Δύο σενάρια επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, όπου ο Ζόραν Ζάεφ ξεπέρασε, διά πυρός και σιδήρου, το πρώτο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ένα σενάριο αφορά την πλειοψηφία που υπάρχει για την επικύρωση της συμφωνίας και το άλλο έχει στο επίκεντρό του τον αριθμό των βουλευτών που δυνητικά θα στηρίξουν μιαν άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Η απόφαση του Πάνου Καμμένου είναι η αποχώρηση από την κυβέρνηση μόλις κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία, ίσως και νωρίτερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας πολιτικής επιβίωσης του ιδίου και των ΑΝΕΛ, και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης των ΑΝΕΛ και εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνάμεις στην παρούσα Βουλή για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – και προφανώς με άλλη σύνθεση, χωρίς το κόμμα του Καμμένου – τον συνταγματικό της βίο ή τουλάχιστον να φθάσει έως τον Μάιο του 2019 που θα γίνουν οι ευρωεκλογές.
Μάλιστα στις αναλύσεις που γίνονται βάσει των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών και των διεργασιών που προχωρούν, δεν αναμένεται να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, όπως υποστηρίζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό.
Στις εσωτερικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι παγιωμένη η άποψη ότι δεν θα προκληθείι πρόβλημα με την κυβερνητική σταθερότητα και θεωρούν ότι θα υπάρξει «καθαρός πολιτικός διάδρομος» και σε καμία περίπτωση δεν θα πέσει η κυβέρνηση.
Ηδη χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά προσδιόρισε τον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου για την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικράτειας σημείωσε (Real FM) πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία».
Παράλληλα, είπε δημόσια και ανοιχτά αυτό που τονίζει και ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ότι δηλαδή υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος κάνει δηλώσεις περί της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, χωρίς το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενισχύοντας τα σενάρια για τα πρόσωπα που αποτελούν τους εν δυνάμει συμμάχους του Αλέξη Τσίπρα.
Πότε θα έρθει η συμφωνία. Η κεντρική εκτίμηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι όταν η συμφωνία κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, δηλαδή περίπου Φεβρουάριο με Μάρτιο, θα υπάρξει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός για την κύρωσή της, «χωρίς να προκληθούν οποιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις που δεν θα σχετίζονται με αυτήν καθαυτή τη συμφωνία», σύμφωνα με τη δημόσια τοποθέτηση Τζανακόπουλου.
Πάντως ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές που τον επικρίνουν για τις ενέργειές του. «Η άποψη της κυβέρνησης στο εξωτερικό οφείλει να εμφανίζεται αρραγής» δήλωσε (Αlpha) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Ρήγας και συμπλήρωσε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη, αυτό συμβαίνει στις δημοκρατικές κοινωνίες, αλλά εντός της χώρας».