Η ευθεία πρόκληση του Νίκου Κοτζιά στο Μαξίμου και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα να δημοσιοποιήσουν την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης που έστειλε την περασμένη Τετάρτη έχει προκαλέσει συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτός δεν χαμήλωσε από την πρωθυπουργική απάντηση ότι πρόκειται για «αυστηρά προσωπική επιστολή» που, τουλάχιστον ο παραλήπτης της, δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει. Η πρόκληση Κοτζιά προξενεί ήδη πολιτικές παρενέργειες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που συνοδεύθηκε και από την επίσης απειλητική επισήμανση πως «αυτός που ρίχνει λάσπη έχει βρώμικα χέρια…». Στο κυβερνητικό επιτελείο οι περισσότεροι δεν είχαν χθες αμφιβολία ότι στη μακροσκελή επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών πρωταγωνιστής είναι ο Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή υπάρχουν πολιτικές επισημάνσεις για την προσπάθεια Καμμένου να συνδιαμορφώσει και αλλοιώσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά γίνονται και εκτενείς αναφορές στη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων – σε σημείο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «υλικό ακόμη και για Ειδικό Δικαστήριο», όπως εκτιμούσαν κάποιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, με την επιστολή επιβεβαιώνεται ότι η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου θα έχει συνέχεια, ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται και για την επόμενη μέρα της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν παραδίδει τα όπλα. Οσοι γνωρίζουν το παρελθόν του πρώην υπουργού Εξωτερικών από την περίοδο της θητείας του στην κομμουνιστική Αριστερά, ξέρουν ότι είναι άνθρωπος που δεν το βάζει εύκολα κάτω και δεν παραδίδει τα όπλα. Γι’ αυτό και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι τον Κοτζιά θα τον βρίσκουν από δω και στο εξής συχνά μπροστά τους. Και ναι μεν θα συνεχίσει να συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και με την κυβέρνηση, όπως κατέστησε ήδη σαφές, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του. Στην κίνηση Πράττω, της οποίας ηγείται, δεν κρύβουν ότι σέβονται την επιλογή της συνεργασίας τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν πρόκειται να την παραβιάσουν. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Η «πληγή» που άνοιξε στην κυβέρνηση με τη ρήξη Κοτζιά – Καμμένου δεν θα κλείσει εύκολα. Και αυτό θα το φροντίσει προσωπικά ο πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος είναι αμείλικτος με τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα όσους θεωρεί ότι έχουν θίξει το πολιτικό ήθος και την τιμή του.

Σε τροχιά αυτονόμησης. Ο ίδιος έχει αποφασίσει να κρατήσει την έδρα του (εξελέγη με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ, όπως δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης Πράττω, «είμαστε κομμάτι του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά», θέλοντας να προσδιορίσει τη στάση του στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ θα ξεκινήσει τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις του ανά την Ελλάδα με στραμμένη την προσοχή του ιδιαίτερα στον αυτοδιοικητικό χώρο. Δεν είναι τυχαία η προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ αναμένεται ο φορέας του να στηρίξει στον Δήμο Αθηναίων την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, με τον οποίο έχει έρθει σε επαφή εδώ και καιρό, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και άλλες υποψηφιότητες πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Κοινοβουλευτικά ωστόσο δεν διαθέτει δυνάμεις. Ο Νίκος Τόσκας έχει απομακρυνθεί από την κίνηση Πράττω, ενώ και κάποιοι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αναμενόταν να κάνουν την εμφάνισή τους στην πρώτη συνεδρίαση του φορέα μετά την παραίτησή του, όπως ο Γιάννης Καραγιάννης από τα Ιωάννινα και ο Γιώργος Ντζιμάνης από την Κοζάνη, δεν προσήλθαν, σε αντίθεση με τη Γεωργία Γεννιά από την Α’ Πειραιά.

Τα μυστικά κονδύλια. Το θέμα των μυστικών κονδυλίων που μόλις άνοιξε θα αποτελέσει και ένα πεδίο πολιτικής δράσης για τον ίδιο, όπως διαφαίνεται και με την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία για την επέκταση του ελέγχου για απόρρητες δαπάνες και σε άλλα υπουργεία, όπως το ΥΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, να καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Η εισαγγελική έρευνα, εξάλλου, η οποία διατάχθηκε χθες για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ηλεκτρονικά μέσα δίνει συνέχεια στο ζήτημα, καθώς δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες που φέρεται να προέρχονται από την τελευταία ενημέρωση της Βουλής στις 10 Οκτωβρίου για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο φάκελος που ελέγχθηκε από τη Βουλή περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ που διατέθηκε σε βαλκανικά ΜΜΕ και ορθόδοξες εκκλησίες. Κυπριακά ΜΜΕ, μάλιστα, υπενθύμιζαν χθες ότι ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναγνωρίσει σε κυπριακό δικαστήριο ότι μέσω των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ είχαν καταβληθεί χρήματα στη Μονή Κύκκου για το οικόπεδο στο οποίο θα χτιζόταν η ελληνική πρεσβεία.