Αυτή τη φορά δεν είχε ούτε το υπερπολυτελές Gulfstream ούτε ένα από τα δύο Εμπραέρ. Αυτή τη φορά ο Πάνος Καμμένος πέταξε για το Παρίσι με αεροπλάνο της γραμμής, με την Aegean, χωρίς ακόμα να γίνει γνωστό σε ποια θέση ταξίδευσε. Εγινε όμως γνωστό γιατί πάει στο Παρίσι, ένα μόλις 24ωρο μετά την επιμονή του ότι θα φύγει από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών και μετά τον άγριο καβγά στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Καμμένος πάει στο Παρίσι για να επισκεφθεί την έκθεση πολεμικού υλικού Euronaval. Αλλωστε σ’ όλα τα χρόνια που βρίσκεται στο υπουργείο Αμυνας επισκέφθηκε πολλές αντίστοιχες εκθέσεις, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Πλην όμως απάντηση η ΝΔ δεν έλαβε για ποιον λόγο ο υπουργός Καμμένος πάει τόσο συχνά σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Αυτή τη φορά η επίσκεψή του στο Παρίσι περιλαμβάνει και μία συνάντηση με τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Στην έκθεση Euronaval λένε πως θα παρουσιαστούν και νέες φρεγάτες που ενδιαφέρεται να αγοράσει η Ελλάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον αυτά τα ταξίδια του Πάνου Καμμένου στο εξωτερικό και τι προβλήματα μπορεί αυτά να προκαλέσουν στην εξωτερική πολιτική. Οπως συνέβη τελευταίως με την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Αλλά όπως μαθαίνω δεν τους ενδιαφέρει τόσο το Παρίσι (όπου ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο Μακρόν) όσο το επερχόμενο και μη επιβεβαιωμένο ταξίδι του Καμένου στη Μόσχα στις 29 Οκτωβρίου. Το Μαξίμου δεν έχει ακόμα ενημερωθεί τι θα συζητήσει με τον ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα ο Καμμένος. Ο ίδιος δεν αποκαλύπτει καν την ατζέντα των συζητήσεων, τη στιγμή που όταν βρισκόταν στην Ουάσιγκτον πρότεινε στους Αμερικανούς σχέδιο για αναχαίτιση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Χρίσματα

Μακριά από τα όπλα, τα κόμματα που μπορούν, δρομολογούν και χρίσματα ή ευγενείς στηρίξεις υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τρεις νέες υποψηφιότητες θα στηρίξει – επαναλαμβάνω όχι χρίσμα – η ΝΔ. Μιλώ για τον Τάσο Μαυρίδη, νυν δήμαρχο Πεύκης.

Μιλώ επίσης για τον Γιώργο Μαρκόπουλο, νυν δήμαρχο Γαλατσίου, αλλά την έκπληξη σας την κρατώ για το τέλος: η υπέρβαση και η σύνθεση έρχονται με τον Παναγιώτη Μανούρη που ηγείται της μείζονος αντιπολίτευσης στη Νέα Ιωνία. Ο Μανούρης, που είναι πρόσωπο καθαρά αυτοδιοικητικό, προέρχεται από τον κεντρώο χώρο και θα έχει τη στήριξη της ΝΔ και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Γερουλάνος σε κίνηση

Δυνατά και αστικά το πηγαίνει ο Παύλος Γερουλάνος, που σύμφωνα με μια ανάγνωση θα πάρει και παλαιό ΠΑΣΟΚ και μπόλικο Κέντρο. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων οργανώνει σήμερα το πρωί μια δράση στην Πλατεία Βικτωρίας και σε παρακείμενους δρόμους. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της καμπάνιας του, ενώ προγραμματίζει άμεσα να βρεθεί σε πολλές γειτονιές της πόλης, επιδιώκοντας να μιλήσει με τον κόσμο. Λουτρό πλήθους το λένε οι Γάλλοι.

Συμπλεύσεις

Το είχατε ξαναδιαβάσει εδώ και τελικά κλείδωσε η εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση στις 22 Νοεμβρίου. Για την ακρίβεια, τη διοργανώνει το Πολιτικό Εργαστήρι για τη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία ενώ έχω τους ομιλητές: θα ζυμωθούν και θα τοποθετηθούν οι Νίκος Ξυδάκης, Κωστής Χατζηδάκης, ο Μανώλης Βελεγράκης από το Κίνημα Αλλαγής και ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης. Θα συντονίσει ο νομικός Κώστας Καρακώτιας. Ε, έναν χαιρετισμό θα τον κάνει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ με ενδιαφέρον θα περιμένω συμπλεύσεις και διαστάσεις στις ομιλίες.

Ξέκοψε

Ακούω πάντα με ενδιαφέρον τον Πάνο Λάμπρου που είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ (επανεκλέχθηκε προφανώς πρόσφατα), υπεύθυνος με εμπειρία για τα δικαιώματα και στέλεχος της τάσης των 53. Τώρα έδωσε μια συνέντευξη Στο Κόκκινο και είπε δύο – για μένα ζουμερά: πρώτον πως δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει Παύλο Γερουλάνο στην Αθήνα. Και πως οι όποιες συγκλίσεις και συνεργασίες πρέπει να γίνονται με βάση το πρόγραμμα, τοπικό ή γενικότερο. «Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος λέει “προφανώς” στη συμφωνία των Πρεσπών, “ασφαλώς” τα προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στο σχολείο, “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες”, εκεί μπορεί πράγματι να υπάρξει αυτή η συνεργασία ή η στήριξη» είπε με νόημα. Το λέω γιατί η εν λόγω τοποθέτηση κόβει την όρεξη ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καλόβλεπαν τον Γερουλάνο (ίσως και λόγω της μη εύρεσης σοβαρού υποψηφίου για τον Δήμο) και βέβαια επειδή οι όποιες κεντροαριστερές περπατησιές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα σκοντάφτουν στους 53.

«Χριστίνα»

Με πρωτοβουλία του δημάρχου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου το θρυλικό σκάφος «Χριστίνα» του Ωνάση θα παραμείνει όλον τον χειμώνα στο Μεσολόγγι και είναι η πρώτη φορά που θα μπορούν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και φυσικά οι δημότες Μεσολογγίου να την επισκεφθούν. Ποια είναι η ιστορία του πλοίου; Ο Αριστοτέλης ξόδεψε 4 εκατ. δολάρια το 1954 για τη «Χριστίνα Ο». Το μήκος της φτάνει τα 99 μέτρα, ενώ έχει πλάτος 11 μέτρων και εκτόπισμα 2.250 τόνων. Κι όμως, δεν κατασκευάστηκε για σκάφος αναψυχής. Αντιθέτως, ήταν ένα…πολεμικό πλοίο. Επρόκειτο για μια υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα καναδικής κατασκευής που μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στη Νορμανδία πουλιόταν για παλιοσίδερα (σκραπ)!