Η διαιτησία του Ιταλού Ντανιέλε Ντοβέρι στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης είναι η χειρότερη που έχουμε δει από ξένο διαιτητή ώς τώρα στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οχι τυχαία. Οι ιταλοί διαιτητές, δυο χρόνια τώρα, καθοδηγούνται ουσιαστικά από όσους βρίσκονται στο VAR: έχουν χάσει την ικανότητά τους να κρίνουν δύσκολες φάσεις διότι σε κάθε αμφιβολία τους συμβουλεύονται τα ριπλέι. Χωρίς τη βοήθεια του VAR o Ντοβέρι έδωσε δυο πέναλτι ιδιαίτερα αυστηρά. Το πρώτο το έδωσε στον ΠΑΟΚ: ο Τζανακάκης δεν μοιάζει να έχει πρόθεση να βρει την μπάλα με το χέρι – θυμίζω ότι αυτό κυρίως μετράει. Το δεύτερο πέναλτι που ο Ντοβέρι έδωσε για μαρκάρισμα του Ουάρντα στον Μπρούνο Γκάμα είναι δύσκολη φάση, αλλά υπάρχει ένα δεδομένο: εις βάρος του ΠΑΟΚ δύσκολα θα το έδινε έλληνας διαιτητής. Γιατί λοιπόν ο ΠΑΟΚ συναίνεσε στο αίτημα του Αρη για ξένους διαιτητές; Για έναν απλό λόγο: για να έχει το κεφάλι του ήσυχο!
Πέναλτι
Ας πούμε ότι στο ματς αυτό πήγαινε ένας έλληνας διαιτητής – ο οποιοσδήποτε. Αν έδινε το πέναλτι που είδε ο Ιταλός στο χέρι του Τζανακάκη θα γινόταν ο κακός χαμός στο Κλεάνθης Βικελίδης! Οι παίκτες του Αρη θα χυμούσαν στους διαιτητές, στα αποδυτήρια αυτοί θα άκουγαν τα χειρότερα, τα τηλέφωνά τους θα έπαιρναν φωτιά και διάφοροι θα τους καθησύχαζαν ότι έκαναν αυτό που έπρεπε ή θα τους τρομοκρατούσαν ότι έπειτα από αυτό το «λάθος» δεν θα ξανασφυρίξουν ποτέ. Ακόμα χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν έλληνας διαιτητής έδινε το πέναλτι στο άτσαλο μαρκάρισμα του Ουάρντα. Ο πάγκος του ΠΑΟΚ θα έμπαινε μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες του Δικεφάλου θα αντιδρούσαν σαν υστερικοί – είναι αμφίβολο αν ο Πασχαλάκης θα είχε την ψυχραιμία για να το αποκρούσει. Ομως ακόμα χειρότερα από αυτά θα ήταν όσα θα συνέβαιναν σε παραγοντικό επίπεδο πριν και μετά το τέλος του ματς. Πριν από το ματς θα ψάχνανε όλοι να βρουν γιατί μπήκε ο συγκεκριμένος διαιτητής, ποιοι είναι οι φίλοι του, με ποιους προέδρους Ενώσεων μιλάει κ.λπ. Μετά το τέλος του, θα μιλούσαν περισσότερο για το πέναλτι παρά για το αποτέλεσμα του ματς – θα τρόμαζαν για το τι τους περιμένει στη συνέχεια. Ενώ τώρα ήρθε ο Ιταλός, έδωσε ό,τι έδωσε, καμία υστερία δεν υπήρξε εντός αγωνιστικού χώρου, το μυαλό των παικτών του ΠΑΟΚ παρέμεινε καθαρό και ο Πρίγιοβιτς έδωσε στο τέλος μια νίκη από αυτές που δίνουν πρωταθλήματα.
Νίκες
Δεν είναι τυχαίο που ο ΠΑΟΚ έχει μόνο νίκες με ξένους διαιτητές: ακόμα κι αν αυτοί κάνουν λάθη (ο Ιταλός στο Κλεάνθης Βικελίδης έκανε κάμποσα…), τα λάθη αυτά δεν προκαλούν κακοπιστία – τουλάχιστον όχι ακόμα. Και για αυτό ξένους διαιτητές θέλει κι ο Ολυμπιακός: ακόμα και ο χειρότερος δεν μπορεί να κάνει π.χ. αυτά που έκαναν στο Ηράκλειο ο Σέζος και οι βοηθοί του.
Απερίγραπτα
Δυστυχώς οι έλληνες διαιτητές κάνουν πράγματα απερίγραπτα: στο Ηράκλειο ο επόπτης Διαμαντόπουλος υπέδειξε οφσάιντ ένα παίκτη του Ολυμπιακού στον οποίο η μπάλα έφτασε από αντίπαλο – ο πανικός τους δεν τους επιτρέπει να κρίνουν σωστά ούτε τα στοιχειώδη! Ηδη ξένους διαιτητές έχει ζητήσει και ο Ατρόμητος για τα ματς με τους τρεις μεγάλους, αλλά και η ΑΕΛ: η εξέλιξη είναι απολύτως λογική.
Φωτιά
Θα είναι λύση το VAR ώστε να έχουμε λιγότερες μουρμούρες; Είναι πιθανό, αρκεί κι αυτό να στελεχωθεί από ξένους. Στο μεταξύ κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα το δούμε κανονικά στο πρωτάθλημα από του χρόνου. Πού θα μπουν οι κάμερες στο Γεντί Κουλέ που έχει γωνίες που δεν καλύπτει ο τηλεοπτικός φακός; Και πώς θα χρησιμοποιηθούν τηλεοπτικές γραμμές στο ημίφως;
Απορία
Θα ήθελα να λύσω την απορία όσων αναρωτιούνται γιατί το ματς του ΟΦΗ με τον Ολυμπιακό έγινε στο μισοσκόταδο. Το 2013, έπειτα από μια καταιγίδα, κάηκαν τα φώτα σε έναν πυλώνα του γηπέδου, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε προκαλώντας ζημιές όχι μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά και σε ένα σπίτι! Το αποτέλεσμα ήταν να ξηλωθούν και οι υπόλοιποι για να μη σκοτωθεί άνθρωπος. Τους αντικατέστησαν με κάτι φώτα που έφεραν από το προπονητικό κέντρο και τα οποία τοποθέτησαν προφανώς χωρίς να γίνει κάποια μελέτη. Αν έχουν καεί και μερικά, προκύπτει αυτό που είδαμε: ματς μέσα σε ένα τηλεοπτικό μισοσκόταδο! Δεν θα ‘πρεπε να έχει ενδιαφερθεί για αυτό η Λίγκα και η NOVA, που μεταδίδει τα ματς του ΟΦΗ; Θα ‘πρεπε. Αλλά βάζω στοίχημα ότι όταν τους επεσήμαναν το πρόβλημα, θα τους απάντησαν από τον ΟΦΗ πως αν θέλουν φώτα της προκοπής, ας τα πληρώσουν αυτοί. Και κάπως έτσι η συζήτηση τελείωσε.
Μπάγερν
Στο μεταξύ σήμερα αγωνίζεται η ΑΕΚ με την Μπάγερν στην τρίτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ενωση λένε πως για να κάνει η ΑΕΚ αποτέλεσμα με τους Γερμανούς πρέπει να παίξει όσο καλά έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο με τον Αγιαξ κι όσο καλά έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο με την Μπενφίκα. Ως παρατήρηση είναι σωστή. Το μόνο κακό είναι πως αν η ΑΕΚ παίξει όπως στο δεύτερο ημίχρονο στο Αμστερνταμ και όπως στο πρώτο ημίχρονο με την Μπενφίκα, οι Γερμανοί, που δεν συγχωρούν, θα κάνουν πάρτι. Απόψε χρειάζεται και κάμποση ποδοσφαιρική σύνεση: αν η ΑΕΚ δεν παίξει άμυνα της προκοπής, δεν έχει τύχη – αν το κάνει, κάτι μπορεί να γίνει δεδομένου ότι η μόλις τέταρτη φέτος στην Μπουντεσλίγκα πρωταθλήτρια Γερμανίας δεν είναι στα καλύτερά της.
Δημοσιογράφοι
Εχει ενδιαφέρον το πώς μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Μπάγερν αντιμετώπισε (;) την αγωνιστική κρίση της. Οι τρεις «ιεράρχες» της, ο πρόεδρος Ούλι Χένες, ο εκτελεστικός διευθυντής Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε και ο τεχνικός διευθυντής της Χασάν Σαλιχάμιζιτς ακολούθησαν τον πιο σίγουρο δρόμο για να δείξουν ότι η ομάδα είναι ενωμένη. Εκαναν μια συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, είπαν ότι στηρίζουν τον προπονητή και επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους!
Ελλειψη
Ο Ρουμενίγκε τους κατηγόρησε για έλλειψη αξιοπρέπειας, δηλώνοντας πως η κριτική που ασκείται σε παίκτες όπως ο Ριμπερί και ο Ρόμπεν είναι «εξοργιστική, ασεβής και πολεμική». Ο πρόεδρος Χένες υπενθύμισε ότι η Μπάγερν είναι η πιο σημαντική γερμανική ομάδα και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ξανά άλλα αστεία ρεπορτάζ. Κι ο τεχνικός διευθυντής Σαλιχάμιζιτς υποστήριξε πως η κατηγορία ότι δεν στήριξε τον Κόβατς είναι εντελώς αβάσιμη. «Τι πρέπει να γίνει για να σας δείξω ότι με τον προπονητή έχουμε καλές σχέσεις; Πρέπει να φιληθούμε δημόσια στο στόμα;» ρώτησε ρητορικά. Επειτα από όλα αυτά οι Βαυαροί κέρδισαν τη Βόλσφμπουργκ με 3-1. Η πιθανότητα να δουν τον κόουτς Κόβατς και τον Σαλιχάμιζιτς να φιλιούνται δημόσια, μάλλον τρόμαξε τους παίκτες…