Ας το παραδεχθούμε γρήγορα γρήγορα: ο τίτλος είναι κομματάκι παραπλανητικός. Διότι η πορτοκαλί μπάλα ζει και βασιλεύει, κυρίως στα γήπεδα της Ευρωλίγκας, όπου κάθε εβδομάδα γίνεται ο κακός χαμός. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, ακόμη και με διπλά ματς μέσα σε ελάχιστες ημέρες, έτσι για να φέρνουμε στο νου και τον κόσμο του ΝΒΑ.

Εδώ, όμως, δεν θα μιλήσουμε για τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αλλά για τα εγχώρια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ύστερα από χρόνια, αλλάζει σημαντικά το τοπίο. Είτε γιατί οι ισχυροί κουράζονται με τα συνεχή ματς και δεν είναι στην τοπ κατάσταση προηγούμενων ετών, είτε γιατί οι αδύναμοι απέκτησαν δυναμική και θέλουν να «ενοχλήσουν» αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τη δεκαετία του ’90, αυτή με τις παχιές αγελάδες οικονομικά, όποιος επισκεπτόταν το κλειστό του Μετς για να παίξει με το Παγκράτι ή εκείνος που περνούσε τις γραμμές του Αγίου Ελευθερίου με στόχο ένα ραντεβού με τον Σπόρτιγκ, γνώριζε καλά ότι οι στιγμές θα ήταν δύσκολες. Οφειλε να δώσει το άπαν των δυνάμεών του. Σταδιακά, η ισχύς των λεγόμενων μικρών ομάδων μειώθηκε, έφτασαν να παίζουν ρόλο κομπάρσου και εν τέλει Πράσινοι και Κόκκινοι συναγωνίζονταν ποιος θα κάνει το καλύτερο ρεκόρ στην Α-1. Ενίοτε ποια ομάδα θα τερματίσει όχι μόνο πρώτη, αλλά και αήττητη!

Και τώρα τι; Την πρώτη αγωνιστική, το Περιστέρι δάμασε την ΑΕΚ που κατέβηκε με μάλλον υπεροπτική διάθεση και μέχρι να αντιληφθεί ο Μπάνκι τι συνέβαινε, το πουλάκι είχε πετάξει. Την προηγούμενη Κυριακή ο Ολυμπιακός πέρασε διά πυρός και σιδήρου από την έδρα της Κύμης και παραλίγο να πληρώσει ακριβά το ταξιδάκι όχι στην Εύβοια, αλλά στα σύννεφα ύστερα από την επιτυχία στη Ρωσία επί της Χίμκι. Μάλλον η επιλογή να δίνουν οι μεγάλοι ματς ακόμη και 48 ώρες μετά τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, στο σύντομο μέλλον θα αναθεωρηθεί. Ουδείς θέλει να πέφτει σε λακκούβες ή τουλάχιστον επιθυμούν όλοι να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Το φετινό πρωτάθλημα προδιαγράφεται άκρως συναρπαστικό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών, δεν είμαστε στο σημείο να γίνονται παντού και πάντα ντέρμπι, το βέβαιο όμως είναι πως το γκρουπ της δεύτερης ταχύτητας τρέχει για να καλύψει το κενό. Απειλεί. Ειδικά στην έδρα του, ασφαλώς και θα δώσει σκληρές μάχες για επιτυχία. Μήπως αυτή τη διοργάνωση δεν επιθυμούμε; Με αμφίρροπες αναμετρήσεις και ματς όπου κανένας δεν θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον νικητή. Ακόμη κι αν αυτός ξοδεύει περισσότερα χρήματα ή παίζει παράλληλα στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Υστερα από χρόνια, καλώς ήλθατε σε ένα πρωτάθλημα που φέρνει κάτι από τις ωραίες μας αναμνήσεις!