Δύσκολη στιγμή. Μια τρόπον τινά δοκιμασία, σε μια περίοδο που επιβεβαιώνει τον νόμο του Μέρφι γύρω από το μεγάλο λιμάνι. «Γιατί αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά». Ο,τι ακριβώς συμβαίνει στον Ολυμπιακό λοιπόν. Στον τρόπο που έκλεισε την προηγούμενη «ειδική διαδρομή» για την εθνική διακοπή (ήττες από ΠΑΟΚ, Μίλαν, ισοπαλία με την ΑΕΚ) αλλά και σε εκείνον με τον οποίο άνοιξε την παρούσα. Στη μάλλον σοκαριστική ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Δεν είναι βεβαίως όλα τα ματς ίδια. Και δεν είναι καν δίκαιο να σχολιάσει οτιδήποτε κάθε παρατηρητής αν δεν αναλογιστεί μια σειρά από πραγματικά γεγονότα. Από πολύ σοβαρά γεγονότα που επηρεάζουν τα πάντα. Ολα αυτά όμως συμβαίνουν… on the road και ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει λύσεις. Αμεσα. Την Πέμπτη κιόλας τον περιμένει η Ντουντελάνζ στο Λουξεμβούργο. Στο πρωτάθλημα η απόσταση είναι πια στο -6 από την κορυφή. Χρειάζονται λύσεις λοιπόν. Λύσεις για εκείνα που λύνονται. Οχι για τα άλλα. Γιατί δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με την τύχη του (23-4 τελικές με τον ΠΑΟΚ αλλά… 0-1 με αυτογκόλ, 0-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ως το 91΄ και με τον Φετφατζίδη να χάνει το… άχαστο στο 94΄), με τους τραυματισμούς (Χασάν), τις τιμωρίες (Φορτούνης) ούτε με το… τέρας της Εξυγίανσης που εδώ και ενάμιση χρόνο είναι «εκεί» για να θυμίζει στους Ερυθρόλευκους ότι θα τους «περιποιηθεί» σε κάθε ευκαιρία.

Μπορεί να τα βάλει όμως με τα υπόλοιπα. Με εκείνα που περνούν από τα δικά του… πόδια. Με την εικόνα του. Και η εικόνα στην Κρήτη στο ματς με τον ΟΦΗ τουλάχιστον για ένα ημίχρονο ήταν αποκαρδιωτική! Συμπέρασμα στο οποίο έφτασε πρώτος ο Πέδρο Μαρτίνς που από το βράδυ της Κυριακής κιόλας πήρε την κατάσταση στα χέρια του: «Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι να φύγουμε για το Λουξεμβούργο θα μείνουμε όλοι στον Ρέντη. Αυτό που είδα σήμερα δεν είναι η ομάδα μας. Αυτό που είδα εγώ δεν είναι ο Ολυμπιακός. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Απλώς σας λέω ότι δεν θα ανεχθώ ποτέ ξανά αυτή την εικόνα» είπε ο Πορτογάλος στα αποδυτήρια του Γεντί Κουλέ απευθυνόμενος στους ποδοσφαιριστές του. Και τα εννοούσε ώς την τελευταία λέξη. Η αποστολή του Ολυμπιακού επέστρεψε από την Κρήτη και πήγε κατευθείαν στον Ρέντη. Εκεί διανυκτέρευσε και το ίδιο έκανε και χθες. Ετσι θα πάει ώς το αυριανό ταξίδι στο Λουξεμβούργο.

«Ritiro»

Ολοι στον Ρέντη. Ακόμα και οι εκτός αποστολής του κυριακάτικου ματς. Ολο το τεχνικό τιμ επίσης. Ακόμα και ο Κριστιάν Καρεμπέ. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πολύ συνηθισμένη στην Ιταλία. Το περίφημο «ritiro», που για να είμαστε ακριβείς έχει τη βάση του στην απόφαση των μοναχών να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια για να αφοσιωθούν στον Θεό. Οι γείτονες όμως έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να το προσαρμόσουν… ποδοσφαιρικά. Μια ομάδα που… απαρνιέται τα πάντα και κλείνεται αποκλειστικά στα θέματά της, για να βρει λύσεις.

Εχει ξανασυμβεί και στην Ελλάδα. Το έκανε ο Στραματσόνι κάποτε στον Παναθηναϊκό (λίγο προτού ο Ιταλός παραδώσει τον πάγκο του στον Μαρίνο Ουζουνίδη), το έκανε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάποια στιγμή πέρυσι στον ΠΑΟΚ. Μια διαδικασία που αν μη τι άλλο μαρτυρά έναν… συναγερμό! Ο Ολυμπιακός έχει πολύ δρόμο μπροστά του στη σεζόν. Προσπαθεί κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Να ξεκινήσει από την αρχή, με 20 νέα πρόσωπα στο ρόστερ του. Ανάμεσα στα εμπόδια που αντιμετωπίζει έχει και την ίδια την τύχη να του γυρίζει την πλάτη σε διάφορες εκδοχές. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια… άσκηση για το σπίτι, αλλά για ένα «διαγώνισμα» που δίνεται από γήπεδο σε γήπεδο κάθε τρεις ημέρες. Η αντίδραση πρέπει να έρθει αυτονόητα.

Οι εφέσεις για την υπόθεση του Λάζαρου

Στη χθεσινή εκδίκαση των εφέσεων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, σχετικά με την υπόθεση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου που έγινε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ παρουσία του ποδοσφαιριστή, ο Ολυμπιακός κατέθεσε ενστάσεις κακής σύνθεσης του Δικαστηρίου, αρμοδιότητας της επιτροπής, καταχρηστικής ασκήσεως προσφυγής και αοριστίας. Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία για υπόμνημα έως αύριο Τετάρτη στις 16.00.