Σχεδόν πάντοτε ο κόσμος αντιμετώπιζε τις ευρωεκλογές με σχετική αδιαφορία ή με ένα συναίσθημα περίεργης συγκατάβασης. Μόνο σαν μέσον προώθησης μηνυμάτων προς το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τις έβλεπαν και οι κομματικοί μηχανισμοί.
Οχι όμως πλέον. Το Μεταναστευτικό από τη μια μεριά και η αβέβαιη πορεία της Ηπείρου προς μεγαλύτερη ενότητα ή διάλυση έχουν οδηγήσει τον κόσμο στη συνειδητοποίηση πως αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο για τον σχεδιασμό του μέλλοντός του.
Η πορεία της μουσουλμανικής μεταναστευτικής πλημμυρίδας θα κριθεί κατά κύριο λόγο από τη συμπεριφορά των Βρυξελλών. Η πολιτική Γιούνκερ και Μέρκελ, κάτω από την «υψηλή» πιθανότατα εποπτεία των μηχανισμών του Open Sοciety του George Soros, έχει πολλές πιθανότητες να ανατραπεί. Η λογική των ανοιχτών συνόρων για την αντιμετώπιση του υποπληθυσμού της Ευρώπης δεν γίνεται πλέον πιστευτή. Οι λαοί δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν το πηδάλιο στα χέρια τους επιβάλλοντας σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες με παράλληλη ανοχή των μειονοτήτων. Τα ατομικά δικαιώματα των πλειοψηφιών θα κυριαρχούν. Με σεβασμό των άλλων. Οχι το αντίστροφο!
Με αφορμή τις συζητήσεις για το Brexit γίνεται φανερό πως παλιές παραδοχές κλονίζονται. Αν η Βρετανία εξέλθει της Ευρώπης δίχως κάποια συνεννοημένη συμφωνία, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Η Βόρεια Ιρλανδία δεν δέχεται σύνορα με τη Νότια. Αν η αγγλική Βουλή αποδεχθεί κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα μαζί μ’ αυτήν και η Σκωτία θα κηρύξει ανεξαρτησία. Που πιθανότατα θα προκαλέσει τριγμούς και στην Ουαλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανήκει τότε στην ιστορία.
Η Ισπανία όμως, το Βέλγιο και ίσως κι άλλες περιοχές της Ευρώπης πιθανότατα να επηρεασθούν. Η Γερμανία θα συνταραχθεί από ακυβερνησία, λόγω σταθερής πορείας ενίσχυσης του AfD, ενώ Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής θα συμπτύξουν μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Η επιλογή λοιπόν των κομμάτων αλλά και των ανθρώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Οι θέσεις των παρατάξεων σε όσα ανέφερα παραπάνω θα πρέπει να εξετασθούν. Αλλά και οι υποψήφιοι οφείλουν να κατανοούν τα ευρωπαϊκά προβλήματα όπως και τις γεωπολιτικές διακυμάνσεις. Η μελλοντική μας ζωή ουσιαστικά εξαρτάται από τις τύχες της Ευρώπης.