Master for International Players, αλλιώς MIP. Πρόκειται για το κλειστό κλαμπ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στο οποίο σπουδάζουν πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές πώς να διοικούν συλλόγους και ομοσπονδίες.

Ο Νίκος Νταμπίζας ήταν ένα από τα εκλεκτά μέλη αυτού του κονκλάβιου και για περίπου δύο χρόνια σπούδασε τα μυστικά του μάνατζμεντ δίπλα στους κορυφαίους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συμμαθητές του ήταν ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνου, ο αδελφός του Σόκρατες, Ράι και πολλά ακόμη από τα σημερινά υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Προηγουμένως ο Νταμπίζας φρόντισε να πάρει πτυχίο στην προπονητική γιατί ήθελε να μιλά την ίδια γλώσσα με τους άμεσους συνεργάτες του, τους προπονητές. Δεν του αρκούσε ο τίτλος «πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής», ούτε «πρωταθλητής Ευρώπης» ή «διακριθείς στην Πρέμιερ Λιγκ» για να επιβάλει τις απόψεις του. Ηθελε να παντρέψει την εμπειρία με τη γνώση.

Ο Νίκος Νταμπίζας είναι μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι από τους ελάχιστους αν όχι ο μοναδικός που ο  τίτλος «τεχνικός διευθυντής» ανταποκρίνεται σ’ αυτό που έχει σπουδάσει.

Πέρα από το αυτονόητο που προστάζει ο ρόλος του στην ομάδα, ο Νταμπίζας είναι άριστος χειριστής των εκπροσώπων του Τύπου. Η τακτική των ίσων αποστάσεων και της συνέπειας των λόγων του θυμίζει προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη.

Η κριτική που ασκείται στο έργο του έχει παρωπιδική διάσταση γιατί περιορίζεται στην μπακαλίστικη ρητορική της απόδοσης των παικτών. Οι βελοφόροι του δάσους των ανοήτων δυσκολεύονται να αντιληφθούν πως η απόδοση ενός ποδοσφαιριστή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Από τον εγκλιματισμό του αθλητή, την ψυχολογία του, το αγωνιστικό περιβάλλον, τον προπονητή, τους τραυματισμούς.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να σφάζονται οι μεγάλες ομάδες για να εντάξουν τον Νταμπίζα στο δυναμικό τους. Περισσότερο όμως απ’ όλους αυτή που θα έπρεπε να ενδιαφέρεται είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η συνεργασία με τον Νταμπίζα θα ήταν ωστόσο επικίνδυνη γιατί θα λειτουργούσε σαν καταλύτης που θα ξεγύμνωνε το έλλειμμα γνώσης.