Νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ιδίως σε αυτές της Νότιας Ευρώπης είναι πιθανόν να προκαλέσει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο οίκος Moody’s.
Πιο συγκεκριμένα, την έριξε μία κλίμακα, από την Baa2 στην Baa3, αλλάζοντας, όμως, το outlook της ιταλικής οικονομίας σε θετικό από αρνητικό. Ο οίκος αιτιολογεί την απόφασή του αναφέροντας δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τους στόχους που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση για υψηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να βλέπει σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος της χώρας.
Ο Moody’s προέβλεπε μείωση του χρέους, εντούτοις αυτό θα παραμείνει στα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια. Αν δε, η ανάπτυξη είναι πιο αναιμική, τότε το χρέος θα οδηγηθεί πιθανότατα σε υψηλότερα επίπεδα. Πέραν αυτού, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των κρατικών δαπανών είναι δομικής φύσεως, κάτι που σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο αυτές να αντιστραφούν.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε τον Moody’s στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας έχει να κάνει με το πάγωμα των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του οίκου, «ο δημοσιονομικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνάδει με μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ιταλίας σε διατηρήσιμη βάση».
Ο Moody’s αναφέρει επίσης ότι η χώρα παρουσιάζει σημαντικά ισχυρά σημεία, τα οποία αντισταθμίζουν την επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών. Είναι μια πολύ μεγάλη οικονομία με ισχυρή εξωτερική θέση και σημαντικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ και η διεθνής επενδυτική θέση της Ιταλίας είναι ισορροπημένη. Επιπλέον, ο οίκος τονίζει ότι τα νοικοκυριά έχουν υψηλά επίπεδα πλούτου, ικανά να αποτελέσουν μαξιλάρι σε μελλοντικά σοκ, καθώς και ενδεχόμενη πηγή χρηματοδότησης της κυβέρνησης.
Διεθνείς αναλυτές, σύμφωνα με ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενταθούν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα και αυτήν την εβδομάδα, συμπαρασύροντας σε ανάλογες κινήσεις και άλλες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.
Οπως παρατηρούν, ήδη την περασμένη εβδομάδα οι πωλήσεις εξαπλώθηκαν σε Ισπανία και Πορτογαλία. Το χάσμα της απόδοσης την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας και της Γερμανίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2017. Υπό πίεση ήταν και τα ομόλογα της Πορτογαλίας.
Πάντως, αν και πολλοί επενδυτές είχαν προβλέψει την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, εντούτοις η μετάβαση σε μία βαθμίδα πάνω από μία αρνητική βαθμολογία παραμένει ένα κρίσιμο όριο, καθώς πολλά funds δεν μπορούν να διατηρήσουν ομόλογα χαμηλής επένδυσης.
Επενδυτές περιμένουν επίσης ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, οι αναλύσεις αναφέρουν πως μπορεί να είναι έντονη η ρητορική της Ρώμης κατά του ευρώ, ωστόσο θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει κίνηση ευρωπαϊκής διάλυσης.