Η ανάγκη και η τύχη έχουν γεννήσει τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ. Σπουδαίος επιστήμονας, ωστόσο τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον οδήγησαν στη μεγάλη ανακάλυψη της πενικιλίνης ήταν η αφηρημάδα και η απροσεξία του. Είχε φύγει για διακοπές ξεχνώντας τις καλλιέργειες μικροβίων. Οταν επέστρεψε αυτές είχαν πιάσει μούχλα και πέταξε τα δισκία σε ένα δοχείο με απορρυπαντικό. Η τύχη στάθηκε καλή μαζί του, καθώς τον επισκέφτηκε ένας συνάδελφός του και ζήτησε να μάθει τι ακριβώς ερευνούσε. Ανέσυρε λοιπόν ένα από τα δισκία που δεν είχε καταστραφεί και διαπίστωσε μία ζώνη γύρω από τη μούχλα που ήταν ελεύθερη από βακτήρια. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.
Την ποδοσφαιρική πενικιλίνη ανακάλυψε τυχαία ο Γιάννης Αλαφούζος. Αστοχίες στην οικονομική διαχείριση, λανθασμένο ποδοσφαιρικό μοντέλο, ατυχείς επιλογές σε πρόσωπα – κλειδιά δημιούργησαν τη μούχλα που απειλούσε τον παραπαίοντα αθλητικό γίγαντα.
Τα υπέρογκα χρέη ανάγκασαν τον Γιάννη Αλαφούζο να προχωρήσει σε αιματηρές περικοπές του προϋπολογισμού και να στραφεί στη δεξαμενή των νεαρών ποδοσφαιριστών στην απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το πράσινο καράβι από τα βράχια.
Και ω του θαύματος. Το καράβι όχι μόνο αποφεύγει τη συντριβή, αλλά αναπτύσσει ταχύτητα ανταγωνιζόμενο πολυτελέστερα σκαριά.
Ο Γιάννης Αλαφούζος κατά κύριο λόγο, αλλά και όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ανακάλυψαν πως δεν χρειάζεται να είσαι ξενόφερτος και ακριβοπληρωμένος για να παίζεις καλή μπάλα.
Υπάρχει ωστόσο ένα ερωτηματικό που αιωρείται. Γιατί ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού επιμένει τώρα που ανακάλυψε την ποδοσφαιρική πενικιλίνη να μεταβιβάσει μετοχές στον Παϊρότζ; Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει ο Ταϊλανδός αφού είναι πασιφανές πως η οικονομική του επιφάνεια δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον των Πρασίνων;
Εν κατακλείδι, υπάρχουν πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού που θα πανηγυρίσουν την ημέρα που ο Παϊρότζ θα πάρει τα ηνία του συλλόγου; Ο Αλαφούζος έχει πολλά να σκεφτεί πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις.