Βρώμικη χειραγώγηση με εκβιασμούς, δωροδοκίες και απειλές βλέπει η Ρωσία πίσω από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας ως ενορχηστρωτή τις ΗΠΑ.

Η ρωσική αντίδραση εκδηλώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, αφού οι καταγγελίες έχουν την υπογραφή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών – και αναζωπυρώνουν την υποβόσκουσα σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ για τη διεύρυνση που επιχειρεί το ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας ουσιαστικά αμφισβητεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και με αρκετή δόση ειρωνείας λέει πως όλα οργανώθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της «σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Οκτώ ψήφοι – αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση – εξασφαλίστηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, από τους οποίους «τρεις, από καθαρή τύχη, εκείνη την ημέρα αφέθηκαν ελεύθεροι».  Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανακοίνωση κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι βουλευτές, σημειώνει, «κλειδώθηκαν σε γραφεία. Τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής. Αξιοσημείωτο είναι πως ο αμερικανός πρέσβης ήταν στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, πράγμα που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος ενορχήστρωσε αυτή τη διαδικασία».

Κοτζιάς: «Κανείς δεν μπορεί να μου κλείσει το στόμα»

Ο Νίκος Κοτζιάς συνέχισε χθες από το Ηράκλειο Κρήτης, σε πολιτική εκδήλωση της Κίνησης «Πράττω», να «πυροβολεί» τον Πάνο Καμμένο αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να παραμείνει θεατής των εξελίξεων μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών. «Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο δε, επέκρινε εκ νέου τον υπουργό Αμυνας για τη στάση του στο Σκοπιανό λέγοντας πως «η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στον εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν… Εγώ λοιπόν ούτε φοβάμαι ούτε κανείς μπορεί να μου κλείσει το στόμα». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μου στόμα και το στόμα του “Πράττω” δεν κλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι». Ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως συμβάλλει στη σταθερότητα στα σύνορα της Ελλάδας, κάτι που ωφελεί τη χώρα μας. Ακόμα ανέφερε ότι η συμφωνία αποκόπτει επί της ουσίας τα Σκόπια από την επιρροή της Τουρκίας.