευτεί με τον Γιώργο Ζάψα. Με βεβαιότητα ωστόσο σας λέω πως σε πολλούς δήμους οι σύντροφοι δυσκολεύονται χαρακτηριστικά να βρουν διαθέσιμους για εκλογικές δοκιμασίες.

Καραμπόλες

Στη Θεσσαλονίκη τώρα, πονοκέφαλο προκαλεί, νομίζω, στο Μοσχάτο, η επίσημη πλέον υποψηφιότητα του αντάρτη πρώην βουλευτή Γιώργου Ορφανού – έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο. Η ΝΔ μέχρι τώρα είχε δώσει προτεραιότητα στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη για τη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και δικηγόρος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο εκλεκτός της ηγεσίας, αν και η καλύτερη εκδοχή θα ήταν να μην κατέβει τελικά ο κεντροαριστερός Γιάννης Μπουτάρης που είναι αλήθεια πως αποτελεί δύσκολο αντίπαλο για τους γαλάζιους.

Ευρωκάλπες

Κάλπες λέω, και σε πιο ευρωπαϊκό mood οι συριζαίοι κάνουν εντατικές προεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο. Θυμίζω πως το προηγούμενο τους βγήκε ξινό αφού τρεις – εκ των έξι -, οι Νίκος Χουντής, Κώστας Χρυσόγονος, Σοφία Σακοράφα, δεν θέλουν πλέον να ακούν ΣΥΡΙΖΑ με τίποτε και έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ακούω λοιπόν, πέραν των φρόνιμων και πιστών Κωνσταντίνας Κούνεβα, Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου που θα ξανακατέβουν, και τους εξής: Λυδία Κονιόρδου, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον 25χρονο διαιτολόγο Λευτέρη Κουρουμπλή, γιο του πρώην υπουργού.

Ο Λαφαζάνης μιλάει γαλλικά

Μίλησα χθες με τις πηγές μου στη Λαϊκή Ενότητα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μου λένε, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον Μελανσόν. Αν δεν τα έχετε μάθει, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας κατηγορείται για τα οικονομικά του κόμματός του και διενεργούνται έρευνες, οι γαλλικές Αρχές φτάσανε μέχρι το σπίτι του. Ο Παναγιώτης θεώρησε και θεωρεί την εν λόγω δίωξη πολιτική, ενώ υπενθυμίζει στους συνομιλητές του πως ο Μελανσόν είναι από τους λίγους στην ευρωπαϊκή σκακιέρα που αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ. Ο Λάφα λέει επίσης πως η Ανυπότακτη Γαλλία αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα δυναμική, ενώ πρωτοστατεί σε μια αυτόνομη συσπείρωση αριστερών κομμάτων, μακριά από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ευελπιστεί να έχει και παρουσία στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Θυμίζω πως ο Μελανσόν συνομιλεί με το Μπλόκο της Πορτογαλίας και με τους Podemos. Θυμίζω επίσης πως όπου σταθεί και όπου βρεθεί σφυροκοπά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό μοιάζει στον Λαφαζάνη. Μαθαίνω πάντως ότι η ΛΑΕ είναι δεδομένο πως θα ενταχθεί στη νέα συσπείρωση, ενώ πρόσφατα ο Λαφαζάνης πήγε στη Λισσαβόνα και συμμετείχε στην πρώτη δημόσια ζύμωση των δυνάμεων. Κάτι επίσης ενδιαφέρον: με τον Μελανσόν έχει άριστες σχέσεις και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Λέτε ο Παναγιώτης και η Ζωή να τα βρουν μέσω Γαλλίας;