Το πρώτο clasico έπειτα από 11 χρόνια χωρίς Μέσι και Ρονάλντο θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στο Καμπ Νου, ενώ ο Γιουλέν Λοπετέγκι μετρά ώρες στο Σαντιάγο Μπερναμπέου και πιθανόν να αντικατασταθεί από τον Σαντιάγο Σολάρι.

Ο Λιονέλ Μέσι υπέστη κάταγμα στον βραχίονα του δεξιού του χεριού στο νικηφόρο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τη Σεβίλλη (4-2) και θα απουσιάσει από τις αναμετρήσεις των επόμενων τριών εβδομάδων, ανάμεσα στους οποίους είναι και το μεγάλο ντέρμπι της Λα Λίγκα.

Με δεδομένο πως ο Ρονάλντο φορά πλέον τη φανέλα της Γιουβέντους, θα είναι η πρώτη φορά μετά τις 23 Δεκεμβρίου 2007 που θα είναι απόντα από το κλάσικο τα δύο μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ολα αυτά τα χρόνια η παρουσία του Μέσι στο κορυφαίο παιχνίδι της Λα Λίγκα ήταν συνεχής φτάνοντας τις 35 σερί αναμετρήσεις. Σε δύο που δεν αγωνίστηκε καθώς ήταν τραυματίας η Μπάρτσα ηττήθηκε.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε εμφανίστηκε προβληματισμένος για την απουσία του Μέσι, καθώς η Μπάρτσα σ’ αυτό το διάστημα θα αντιμετωπίσει επίσης δύο φορές την Ιντερ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

«Θα είναι αισθητή η απουσία του. Αλλά έχουμε παίξει ξανά στο παρελθόν χωρίς τον Μέσι. Θα προετοιμαστούμε ώστε να το ξεπεράσουμε», σημείωσε στις δηλώσεις του. Ο Ζεράρ Πικέ προσπαθεί να διατηρήσει ψηλά το ηθικό της ομάδας του λέγοντας πως δεν πρέπει να την επηρεάσει η απουσία του Μέσι. «Εχουμε αρκετά καλή ομάδα ώστε να τα πάμε καλά στα παιχνίδια που έρχονται».

Το στοίχημα και η καταδίκη

Στο clasico η Μπάρτσα δεν θα έχει Μέσι και η Ρεάλ Μαδρίτης ηθικό και Λοπετέγκι.

Η νέα ήττα, αυτή τη φορά από τη Λεβάντε (2-1) έκανε τους φιλάθλους στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου να βγάλουν τα μαντίλια από τις τσέπες.

Τα 481 λεπτά που συμπλήρωσε η Ρεάλ χωρίς γκολ πριν βάλει τέλος ο Μαρσέλο σ’ αυτό το απίστευτο σερί αποτελούν αρνητική επίδοση στα 116 χρόνια ιστορίας της Βασίλισσας. Επίσης, οι πέντε αγώνες χωρίς νίκη (τέσσερις ήττες) φέρνουν τη Ρεάλ στην προ Μουρίνιο εποχή, το 2009.

Το θέμα πλέον δεν είναι αν θα απολυθεί ο Γιουλέν Λοπετέγκι, αλλά πότε θα συμβεί αυτό. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ συζήτησε μαζί του για 15 λεπτά πριν παρουσιαστεί ενώπιον των παικτών στα αποδυτήρια. Πολλοί από τους άσους της Ρεάλ, όπως ο Μαρσέλο και ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος έκαναν δηλώσεις στήριξης του προπονητή τους. «Ποτέ δεν είναι καλό να αλλάζεις προπονητή. Εμείς οι παίκτες δεν παίρνουμε τις αποφάσεις αλλά από την πλευρά μου ως αρχηγός, ο Λοπετέγκι έχει την υποστήριξη της ομάδας». Ο Ράμος στηρίζει τον προπονητή που σύμφωνα με τις φήμες αυτός έφερε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Παρά τις προσπάθειες του Ράμος η «φωνή» της Ρεάλ, η εφημερίδα «Μάρκα» ανακοίνωσε την απόφασή της: «Αποτυχημένο στοίχημα»  αποκαλεί τον Λοπετέγκι και τον θεωρεί «τελειωμένο» από το Σαντιάγο Μπερναμπέου.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα είναι αρκετά σκληρή με τον βάσκο προπονητή, αλλά και με τον Πέρεθ τον οποίον κατηγορεί πως δεν αντικατέστησε τον Ρονάλντο επιμένοντας στον Μπενζεμά χωρίς να έχει δει τα στατιστικά του, στον Μπέιλ που τραυματίζεται συνέχεια και τον Βινίσιους του οποίου μάλλον αγνοεί την ηλικία (18 ετών).

«Ο Λοπετέγκι καταδικάστηκε. Χρειάζεται να βάλουμε μια ημερομηνία στην αναχώρησή του ως προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν δεν είναι σήμερα, θα είναι αύριο. Ή την επόμενη εβδομάδα. Ή μετά το clasico», γράφει η «Μάρκα», υπογραμμίζοντας πως ο Λοπετέγκι δεν έχει απολυθεί ακόμα γιατί  δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πέρεθ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντόνιο Κόντε, αλλά για να υπογράψει ο Ιταλός στη Ρεάλ θα πρέπει η τελευταία να καταβάλει 10 εκατ. στην Τσέλσι, καθώς ο προπονητής βρίσκεται ακόμα στο payroll των Μπλε.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Μάρκα» ανέφεραν πως ο Λοπετέγκι θα απολυθεί τις επόμενες ώρες και τη θέση του θα πάρει ο προπονητής της δεύτερης ομάδας, Σαντιάγο Σολάρι, ο οποίος πιθανόν θα ηγηθεί της Βασίλισσας στο αυριανό παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βικτόρια Πλζεν. Παραμένει άγνωστο αν ο Σολάρι θα αποτελέσει μόνιμη ή προσωρινή λύση.