Με αφορμή τις γενικότερες ανησυχίες για την τρομοκρατική απειλή και τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, αλλά και τη συζήτηση περί ανοχής σε ζητήματα ανομίας και ακτιβιστικών συμπεριφορών, καθώς και άλλες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού σε θέματα ασφάλειας, το ΕΛΙΑΜΕΠ και «ΤΑ ΝΕΑ» ανοίγουν τον φάκελο της διεθνούς και εγχώριας τρομοκρατίας.
Οι νέες οργανώσεις στον χώρο της εγχώριας τρομοκρατίας χαρακτηρίζονται από τυφλή οργή και λιγότερες αναστολές ως προς τα αποτελέσματα της χρήσης βίας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και υφέρπουσας κοινωνικής έντασης, ενώ επικίνδυνος είναι ο συγχρωτισμός και η συνεργασία τους με το οργανωμένο έγκλημα.
Αν και η Ελλάδα δεν αποτελεί – για μια σειρά από λόγους – στόχο υψηλής προτεραιότητας για τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση. Το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική με στόχο τη διαχείριση των πιέσεων στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, την αντιμετώπιση της διεθνούς και εγχώριας τρομοκρατίας και την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, χωρίς να «παραβιασθούν βασικές δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες ή εμμέσως να νομιμοποιηθούν απλοϊκές και επικίνδυνες εξισώσεις (όπως π.χ. ότι η μετανάστευση ευθύνεται για την τρομοκρατία)».
Η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης (πολύ μικρού αριθμού, ευτυχώς) μουσουλμάνων σε ευρωπαϊκές χώρες απαιτεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας πολυδιάστατης πολιτικής που θα επιχειρεί να θεραπεύσει τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος. Τέλος, σε εποχή οικονομικής κρίσης και κρίσης ιδεών και αξιών για την Ευρώπη και τη χώρα μας, η ριζοσπαστικοποίηση δεν αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα της μουσουλμανικής νέας γενιάς, καθώς και η Ακρα Δεξιά αυξάνει την επιρροή της με ανησυχητικούς ρυθμούς.