Ο χορός για τη διεκδίκηση αναδρομικών από περικοπές στις αποδοχές και δώρα έχει ανοίξει για τα καλά για τους συνταξιούχους αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ζητούν τώρα 13ο και 14ο μισθό μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ομως ποια ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι; Ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και γιατί συμφέρουν οι ομαδικές αγωγές; Θα λάβουν από το Δημόσιο τα χρήματα που δικαιούνται και ποιες υπερβολικές προσδοκίες καλλιεργούνται;
«ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούν σήμερα να ρίξουν φως στο θέμα που καίει εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπάλληλους: την επιστροφή των αναδρομικών.
Μέσα από τις απαντήσεις που δίνονται στα 15 βασικά ερωτήματα αποκωδικοποιούνται οι αλήθειες και οι μύθοι.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει το κύμα μαζικών προσφυγών. Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος έσπευσε να προτρέψει τους συνταξιούχους να μην προχωρούν σε προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών αλλά να υποβάλλουν μόνο αιτήσεις στον ΕΦΚΑ. Από χθες, πάντως, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων αυτών.
1 Τι μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα;
Μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. Ωστόσο η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018.
2 Τι ισχύει για όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από την απόφαση του ΣτΕ;
Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.
3 Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν και επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας;
Μετά τις πρόσφατες αποφάσεις ειρηνοδικείων, οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018.
4 Σε ποιο ύψος ανέρχονται συνολικά τα ποσά για κάθε συνταξιούχο;
Τα συνολικά ποσά για κάθε συνταξιούχο μπορούν να φθάσουν έως και τα 22.000 – 25.000 ευρώ.
Και ηλεκτρονικά η αίτηση
5 Πώς και πού μπορούν οι συνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση για να διακοπούν οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί στις αποδοχές τους και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ;
Οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις είτε χειρόγραφα στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, είτε ταχυδρομικώς, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής, είτε ηλεκτρονικά στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έθεσε χθες σε λειτουργία, online εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που αφορά τη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του Ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

6 Με την υποβολή της αίτησης ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των ποσών;

Οχι, με την αίτηση διακόπτεται η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, δηλαδή οι συνταξιούχοι δεν χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των περικοπών και των δώρων.

7 Ποια οδό μπορούν να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά των περικοπών και την επιστροφή των δώρων;
Θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, ασκώντας αγωγή. Οπως και στην περίπτωση των εν ενεργεία δημοσίων υπάλληλων, έτσι και για τους συνταξιούχους συμφέρει η κατάθεση μαζικών αγωγών καθώς η ατομική προσφυγή σημαίνει υψηλό κόστος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς αναμένεται τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ να ασκήσουν εφέσεις.
8 Τι κρίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου;
Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου και συγκεκριμένα αν είναι ή όχι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις, μέσα από τη διαδικασία του επανυπολογισμού και της καταγραφής της προσωπικής διαφοράς που προβλέπεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019.
9 Πόσο θα είναι το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο στην περίπτωση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ για τους συνταξιούχους;
Εκτιμάται σε περισσότερα από 9 δισ. ευρώ.
Δημόσιοι υπάλληλοι
10 Πώς και πού μπορούν οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι να απευθυνθούν προκειμένου να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού;
Οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομική υπηρεσία του τομέα όπου υπηρετούν. Με την υποβολή της αίτησης, η οποία παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, οι εργαζόμενοι διακόπτουν την παραγραφή των σχετικών αξιώσεων, δηλαδή δεν χάνουν το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού από το 2013 και μετά.
11 Ποια στοιχεία θα πρέπει να συμπληρώσουν στην αίτηση;
Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράψουν: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους. Θα υπογράψουν το κείμενο – υπόδειγμα της αίτησης που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και Ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου».
12 Μετά την αίτηση ποιο είναι το επόμενο βήμα για τη διεκδίκηση των αναδρομικών;
Με την υποβολή της αίτησης στην υπηρεσία απλώς διακόπτεται η παραγραφή. Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, για να διεκδικήσουν την επιστροφή των δώρων θα πρέπει να προσφύγουν στα Δικαστήρια ασκώντας αγωγή.
13 Τι συμφέρει καλύτερα, η άσκηση ατομικής αγωγής ή οι μαζικές αγωγές;
Επειδή η άσκηση αγωγής συνεπάγεται κόστος το οποίο είναι σημαντικό, ίσως να φθάνει και τα ποσά για τα οποία κάποια στιγμή θα δικαιωθούν. Για τον λόγο αυτό, όποιος ακολουθήσει τη δικαστική οδό είναι καλύτερο να προσφύγει με ομαδικές αγωγές που περιορίζει το κόστος.
14 Πόσα χρήματα μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι;
Μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων και 500 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018.
15 Πότε το Δημόσιο θα επιστρέψει τα αναδρομικά στους υπαλλήλους;
Οποιες αγωγές γίνουν εντός του 2018 θα καθυστερήσουν σημαντικά, αφού το Δημόσιο αναμένεται να ασκήσει έφεση.