Για περισσότερες από δώδεκα ώρες χθες, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου απαντούσε σε δεκάδες ερωτήσεις που του έθεταν οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου για τη σύμβαση που υπογράφηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχετικά με την αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που οι ανακριτικές Αρχές συνδέουν με παράνομα ωφελήματα.Ο Γιάννος Παπαντωνίου έφτασε νωρίς χθες το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων με τον δικηγόρο του Αρη Χαραλαμπάκη, ενώ νωρίτερα είχε παραδώσει πολυσέλιδο υπόμνημα με τις υπερασπιστικές του θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος συνάδελφός της Γιώργος Ευαγγέλου υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων στον πρώην υπουργό για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, που κατά το κατηγορητήριο υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό Δημόσιο.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ. Θέση την οποία αρνείται ο πρώην υπουργός αντιτείνοντας ότι η επίμαχη διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ότι ενίσχυε την εθνική ασφάλεια. Βασικός ισχυρισμός του, δε, είναι πως το Δημόσιο θα ζημιωνόταν αν προχωρούσε σε ακύρωση ή διακοπή του εξοπλιστικού προγράμματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές Αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που μεταφράζεται στο ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, κομβικό ρόλο, κατά τις ανακριτικές Αρχές, φέρεται να είχαν ένας επιχειρηματίας, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων, που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, και ένα πρόσωπο από το φιλικό περιβάλλον του πρώην υπουργού.

Κατά το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση των μαύρων χρημάτων ήταν το φιλικό πρόσωπο του Παπαντωνίου, που φέρεται να προσέφερε κάλυψη στον πρώην υπουργό για τη διακίνηση ύποπτων – κατά τις Αρχές – χρηματικών ποσών μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Ο Γιάννος Παπαντωνίου αρνείται την κατηγορία περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι «ύστερα από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει εις βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα ούτε τραπεζική ροή ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής». Προσθέτει δε ότι ο ίδιος έθεσε στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, που είχε ανοίξει πριν από 35 χρόνια, όταν ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό, ενώ και μετά την έρευνα προέκυψε ότι «ήταν πεντακάθαροι».

«Οσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο Διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο Σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό» υποστηρίζει. Και προσθέτει ότι «περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν άγνοια του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας λόγο «για συρραφές δήθεν στοιχείων».

ΣΚΥΤΑΛΗ. Η αυλαία της μαραθώνιας απολογίας του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναμένεται εκτός απροόπτου να κλείσει σήμερα με την ανακοίνωση της απόφασης ανακριτών και εισαγγελέα για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Η σκυτάλη της απολογίας περνά, επίσης σήμερα, στη σύζυγο του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είναι κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δικαστικοί λειτουργοί θα αποφασίσουν για το κρίσιμο ζήτημα της προσωρινής κράτησης ή μη, αφού ακούσουν τα υπερασπιστικά επιχειρήματα του ζεύγους, σταθμίσουν τις απαντήσεις τους στις δεκάδες ερωτήσεις και αποτιμήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που έχουν στα χέρια τους.