«Οχι» λέει η κυβέρνηση στην επιστροφή των κομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που δικαιώνονται σε πρωτόδικο βαθμό με αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Οι αποφάσεις αυτές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό τσουνάμι από την εκτέλεσή τους ασκεί εφέσεις στα δικαστήρια. Επιχειρεί έτσι να καθυστερήσει και, αν μπορεί, να ακυρώσει την εκτέλεσή τους καθώς είναι γνωστό ότι οι τελικές αποφάσεις για τις υποθέσεις αυτές θα ληφθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ίδια γραμμή θα κινηθεί το ελληνικό Δημόσιο και για τις προσφυγές από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που ήδη έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν μαζικές διαστάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που δικαίωσε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους, διατάσσοντας την επιστροφή των κομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, η Νομική Υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα Μισθοδοσίας για να μην παραγραφούν οι σχετικές αξιώσεις. Παράλληλα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών έχει καλέσει τους ένστολους να κινηθούν ανάλογα, ενημερώνοντάς τους ότι θα πρέπει να καταθέσουν ώς τις 30 Νοεμβρίου τα σχετικά έγγραφα ώστε στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους να υποβληθούν μαζικά αγωγές στα αρμόδια πρωτοδικεία. Επίσης με άλλη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων καθώς και οι περικοπές στη σύνταξη με νόμο του 2012 σε συνταξιούχο.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Ενδεικτική πάντως των προθέσεων για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία στο παρελθόν είχε υποσχεθεί την επαναφορά της 13ης σύνταξης αλλά και την ακύρωση των περικοπών των Μνημονίων, είναι η στάση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε την επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας (του 13ου και 14ου μισθού) στο Δημόσιο, ενώ ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, επισημαίνοντας ότι έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που φθάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τον δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται για το 2018 στα 800 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του δεύτερου Μνημονίου (Ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (Ν. 4051/2012, 4093/2012). Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το πρώτο Μνημόνιο (Ν. 3845/2010).
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η πλέον πρόσφατη απόφαση πρωτοδικείου (την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ») διατάσσει την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας και αφορά 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για επιστροφές ποσών της περιόδου από το 2014 έως και το 2016, ενώ τα ποσά της επιστροφής κυμαίνονται από 500 έως 1.437,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα έχουν καταργηθεί με τις διατάξεις του Νόμου 4093/2012. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία (διοικητικά και πολιτικά) της χώρας, όπως είναι το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, το Ειρηνοδικείο Λαμίας και το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.
Για το όλο θέμα, από την πλέον αρμόδια Αρχή, την υπουργό Εργασίας, καταγράφονται τα εξής:
– Η απόφαση – πιλότος του ΣτΕ το 2015 όριζε ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και όσες αγωγές είχαν ασκηθεί πριν από το 2015 δικάζονται κανονικά.
– Οι αγωγές που έχουν ασκηθεί μέχρι το 2015 κατά πάσα πιθανότητα θα ευδοκιμήσουν, διότι το ΣτΕ είχε δώσει σαφή κατεύθυνση και προφανώς το ελληνικό Δημόσιο συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, η αίτηση επιβάλλεται να κατατεθεί και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μη χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά. Στην αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι και να τη δώσουν στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα που υπηρετούν, θα αναγράψουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράψουν το κείμενο – υπόδειγμα της αίτησης που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για το χρονικό διάστημα 2013-2018 λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και Ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος».