Υποψήφιος νούμερο ένα: σοσιαλδημοκράτης, ετών 52, γόνος αστικής οικογενείας, πρώην υπουργός, με σπουδές στο Χάρβαρντ και το MIT. Υποψήφιος νούμερο δύο: κεντροδεξιός, ετών 40, γόνος πολιτικής δυναστείας, πρώην δήμαρχος, νυν περιφερειάρχης, με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ. Τι κι αν μια διαγώνια ματιά στα CV του Παύλου Γερουλάνου και του Κώστα Μπακογιάννη υπογραμμίζει το πολιτικά προφανές – πως είναι, δηλαδή, δύο υποψηφιότητες για τον Δήμο Αθηναίων με πολλά κοινά χαρακτηριστικά; Ο υποψήφιος νούμερο ένα θα λάβει τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής κι ο υποψήφιος νούμερο δύο εκείνη του Ποταμιού. Θα μπορούσε, άρα, να πει κανείς ότι τα δύο αυτά πρόσωπα συνοψίζουν την πρόσφατη ιστορία της Κεντροαριστεράς, την ιστορία ενός χώρου που τα δύο σημαντικότερα κόμματά του καταλήγουν να διαφωνούν ακόμη και για όσα κατά βάθος συμφωνούν.
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου της πρωτεύουσας. Αύριο, μάλιστα, συνεδριάζει το συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, που έχει επιφορτιστεί με τα «χρίσματα» στις δημοτικές εκλογές και αναμένεται να αποφασίσει και επισήμως τη στήριξη στην υποψηφιότητά του. Ο Κώστας Μπακογιάννης, από την άλλη, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος για τον εμβληματικότερο δήμο της χώρας. Ωστόσο, ήδη έχει αρχίσει να στήνει το αρχηγείο του και, ως φαίνεται, περιμένει απλά την κατάλληλη μιντιακά στιγμή για τις επίσημες δηλώσεις. Οι δε γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Πειραιώς αναφέρουν πως εδώ και καιρό έχει κλειδώσει η γαλάζια στήριξη στην υποψηφιότητά του.
Εκτός όμως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας βρήκε ένα ακόμη που μοιάζει να διακρίνει στο πρόσωπό του τον ιδανικό υποψήφιο, Το Ποτάμι. Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου της Σεβαστουπόλεως δήλωσε σε συνέντευξή του πως βλέπουν θετικά την υποψηφιότητά του, σπεύδοντας βέβαια να προσθέσει «φυσικά θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα». Ο Δημήτρης Τσιόδρας δεν έμεινε όμως εκεί. Ανέφερε κιόλας πως «ο Παύλος Γερουλάνος δεν είναι αυτοδιοικητικό στέλεχος, είναι πολιτικό πρόσωπο, εμείς είχαμε διαφωνήσει με την άποψή του για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που γενικά η παρουσία του στην πολιτική ζωή είναι θετική».
Η απόσταση μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Ποταμιού φαίνεται καθαρά από το παραπάνω σχόλιο. Στη Χαριλάου Τρικούπη, βέβαια, θεωρούν τον Γερουλάνο «μια υποψηφιότητα πολύ πιο προοδευτική από τον Μπακογιάννη». Και κυρίως μια υποψηφιότητα «αριστερόστροφη», που έχει σοβαρές πιθανότητες να επαναπατρίσει στην Κεντροαριστερά ψηφοφόρους που είχαν φύγει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται περισσότερο από πληροφορίες που θέλουν την Κουμουνδούρου να μη ρίχνει στη μάχη των Αθηνών ένα στέλεχος πρώτης γραμμής.
Τα ποταμικά όργανα δεν έχουν ακόμη συνεδριάσει. Παρ’ όλα αυτά, θα είναι μάλλον έκπληξη να μη συμφωνήσουν με τις παραπάνω διαπιστώσεις του Τσιόδρα. Στο επιχείρημα πως Γερουλάνος και Μπακογιάννης έχουν αμφότεροι τη δυνατότητα να απευθυνθούν με αξιώσεις στη δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων, οι πιο μυημένοι στα ποταμικά πράγματα αντιτάσσουν την επισήμανση πως «ο Γερουλάνος είναι η επιλογή του Κινήματος Αλλαγής». Αυτό που εννοούν είναι πως δύσκολα όσα στελέχη έχουν απομείνει στο αυτόνομο πια Ποτάμι – μετά την αποχώρησή του από το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής – θα μπορούσαν να στηρίξουν μια υποψηφιότητα που στηρίζουν οι πρώην σύντροφοί τους. Εξού και προσανατολίζονται σε εκείνη του Μπακογιάννη.
Η εν λόγω ποταμική κίνηση, πάντως, σε καμία περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να εκληφθεί ως μια ένδειξη ευρύτερης συμπόρευσης με την Πειραιώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειρήσθω εν παρόδω, σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την Αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα στους ομιλητές θα βρίσκεται και ο Μπακογιάννης. Μαζί με τους δημάρχους Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου και Κοζάνης Λευτέρη Ιορδανίδη. Στη λεγόμενη μεγάλη εικόνα των αυτοδιοικητικών εκλογών, λοιπόν, συγκρούονται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, στην Αθήνα ωστόσο αντιπαρατίθεται το Κέντρο.