Είχε να κρατήσει την εστία του απαραβίαστη σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας από τις 4 Δεκεμβρίου του 2014 και ένα ντέρμπι της πόλης κόντρα στον Εργοτέλη. Ακολούθησαν 16 ματς στη σειρά με παθητικό ώς τον – τότε – υποβιβασμό του. Ακολούθησαν και έξι ακόμη, στη φετινή επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα. Μια αλυσίδα που με την αρχή και το τέλος της μοιάζει να συνδυάζει δύο διαφορετικές εποχές. Τα «δεσμά» που ο ΟΦΗ έσπασε χθες το βράδυ στο Γεντί Κουλέ, επικρατώντας του Ολυμπιακού με 1-0!

Για να κρατήσουν βεβαίως οι Κρητικοί την εστία τους απαραβίαστη συνέβησαν πολλά. Και ενεπλάκησαν πολλοί. Ο πορτιέρο τους Γιώργος Στρέζος, το οριζόντιο δοκάρι του, η μία ή και οι περισσότερες(!) μπάλες που ανά τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο ή και εξαφανίζονταν από αυτόν παραπέμποντας σε εικόνα τοπικού πρωταθλήματος. Η εικόνα του Ολυμπιακού, που τουλάχιστον για ένα ημίχρονο έμοιαζε ακόμη σε περίοδο εθνικής διακοπής. Και βέβαια ο Αθανάσιος Σέζος και η… παρέα του. Ενας ακόμη ρέφερι εξυγίανσης, που έδωσε στους Ερυθρόλευκους να καταλάβουν πως όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.

Θα το έδινε και ο Ποτουρίδης

Στο 91′ ο Ποτουρίδης σταματά με τα χέρια το σουτ του Νάτχο μπροστά από την εστία του ΟΦΗ. Πέναλτι που πιθανότατα θα το έδινε και ο ίδιος ο Ποτουρίδης. Ο Σέζος ήταν σε απόσταση τριών μέτρων. Πίσω από τον Νάτχο. Είχε τη φάση στο πιάτο του! Και όμως δεν είδε τίποτα. Ούτε εκείνος. Οπως δηλαδή οι περισσότεροι συνάδελφοί του στα ματς του Ολυμπιακού εδώ και ενάμιση χρόνο!

Κάπως έτσι λοιπόν το υπέροχο γκολ του Βουό (35′), που είχε δώσει προβάδισμα στον ΟΦΗ από νωρίς, έφτασε για όλα. Για την ίδια τη νίκη. Για το αποτέλεσμα που προφανώς δίνει το δικαίωμα στους Κρητικούς να βλέπουν πλέον με άλλο μάτι τη φετινή διαδρομή τους στο πρωτάθλημα. Και ο Ολυμπιακός; Οι Πειραιώτες θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι σε αυτό το «περιβάλλον» της Σούπερ Λίγκας για εκείνους δεν υπάρχει δικαίωμα να πετούν ούτε δευτερόλεπτο. Στο περιβάλλον που οι αντίπαλοι βαράνε στο ψαχνό, που στον αγωνιστικό χώρο βρέχει μπάλες για να σταματά το ματς, που οι διαιτητές βλέπουν υπό συγκεκριμένη οπτική, που οι δανεικοί των ανταγωνιστών είναι κανονικά στο χορτάρι χωρίς πλέον κανείς να έχει… ενστάσεις. Σε αυτό το περιβάλλον δεν γίνεται να πετάς ένα ολόκληρο ημίχρονο. Διότι είναι πιθανό να το πληρώσεις τοις μετρητοίς.

Οι αρκετές αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς στην εντεκάδα λοιπόν δεν επέφεραν την επιθυμητή εικόνα. Η επιστροφή του Μιράντα στην άμυνα, η επιλογή της τριάδας Γκιγέρμε, Καμαρά, Τουρέ στον άξονα, η επαναφορά του Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στο ματς και αυτό έδωσε το δικαίωμα στον ΟΦΗ να δείξει απειλητικός. Οι γηπεδούχοι την… πρώτη προειδοποιητική βολή την έριξαν νωρίς. Ενα εκπληκτικό σολάρισμα του Πλατέλλα από δεξιά και ένα πλασέ στην απέναντι γωνία που πέρασε ελάχιστα άουτ. Δώδεκα λεπτά αργότερα ήρθε το 1-0. Η σέντρα του Κοροβέση, η λάθος λειτουργία της άμυνας ζώνης του Ολυμπιακού και ο Βουό που βγήκε φάτσα με τον Γιαννιώτη για το προβάδισμα. Η κεφαλιά του ήταν άπιαστη.

Εως εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός ουσιαστικά είχε μια φάση με τον Τουρέ (31′) να μην μπορεί να τελειώσει καλά μέσα από την περιοχή την πάσα του Ποντένσε. Τίποτε άλλο. Φυσικά όμως το 1-0 άλλαξε κάπως τα πράγματα. Στο 43′ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος σούταρε από μακριά και ο Στρέζος έκανε την πρώτη μεγάλη επέμβαση της βραδιάς. Στην επαναφορά ο Τσιμίκας δοκίμασε κάτι σαν σέντρα-σουτ από αριστερά και η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Αλλαγές

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Μαρτίνς έκανε δύο αλλαγές. Μέσα Νάτχο και Φετφατζίδης, έξω Καμαρά και Τουρέ. Ο Ολυμπιακός άρχισε να κυκλοφορεί καλύτερα την μπάλα, ενώ σταδιακά και ο ΟΦΗ έκανε βήματα προς τα πίσω στον αγωνιστικό χώρο. Οι Κρητικοί επιστράτευσαν κάθε μέσο για να προστατεύσουν το προβάδισμά τους. Και… ξύλο είχε στο χορτάρι, και πάρα πολλές καθυστερήσεις για να μην προκύψει ο απαραίτητος ρυθμός. Από το 70′ και έπειτα όμως οι φιλοξενούμενοι ήταν πλέον έξω από την περιοχή του Στρέζου και πίεζαν για να γυρίσουν το ματς, έχοντας γυρίσει τη διάταξή τους σε 4-4-2 με τον Μάνο να έχει πάρει τη θέση του Χριστοδουλόπουλου.

Στο 71′ ο Γκερέρο με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε σχεδόν ήρωα τον Στρέζο, μιας και για τη δεύτερη καθοριστική του επέμβαση στο ματς δεν χρειάστηκε ούτε βήμα. Ενα λεπτό νωρίτερα, ο διαιτητής Σέζος, γυριστό του Γκιγέρμε μέσα στην περιοχή το… έκοψε σαν επιθετικό φάουλ (!), ενώ στο 73′ ο δεύτερος επόπτης Δημόπουλος έκοψε τον Μάνο με ανύπαρκτο οφσάιντ. Στο 91′ δεν δόθηκε ποτέ το πέναλτι του Ποτουρίδη, ένα λεπτό αργότερα δεν βρήκε στόχο η κεφαλιά του Ποντένσε. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να πάρει ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας!

 

ΟΦΗ: Στρέζος, Αργυρόπουλος, Μιχόγεβιτς, Ποτουρίδης, Νάστος, Κοροβέσης (68′ Κοιλιάρας), Κυριακίδης, Μεγιάδο, Κουτσιανικούλης (77′ Κομεσίδης), Πλατέλλας, Βουό (80′ Αραβίδης).

Ολυμπιακός: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Μιράντα, Τσιμίκας, Γκιγέρμε, Καμαρά (46′ Νάτχο), Τουρέ (46′ Φετφατζίδης), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (65′ Μάνος), Γκερέρο.

Διαιτητής: Αθανάσιος Σέζος. Α’ βοηθός: Χρυσούλα Κουρομπύλια. Β’ βοηθός: Νικόλαος Δημόπουλος. 4ος: Ευάγγελος Μανούχος.