Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου περί χρηματισμού βουλευτών του κόμματος VMRO – DPMNE με αφορμή την έγκριση, την περασμένη Παρασκευή, της έναρξης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσαν, όπως ήταν εύλογο, ευρύτερες αντιδράσεις. Ουσιαστικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, πέραν της διγλωσσίας που εξέφρασε σε σχέση με τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ, υιοθέτησε αυτομάτως και άκριτα τις θέσεις που έχει διατυπώσει σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια για εξαγορά βουλευτών του προκειμένου να αποσκιρτήσουν.
Τι ακριβώς επιδιώκει όμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος καταγγέλλοντας, χωρίς να τους κατονομάζει, όσους εκείνος πιστεύει ότι χρημάτισαν (με «ταρίφα» μάλιστα 2.000.000 ευρώ, όπως έγραψε στο επίμαχο τιτίβισμά του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής) βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση Ζάεφ να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό των 80 εδρών; Και, πιο συγκεκριμένα, ποιους εννοεί;
Αν συνδυάσει κανείς το προαναφερθέν tweet με τα όσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκστόμισε εναντίον του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, θα έπρεπε θεωρητικά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τις αναφορές του περί εμπλοκής του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο Καμμένος «φωτογραφίζει» εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών. Βέβαια, ο ίδιος απέφυγε επιμελώς την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποιους χρηματοδότες και, πολύ περισσότερο, να στοχοποιήσει την Ουάσιγκτον.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία συνομίλησαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», τόνιζε με σαφήνεια, αλλά σε γενικό πλαίσιο και όχι σε σχέση με τις ανώνυμες και αστήρικτες καταγγελίες Καμμένου, ότι «οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί ανάμειξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον χρηματισμό βουλευτών στα Σκόπια είναι παράλογος και απολύτως αναληθής».
Σε γραμμή Μόσχας. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Καμμένος έχει τη συνήθεια να υιοθετεί, για πολιτικούς λόγους, κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί και με μεγάλη ευκολία. Στην εν λόγω περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υιοθετεί τις απόψεις της Μόσχας, η οποία ευθέως κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρύτερα τη Δύση για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ. Ο Καμμένος έχει μάλιστα προγραμματίσει να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα στις 29 Οκτωβρίου, αν και παρασκηνιακά έχει κυκλοφορήσει ότι ίσως αυτή η επίσκεψη αναβληθεί. Εφόσον βρεθεί στη Μόσχα, μένει να αποδειχθεί τι θα πει σε σχέση με το Σκοπιανό επί ρωσικού εδάφους.
Αλλωστε ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος μέσω του ιδρύματος Open Society χρηματοδοτεί διάφορες δραστηριότητες στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και στα Βαλκάνια, έχει πολλάκις χαρακτηριστεί, χωρίς όμως αποδείξεις, ως «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον στην περιοχή και του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς όλα τα δεινά αυτής της γεωπολιτικά κρίσιμης περιοχής. Εσχάτως έχει καταφερθεί εναντίον του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, που είναι γνωστός για τις φιλορωσικές τοποθετήσεις του. Ουδεμία έκπληξη αποτελεί αν ο Καμμένος ακολουθεί ανάλογη, αν και αντιφατική σε σχέση με τις πρόσφατα διακηρυχθείσες θέσεις του, πορεία.