Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ενωση Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης οργανώνει τη δική του αντεπίθεση με ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ βλέπει άμεσα εκλογές. Πίσω δε από την πρόσφατη κρίση στο κόμμα του, βλέπει σχέδιο αποδόμησής του από τους τρεις πολιτικούς παίχτες (Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννηματά), ενώ δηλώνει πως μόνο μια οικουμενική κυβέρνηση με προσκλητήριο σε επενδυτές θα ανατάξει την οικονομία.

Στην πρόσφατη ομιλία σας μιλήσατε για αποστασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κόμμα σας και λόγω της αποχώρησης στελεχών σας. Ποιος την οργανώνει;

Αυτός που ωφελείται. Ο εισαγγελέας όταν ψάχνει ένα έγκλημα αναζητά το κίνητρο. Ψάχνει στο περιβάλλον του δολοφονηθέντος για να βρει τον δολοφόνο. Εμείς στην Ενωση Κεντρώων βιώσαμε τριπλή αποστασία. Μία έγινε πρόπερσι, του Γεωργίου Καρρά, που έφυγε κατά ανεξήγητο τρόπο. Τότε ήταν η Φώφη που εισέπραττε. Μετά φεύγει η Μεγαλοοικονόμου. Τότε πάσχιζε ο Τσίπρας να φτιάξει κλίμα για τις Πρέσπες και ήταν απόλυτα αναγκαία η ψήφος της κυρίας, τότε έψαχνε ο Τσίπρας. Τώρα ζούμε κάτι διαφορετικό.

Δηλαδή;

Ερχεται ο Μητσοτάκης. Του λένε οι δικοί του: Μόνον αν είναι πέντε κόμματα θα είσαι αυτοδύναμος, το να δείξουμε ότι φυλλορροούμε είναι πολύ καλό για τον Μητσοτάκη, αφαιρώντας βουλευτές κάνεις τον άλλον να αποθαρρυνθεί να ψηφίσει Λεβέντη. Είναι ηθικός αυτουργός.

Γιατί νιώθετε πικραμένος;

Μα ξέρουν πως οι βουλευτές που έβαλα, και οι εννέα, κοιμήθηκαν άγνωστοι και ξύπνησαν στη Βουλή. Δεν έχουν κάνει δουλειά, δεν έχουν εμβέλεια.

Υπάρχει και ηθική διάσταση;

Είχαν βγει με λίστα, παίρνανε τις ψήφους του κόμματος, όχι δικούς τους. Οι πιο ανήθικοι είναι αυτοί που τους στέγασαν.

Γιατί όλοι, αλήθεια, σήμερα στοχεύουν στο Κέντρο;

Γιατί ντρέπονται γι’ αυτό που είναι. Η ΝΔ έχει μέσα ακραίους, έχει και πιο μετριοπαθείς, το μείγμα είναι εκρηκτικό. Εχει γίνει μια μελέτη που το 37% της κοινής γνώμης είναι κεντρώο. Ο ένας το παίζει σήμερα κεντροδεξιός και ο άλλος κεντροαριστερός. Το παιχνίδι να αγαπούν το Κέντρο τούς το υποδεικνύουν οι επικοινωνιολόγοι για να κρύψουν την ιδεολογική τους γύμνια.

Επιμένετε Κέντρο;

Η μόνη υγιής ιδεολογία είναι το Κέντρο. Ο Μητσοτάκης μιλάει για κοινωνικό φιλελευθερισμό. Τι σημαίνει αυτό; Το κάνει για να μη στρέφεται και κατά του εργαζομένου, αλλά πάντως είναι φιλελεύθερος, δηλαδή στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Τσίπρας;

Αυτός πάλι θέλει να είναι σοσιαλδημοκράτης. Αυτοί όμως έχουν άλλο πρόβλημα: έχουν δημιουργήσει κόπωση σε όλα τα κράτη και κάνανε και την Ακροδεξιά να κερδίζει, αυτοί διώχνουν τον κόσμο και τον πάνε στα άκρα, οι σοσιαλδημοκράτες. Η Δεξιά υπηρετεί το κεφάλαιο ενώ η Αριστερά πήγε στη σοσιαλδημοκρατία σε μια εποχή που η δεύτερη κουράζει. Ο χώρος του Κέντρου είναι ο χώρος αυτός που φέρνει αρμονία στις σχέσεις των συντελεστών της παραγωγής, τους καλεί σε διάλογο για αύξηση της παραγωγικότητας. Κανένα άλλο κόμμα δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό

Τι εκτίμηση κάνετε;

Οτι υπάρχει κίνδυνος όποιος βγει να κάτσει λίγο. Θα βγει ο Μητσοτάκης – πιστεύω – και θα συγκυβερνήσει με τη Γεννηματά, αφού η Φώφη ψήφισε την ενισχυμένη. Αν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική, θα είχαμε τελειώσει με τον Μητσοτάκη. Τον κρατάει στο παιχνίδι της πρωθυπουργίας η Φώφη.

Σε σχέση με το Μακεδονικό;

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πάρει όλη την προδοσία πάνω του, θα κάνει εκλογές. Ο Μητσοτάκης όταν βγει θα λέει πως η συμφωνία είναι καλή. Τι θα κάνει η Δεξιά; Αντιπολίτευση στην Αμερική;

Παραμένετε αρνητικός στη συμφωνία των Πρεσπών;

Το πιο αλυτρωτικό είναι η ονομασία. Το άπαν. Αν πάρουν την ονομασία, τα πήραν όλα. Μια σκληρότερη σκοπιανή κυβέρνηση θα επιστρέψει στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εμείς από αγνό πατριωτισμό υποψιαζόμαστε πως η χώρα κάνει μια βλακώδη παραχώρηση.

Πώς σχολιάζετε την κρίση που προέκυψε με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά;

Το κυβερνητικό πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Η κυβέρνηση μετράει το πολύ δυο – τρεις μήνες ακόμη εξουσίας. Επειδή φαίνεται πως ο Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε για τα μυστικά κονδύλια και όχι για τα Σκόπια, η Ενωση Κεντρώων θα ζητήσει εισαγγελικό έλεγχο όλων των κονδυλίων, όλων των υπουργείων σε βάθος δεκαετίας.  Ο κ. Κοτζιάς είναι το πρώτο θύμα στην πορεία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο μεγάλο θύμα θα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Τι θα γίνει αν ο Τσίπρας έρθει σε ρήξη με τον Καμμένο;

Μπορεί ο Τσίπρας να στραφεί προς Το Ποτάμι, θα κρατήσει δυο – τρεις από τους ΑΝΕΛ που τους έχει ψυχικά απορροφήσει, τους υπόλοιπους θα τους αντικαταστήσει με αποστάτες. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να περάσει από δίκη ο Τσίπρας.

Δηλώνω πως πρέπει να δρομολογηθεί η ευθύνη υπουργών για Κοτζιά και Τσίπρα, γιατί παρέκαμψαν τη Βουλή, υπέγραψαν χωρίς την έγκρισή της για μείζον θέμα. Του το είπα κατ’ ιδίαν: Μην το πάρεις πάνω σου. Εγώ δεν θα δικάσω, η Βουλή παραπέμπει.

Θα συγκυβερνούσατε;

Με όλους αλλά σε ανοιχτή διαδικασία, διαφανή, για το καλό της χώρας. Υπό τον όρο πως θα καθόμαστε κάθε Παρασκευή να συναποφασίζουμε, με κάμερες παρούσες.

Τα επόμενα βήματά σας;

Δεν θέλω να συμμετέχω σε κυβέρνηση. Θέλω να κάνω τις κεντρώες δυνάμεις κυρίαρχες. Αν χρειάζεται η ψήφος μας χωρίς να μετέχω, θα το κάνω. Γι’ αυτό είχα γράψει στον Τσίπρα για εννέα σημεία. Μόνον την απλή αναλογική έκανε και την ψήφισα. Και πολλοί δημοσιογράφοι άστοχα νόμιζαν πως πάω για συγκυβέρνηση.

Ανατάσσεται σήμερα η οικονομία μας;

Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψουν 150 δισ. σε τράπεζες και να έλθουν επενδύσεις. Ούτε το ένα ούτε το άλλο γίνεται.

Πώς θα γίνει;

Με οικουμενική κυβέρνηση που θα κάνει προσκλητήριο σε επενδυτές. Ενας μόνος του δεν μπορεί σε μια Ελλάδα ετοιμόρροπη. Χρειάζεται συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων.