Ψάξτε για τον δεύτερο, λέγαμε καθ’ υπερβολήν χθες. Μετά το διπλό του ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης και την γκέλα του Ολυμπιακού στο Γεντί Κουλέ. Ας πάμε όμως πιο πίσω. Στις 16 Αυγούστου. Εγραφα λοιπόν τότε ότι «ο Λουτσέσκου δείχνει ικανός να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη γη της επαγγελίας». Κι εξηγούσα: «Ο Ρουμάνος είναι φύσει συντηρητικός στις επιλογές του. Δεν αλλάζει ποτέ αγωνιστική τακτική. Οι αλλαγές θα αφορούν πρόσωπα. Σταθερός είναι επίσης στις επιλογές του στην ενδεκάδα. Εμπιστεύεται αυτούς που έχει επιλέξει ως βασικούς και δεν ανακατεύει εύκολα την τράπουλα. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ομάδα να αποκτήσει σταδιακά ταυτότητα. Να έχει ο ΠΑΟΚ συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία». Αυτά, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Απ’ την εικόνα που έδειξε η ομάδα στα τέσσερα παιχνίδια με Βασιλεία και Σπαρτάκ. Και τον Λουτσέσκου στη συνέχεια να τα επιβεβαιώνει στον πόντο.

Ευλαβικά

Επτά μεταγραφές (και ακριβές μάλιστα) έγιναν το καλοκαίρι. Ο Λουτσέσκου τις «αγνόησε» όλες. Στα επτά μέχρι τώρα ματς του πρωταθλήματος, βασικοί ποδοσφαιριστές, με πέντε έως επτά συμμετοχές, είναι οι παλιοί. Ο γκολκίπερ και οι τέσσερις της άμυνας είναι δεδομένοι και αμετακίνητοι. Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια δεν αλλάζουν ποτέ. Οπως και η τριάδα Κάνιας, Μαουρίσιο, Πέλκας στα χαφ. Ακλόνητος ο Πρίγιοβιτς στην κορυφή της επίθεσης. Στα φτερά Μπίσεσβαρ και Ζαμπά (που προσπέρασε τον Λημνιό). Αυτοί είναι που έχουν και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Ο Βέρνμπλουμ, μόλις προχθές στο Κλεάνθης Βικελίδης, ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός. Κι αυτό επειδή είχε πρόβλημα ο Μαουρίσιο. Ο Λουτσέσκου ακολουθεί ευλαβικά μπορείς να πεις την κλασική ποδοσφαιρική συνταγή: «Ο κορμός δεν αλλάζει. Οι θέσεις που παίζονται είναι μόνο των εξτρέμ».

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ άλλαξε προπονητή, ενώ έφυγαν τέσσερις από τις κολόνες της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Βράνιες, Κονέ, Αραούχο, Λάζαρος. Συν τις διαδοχικές θλάσεις που δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός με 18 μεταγραφές και με μοναδικούς διασωθέντες από πέρυσι Φορτούνη και Ομάρ, ήταν δεδομένο ότι θα είχε διακυμάνσεις στην απόδοσή του. Δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις μία καινούργια ομάδα από την αρχή. Το ποδόσφαιρο είναι, ένα κι ένα κάνουν δύο. Σαφώς ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε από τις λεπτομέρειες και στα τρία παιχνίδια με ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Αρη, που είναι μπορείς να πεις μισό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ στην Τούμπα είχε δύο δοκάρια. Το 0-1 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης έγινε με αυτογκόλ, ενώ οι τελικές ήταν 23-4. Την Κυριακή ο Γιουνές έχασε το πέναλτι, ο Πρίγιοβιτς το έβαλε. Την τύχη όμως τη φτιάχνεις μόνος σου.

Σκοτώνει

Δεν είναι κάποια σούπερ ομάδα ο ΠΑΟΚ. Εξακολουθεί μάλιστα να συμβαίνει το παράδοξο: οι τελικές που έχει δεχθεί (77) να είναι περισσότερες από αυτές που έχει δημιουργήσει (68). Τα βασικά κάνει, αλλά τα κάνει σωστά. Πατάει πάνω στην ομοιογένεια, τη συνοχή και τους αυτοματισμούς. Στη δουλειά που γίνεται με τους ίδιους ποδοσφαιριστές εδώ κι έναν χρόνο. Αυτά είναι αρκετά για να δώσουν πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές του. Αυτά τον κράτησαν όρθιο στο Κλεάνθης Βικελίδης και γύρισε το ματς. Ταυτόχρονα βγάζει πρωταγωνιστές στο Νο 1 και στο Νο 9. Ο Πρίγιοβιτς μπορεί να είναι αραχτός στο παιχνίδι, αλλά όταν βρεθεί στο γκολ, σκοτώνει. Ο Πασχαλάκης μπορεί να βγάζει μια επιπολαιότητα, αλλά και με τον Ολυμπιακό και με τον Αρη (μετά το γκολ του Γκαρσία) κατέβασε τα ρολά. Κάπως έτσι η απόδοσή του για κατάκτηση του πρωταθλήματος έπεσε στο 1,35. Κάτι παραπάνω από τη Γιουβέντους που είναι στο 1,22.