Ο θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εμπόδιο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με την οικογένεια Γκλέιζερ για την αγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκτιμούν τα βρετανικά ταμπλόιντ.

Νέα δημοσιεύματα επιμένουν πως ο Μπιν Σαλμάν ετοιμάζει πρόταση 4,5 δισ. ευρώ για να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Γιουνάιτεντ.

Σύμφωνα με τη «Μίρορ» τις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να συναντηθούν οι δύο πλευρές στη Μέση Ανατολή για να συζητήσουν το ζήτημα. Οι κινήσεις των ιδιοκτητών της Γιουνάιτεντ είναι πολύ προσεκτικές μετά τον θάνατο του Κασόγκι και την αναφορά του ονόματος του Μπιν Σαλμάν στη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Πιστεύεται πως οι Αμερικανοί θα περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και στη συνέχεια να μπουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν εμπλέκεται στην ιστορία ο Μπιν Σαλμάν.

Οι ενδείξεις

Ενα από τα έξι αδέλφια Γκλέιζερ, ο Αβραάμ, ανέβαλε το προγραμματισμένο για αυτή την εβδομάδα ταξίδι του στο Ριάντ και τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ, το αποκαλούμενο και «Νταβός της Ερήμου», λόγω της υπόθεσης Κασόγκι αλλά και για να καταλαγιάσει τις φήμες που θέλουν να πουλά η οικογένειά του τις μετοχές της Γιουνάιτεντ στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή του συλλόγου είχε ανοδική πορεία, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 27,65 δολαρίων. Στη συνέχεια βέβαια υποχώρησε ξανά η τιμή λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που ταρακούνησε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου.

Πρόσφατα το Forbes εκτίμησε την αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα 3,2 δισ. στερλίνες (3,64 δισ. ευρώ) αλλά ο Μπιν Σαλμάν δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να δώσει «καπέλο» επιπλέον 800 εκατ. στερλίνες για να αποκτήσει τον έλεγχο του Ολντ Τράφορντ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να ανεξαρτητοποιηθεί η οικονομία της από το πετρέλαιο μέχρι το 2030.

Πιστεύεται πως ακόμα κι αν η οικογένεια Γκλέιζερ αρνηθεί να αποχωριστεί την αγελάδα που της προσφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο, πιθανόν να είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να αντισταθεί στα πετροδολάρια του Σαλμάν.

Οι επενδυτές

Ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να έχουν οι τέσσερις σημαντικότεροι επενδυτές στις μετοχές της Γιουνάιτεντ. Πρόκειται για τις Baron Capital Group, Lindsell Train, Lansdowne Partners και Jupiter Asset Management που κατέχουν το 73% των μετοχών κλάσης «Α» που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θεωρητικά μπορούν να ζητήσουν από τους Γκλέιζερ να ακούσουν την προσφορά του Μπιν Σαλμάν ή οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερομένου.

Αν οι Αμερικανοί αρνηθούν να παίξουν μπάλα, τότε οι επενδυτές μπορούν να ξεπουλήσουν τις μετοχές και να οδηγήσουν στη μείωση της αξίας του συλλόγου.

Πηγές από τους Γκλέιζερ θυμίζουν ωστόσο πως η οικογένεια έχει στην κατοχή της το 97% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου και κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να κάνουν κάτι που δεν θέλουν – στην προκειμένη περίπτωση να πουλήσουν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η αγγλική ομάδα διατηρεί πάντως σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία μέσω της Saudi Telecom, που αποτελεί ένα από τα πολλά μέλη του ρόστερ των χορηγών του συλλόγου.

Αν ο Μπιν Σαλμάν καταφέρει να εντάξει στο portfolio του τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για τον ποδοσφαιρικό πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ ελέγχει την Παρί Σεν Ζερμέν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Μάντσεστερ Σίτι.