Ηταν Σαββατοκύριακο αρμοδιοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοώ; Πως μοιράστηκαν οι νέες αρμοδιότητες στη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος παρόντος Τσίπρα. Στέκομαι σε δύο. Κατ’ αρχάς ο Νίκος Φίλης πέραν τα του Πολιτισμού που ανέλαβε, πήρε και το πρόγραμμα. Θυμίζω πως υπάρχουν φωνές που θέλουν προγραμματικό συνέδριο, γα παράδειγμα ο Αριστείδης Μπαλτάς. Αν και κάτι οριστικό δεν υπάρχει. Οι πληροφορίες μου λένε πως και ο Φίλης είναι ζεστός για ένα τέτοιο ειδικό – και ουσιαστικό πολιτικά – συνέδριο. Κι έχει και αρκετούς συμμάχους σε αυτό. Ο Τσίπρας πάντως αρχικώς δεν το ήθελε. Αρα μιλάμε για υπαναχώρηση, αφού εγώ το βλέπω πιθανό να συμβαίνει πλέον.

Νέα τάση

Δεύτερον: η Εφη Καλαμαρά που ανέλαβε τα του οργανωτικού, είναι έμπειρη και συνεκτική. Και δεν ανήκει στην τάση των 53+ ή στην κίνηση Κάραβελ. Πάντως για να ξέρετε, η χαρτογράφηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια κινητικότητα που σημειώνεται εσχάτως, επιβεβαιώνει τη δημιουργία του προπλάσματος μιας νέας τάσης στο εσωτερικό. Για όσους διψούν για ονόματα, να πω μόνον δύο που θα μετέχουν: Δημήτρης Τζανακόπουλος και Δημήτρης Βίτσας. Μια τάση που, αν δημιουργηθεί, θα επιχειρήσει να συνθέσει την ακραία εσωτερική πόλωση μεταξύ 53+ και Καραβελιστών (βλέπε προεδρικών και πασοκογενών). Μια τάση που όπως μου λέει συριζαϊκή πηγή μου είναι σχεδόν αναγκαία.

Αποστολές

Πάντως μιλώντας για το κόμμα (λέμε τώρα, γιατί κόμμα σημαίνει οργανώσεις και σύνδεση με κοινωνία, κάτι που βλέπω χλωμό μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ) μπορώ να χαρτογραφώ με όρους «ευαίσθητης ισορροπίας» για να θυμηθώ τον θεατρικό συγγραφέα Εντουαρντ Αλμπι. Αν πάλι αρχίσω να μιλώ για τις υποψηφιότητες που έχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους, μάλλον θα σας παρέπεμπα στο έτερο έργο – διασκευή του Αλμπι «Η μπαλάντα του λυπημένου καφενείου». Για Αθήνα ούτε κουβέντα. Μεταξύ των Κώστα Μπακογιάννη και Παύλου Γερουλάνου τι μπορεί να χωρέσει, αλήθεια; Στη Θεσσαλονίκη τα ίδια. Αστε που όπως μαθαίνω και ο Γιάννης Μπουτάρης που όψιμα στηρίζουν οι συριζαίοι δεν πολυψήνεται να κατέβει ξανά. Σήμερα πάντως, μια ομάδα ειδικών αποστολών, ανάμεσά τους ο Πάνος Σκουρλέτης και η Ολγα Γεροβασίλη, θα βρίσκονται στα Γιάννινα για να κλείσουν συνολικά τα ζητήματα της Ηπείρου. Για να δούμε. Με το τουφέκι πάντως κυνηγούν πρόθυμους.

Ναυάγια

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο πήγε Κεφαλονιά και Πύλο – στα Ναυαρίνια. Είδε κόσμο, έκανε συναντήσεις. Πλάι του στην Κεφαλλονιά, διέκρινα τη Ρόδη Κράτσα, και εγώ τουλάχιστον το εξέλαβα ως αρχηγική στήριξη της υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που ήταν από ημέρες «κλειδωμένη». Στη δε Πύλο και σε πολύ καλό κλίμα, ήταν μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά – μάλιστα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο και είδαν τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη. Χαρακτηριστική πάντως ήταν η δήλωση που έκανε ο Σαμαράς, επιμένοντας να επενδύει πολιτικά στο Σκοπιανό: «Εμείς εδώ γιορτάζουμε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη νικηφόρα. Αλλοι βυθίζονται στις Πρέσπες…».

Παραλογισμός

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε δημόσια παρέμβαση το Σαββατοκύριακο, η οποία ίσως έχει τη σημασία της. Εμμέσως πλην σαφώς πήρε το μέρος Κοτζιά σε σχέση με την παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ. Τι είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ; Πως ο Καμμένος επιβάλλει στην κυβέρνηση την ατζέντα του. Και κάτι ακόμη: ότι η αποπομπή Κοτζιά είναι το άκρον άωτον του πολιτικού παραλογισμού. Επίσης είπε ότι θα στήριζε τη συμφωνία των Πρεσπών εάν ο Τσίπρας πήγαινε αμέσως μετά σε εκλογές.

Νέο κόμμα

Νέο κόμμα έχουμε στην Κύπρο. Ο Μάριος Καρογιάν, τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα), προχώρησε χθες στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα με την ονομασία Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ). Τα στελέχη του νέου κόμματος προέρχονται κατά βάση από το ΔΗΚΟ και είτε αποχώρησαν είτε είχαν διαγραφεί από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο άνθρωπός μου όμως στην Κύπρο μου λέει διάφορα ενδιαφέροντα. Πως ο Καρογιάν είναι ορκισμένος εχθρός του Παπαδόπουλου, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, ως πρώην συγκυβερνήτης του εξάλλου. Γιατί ιδρύει κόμμα; Μα για να πάρει πίσω το ΔΗΚΟ – μου λένε – και να διεμβολίσει την πορεία Νικόλα Παπαδόπουλου στην προεδρία της νήσου. Μάλιστα.

Παραλίγο δίδυμο

Κάνοντας ρεπορτάζ στη Β’ Πειραιά βρήκα ένα παρ’ολίγον άγριο δίδυμο. Με ανάγκασαν διάφορες φήμες που υπήρξαν πως εδώ στα μαρμαρένια αλώνια, ή στον Πειραιά βαθύ (όπως τον λέει και ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος) θα έχουμε αναμέτρηση Σταμάτη Μαλέλη και Παύλου Πολάκη. Ως γνωστόν, όλα δείχνουν πως με την πλήρη αποδοχή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο πολύπειρος παράγοντας της τηλεόρασης Μαλέλης θα κατέβει στη Β’ Πειραιά στις εθνικές εκλογές και όχι ως υποψήφιος περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο. Ακούστηκε όμως πως και ο Πολάκης εξέταζε να κατέβει στον Πειραιά, αλλά έμαθα πως δεν αυτό δεν ισχύει και θα επιμείνει τελικά στα Χανιά. Αρα ο μπρουτάλ – ή και απαράδεκτος ενίοτε – λόγος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας δεν θα κοντραριστεί με την μαλέλια ρητορική.