Οι μικροί του Παναθηναϊκού. Οι πιτσιρικάδες που τρελαίνουν κόσμο. Τα μωρά του Δώνη. Αυτοί κι άλλοι πολλοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν τη φετινή ομάδα του Παναθηναϊκού. Μια ομάδα με πολλά νέα παιδιά, τα περισσότερα βγαλμένα από τα σπλάγχνα του συλλόγου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός πορεύεται με παιδιά που δούλεψαν, εξελίχθηκαν και μεγάλωσαν ποδοσφαιρικά μέσα στις ακαδημίες του. Κάποτε η Παιανία ήταν θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εβγαζε ποδοσφαιριστές που έφτασαν σε σημείο να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης. Και άλλους που έκαναν μεταγραφές εκατομμυρίων. Ο Παναθηναϊκός δούλευε πολύ με τις μικρές ηλικίες. Καρπώθηκε αγωνιστική και οικονομική επιτυχία. Ποτέ δεν το έκανε τόσο απότομα όσο φέτος. Φέτος έγινε περισσότερο από ανάγκη. Αλλά αξίζει τον κόπο.«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν δέκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ανδρώθηκαν στον Παναθηναϊκό, συστήθηκαν μέσω αυτού και αποτέλεσαν από μικρή ηλικία την ελπίδα των Πρασίνων και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλοι επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες και άλλοι όχι. Για την ακρίβεια, παρουσιάζουμε τις 9+1 περιπτώσεις. Διότι ο ένας και μοναδικός Δημήτρης Σαραβάκος, ο αιώνιος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, μπορεί να μη βγήκε από τα σπλάγχνα του συλλόγου, αλλά θα είναι για πάντα παιδί του Παναθηναϊκού.
Δημήτρης Σαραβάκος
Ο «μικρός» και οι άλλοι
Ο κόσμος τον έμαθε στον Πανιώνιο. Ομως η απογείωση της καριέρας του και του ονόματός του ήρθε με τον Παναθηναϊκό. Ηταν γραφτό από τη μοίρα. Ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που γνωρίσαμε. Ενας υπέροχος παίκτης που αν αγωνιζόταν στην εποχή μας, πιθανότατα θα έπαιζε σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Κι ο δικός του Παναθηναϊκός, πάντως, ήταν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Οταν βάζουμε τη λέξη «μικρός» δίπλα στη λέξη Παναθηναϊκός, το μυαλό όλων πάει στον Σαραβάκο. Κι ας αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το Τριφύλλι σε ηλικία 23 ετών. Κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής θα… ξεπετάγεται, θα υπάρχει από πάνω ο Σαραβάκος. Πάντα θα είναι «ο Σαραβάκος και οι υπόλοιποι».
Γιώργος Καραγκούνης
Εγραψε Ιστορία
Ηταν 16 χρονών όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού το 1993. Εμεινε εκεί έως το 1996, όταν δόθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης σε ηλικία 19 ετών. Εκεί πραγματοποίησε το ντεμπούτο στην Α’ κατηγορία στο ματς Ιωνικός – Απόλλωνας. Καλοκαίρι του 1998 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και στις 8 Νοεμβρίου πρωτοφόρεσε τη φανέλα της ανδρικής ομάδας στο 0-0 με τον Εθνικό Πειραιά για το πρωτάθλημα. Ηταν 21 ετών. Εγραψε Ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τεράστιο μέγεθος, πήρε μεταγραφή το 2003 στην Ιντερ, ακολούθησε η Μπενφίκα. Στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική, πήρε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, έπαιξε στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Φούλαμ απ’ όπου και ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του.
Αγγελος Μπασινάς
Αναμφισβήτητος
Ανήκει στη φουρνιά που ο Παναθηναϊκός έβγαλε παιδιά τα οποία στελέχωσαν την Εθνική Ελλάδος. Μια Εθνική που κατέκτησε το Euro 2004. Από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ενώ τη σεζόν 1995-96 μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα. Ηταν ένας από τους λίγους της ηλικίας του που δεν δόθηκε ποτέ δανεικός. Εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία του Τριφυλλιού. Βασικός χαφ για χρόνια, αρχηγός της ομάδας, πρωταθλητής το 2004 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Επαιξε στη Μαγιόρκα, γύρισε στην Ελλάδα το 2008 για λογαριασμό της ΑΕΚ, έπαιξε στην Αγγλία με την Πόρτσμουθ. Οσο κι αν προσπάθησαν αρκετοί, εντός και εκτός Παναθηναϊκού, να αμφισβητήσουν την αξία του, η καριέρα του και οι επιτυχίες του αποδεικνύουν το μέγεθός της.
Γιάννης Γκούμας
Τα είχε… 300
Η έκφραση «Γκουμομπασινάδες» βγήκε για αμφισβήτηση προς τα πρόσωπα δύο εκ των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η πορεία τους και η καριέρα τους απέδειξαν πως οι «Γκουμομπασινάδες» ήταν τιμή για τον σύλλογο. Παίκτες που έγραψαν Ιστορία. Κι ας μην εκτιμήθηκε από πολλούς. Ο Γιάννης Γκούμας εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1994, σε ηλικία 19 ετών. Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 1995, έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στον Λεβαδειακό. Εμεινε πιστός στον Παναθηναϊκό για μια ζωή, αφού μέχρι το 2009 που έκλεισε την καριέρα του δεν άλλαξε φανέλα. Πραγματοποίησε περισσότερες από 300 συμμετοχές με το Τριφύλλι στο στήθος. Πλέον είναι προπονητής στη U-19 της Εθνικής Ελλάδας.
Σωτήρης Νίνης
Μεγάλες προσδοκίες
Το παιδί που αποκάλεσαν «νέο Σαραβάκο». Το παιδί που έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα στις 7 Ιανουαρίου 2007, πριν καλά καλά κλείσει τα 17 του χρόνια. Είκοσι μέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου, σημείωσε το πρώτο του γκολ και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σκοράρει σε πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, μετά τον Θωμά Μαύρο. Ηταν μόλις 16 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών. Εναν χρόνο μετά, το ισπανικό περιοδικό «Don Balon» τον είχε κατατάξει στη λίστα με τους εκατό πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου του 2007 ψηφίστηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής από τους συναδέλφους του στον ΠΣΑΠ. Ολοι μιλούσαν για τον επόμενο ηγέτη όχι μονάχα του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής ομάδας. Ομως δεν κατάφερε ποτέ, εν τέλει, να δικαιώσει τις προσδοκίες.
Χάρης Μαυρίας
Φορτσάτη «εκκίνηση»
Σε ηλικία μόλις δεκατριάμισι ετών ήρθε στην Αθήνα και έγινε μέλος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Εκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στις 20 Ιουλίου του 2010 σε ένα φιλικό κόντρα στη Βόλφσμπουργκ. Τρεις μήνες μετά, παίρνει και το επίσημο βάπτισμα του πυρός – και μάλιστα σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, ο Νίκος Νιόπλιας τον έβαλε σαν αλλαγή στο ματς με την Ρούμπιν Καζάν. Ηταν μόλις 16 ετών και 245 ημερών. Εσπασε κάθε ρεκόρ. Τέσσερις μέρες μετά κατέρριψε το ρεκόρ του Νίνη αποτελώντας τον νεότερο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού στην Α’ Εθνική, συμμετέχοντας στο τελευταίο 20λεπτο του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Εγινε βασικός στον Παναθηναϊκό, πουλήθηκε έναντι τριών εκατομμυρίων στη Σάντερλαντ το 2013, αλλά η καριέρα του έκτοτε πήρε την κατιούσα. Πριν από λίγες μέρες πάντως υπέγραψε συμβόλαιο με την Χιμπέρνιαν.
Βρήκε τον δρόμο του
Το 2005, μόλις στα 11 του χρόνια, ο Σπύρος Ρισβάνης βρέθηκε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, όπου και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Από τις πρώτες του κιόλας παρουσίες είχε καταφέρει να ξεχωρίσει. Πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για ένα παιδί το οποίο μπορεί να αποτελέσει στυλοβάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού για πολλά χρόνια. Εκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα εναντίον του Πλατανιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, ενάμιση μήνα μετά την υπογραφή του πρώτου του επαγγελματικού συμβολαίου. Στις 28 Αυγούστου 2014 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, κόντρα στη Μίντιλαντ. Ομως ο Παναθηναϊκός επέλεξε να τον αφήσει τον χειμώνα του 2015, μην πιστεύοντας στις δυνατότητές του. Πήγε στον Πανιώνιο, ακολούθησε ο Ολυμπιακός και πλέον ο Ατρόμητος όπου και ανήκει.
Αναζητεί τον καλό εαυτό του
Δεν υπήρξε ποτέ ο ποδοσφαιριστής που θα τρέλαινε το κοινό με την τεχνική του κατάρτιση. Δεν υπήρξε ποτέ ο παίκτης που περίμενες πως θα φτάσει σε σημείο να είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ηταν όμως ένα από τα παιδιά που βγήκαν από την ακαδημία έπειτα από χρόνια. Ο πρώτος ύστερα από Νίνη και Μαυρία. Εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα το 2011, εκμεταλλεύτηκε το «μνημόνιο» του Παναθηναϊκού επί Αναστασίου, έγινε βασικός, έφτασε σε σημείο να γίνει και αρχηγός. Αγωνίστηκε για μια πενταετία με το Τριφύλλι στο στήθος, όμως η μεταγραφή του στους Κίκερς της Γερμανίας αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή. Δεν έπαιξε καθόλου, δεν προσαρμόστηκε ποτέ, πέρασε άσχημα και μοναχικά. Επέστρεψε για λογαριασμό της Λάρισας και αναζητεί ακόμα τον καλό του εαυτό.
Βασικός με το καλημέρα
Ενα από τα παιδιά που επίσης εκμεταλλεύτηκαν το σκληρό «μνημόνιο» του Παναθηναϊκού στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Εγινε βασικός με το καλημέρα στην πρώτη ομάδα. Και είναι αλήθεια πως ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα πήγε εξαιρετικά. Το ντεμπούτο του έγινε κόντρα στη νυν ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης. Υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας του Παναθηναϊκού που κατέκτησε το Κύπελλο το 2014, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό με 4-1. Αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2016 και συμφώνησε με τον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εχει διατελέσει διεθνής στην ομάδα των Νέων, της οποίας υπήρξε βασικό στέλεχος στην πορεία μέχρι τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2012, καθώς και στην εθνική Ελπίδων (2012-2014).