Στη σκηνή του Θεάτρου των Ονείρων θα ανέβουν απόψε οι δύο διασημότεροι εκπρόσωποι του πορτογαλικού ποδοσφαίρου: ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζοζέ Μουρίνιο. Θα ανταλλάξουν χειραψία, θα πουν ένα τυπικό «ola» και θα απομακρυνθούν με φορτωμένες σκέψεις.

Παλιοί αντίπαλοι, στη συνέχεια συνεργάτες, αλλά μόνιμα σε πορεία σύγκρουσης, οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει από σαράντα κύματα και οι καβγάδες τους έχουν καταγραφεί σε χιλιάδες λέξεις στις σελίδες εφημερίδων και περιοδικών.

Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ τούς έφερε ξανά αντιμέτωπους σε ένα μαύρο και για τους δύο φεγγάρι.

Η άποψη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα του Ολντ Τράφορντ υποστηρίζει πως ο Μουρίνιο ήταν αυτός που άναψε το κόκκινο φως ώστε ο Ρονάλντο να μην επιστρέψει στην ομάδα που έβαλε τα θεμέλια της φήμης του. Λέγεται πως είπε ότι «τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά λεφτά για έναν παίκτη 33 ετών».

Οι πρώτες συγκρούσεις

Οι δύο άνδρες άρχισαν να μπαίνουν σε τροχιά σύγκρουσης από τότε που εκπροσωπούσαν ο Μουρίνιο την Τσέλσι και ο Ρονάλντο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το 2007 ο Μουρίνιο είχε υποστηρίξει πως οι Κόκκινοι Διάβολοι ευνοούνται σκανδαλωδώς από τους διαιτητές. Ο νεαρός τότε CR7, που ανέβαινε τρέχοντας την επετηρίδα του ποδοσφαίρου, του απάντησε πως «ποτέ δεν αναγνωρίζεις το λάθος σου».

Η αντίδραση του Μουρίνιο δεν άφησε πολλά περιθώρια για κατάσβεση της φωτιάς. Χαρακτήρισε τον συμπατριώτη του ψεύτη και του σύστησε να πάψει να λέει ψέματα γιατί έτσι δεν θα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή, όπως επιθυμεί.

«Ολος ο κόσμος ξέρει τι εστί Μουρίνιο. Πάντα θέλει να λέει κάτι για να τραβά την προσοχή, ειδικά όταν δεν είναι ευχαριστημένος με τη δουλειά των παικτών του» έριξε το τελευταίο βέλος ο Ρονάλντο.

Η μοίρα το έφερε έτσι και το 2010 ο Μουρίνιο έγινε προπονητής του CR7 στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία είχε μετακομίσει έναν χρόνο νωρίτερα.

Τους πρώτους μήνες υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Οταν όμως άρχισαν να πέφτουν οι φάπες από τον Μέσι, τον Τσάβι και τον Ινιέστα, το πράγμα άρχισε να ξεφεύγει. Στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2011 ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα ο Ρονάλντο κατηγόρησε τον Μουρίνιο για την αμυντική τακτική της ομάδας. Η απάντηση του προπονητή ήρθε στον επόμενο αγώνα με τη Σαραγόσα όταν άφησε στον πάγκο τον Ρονάλντο.

Το σχίσμα ήταν πλέον γεγονός. Ο κοινός τους φίλος και μάνατζερ Ζόρζε Μέντες προσπαθούσε να χτίσει γέφυρες, αλλά εις μάτην.

Επειτα από έναν αγώνα Κυπέλλου με τη Βαλένθια, ο Μουρίνιο έκανε παρατηρήσεις στον Ρονάλντο επειδή δεν γύριζε στην άμυνα. Τα αίματα γρήγορα άναψαν και οι δύο άνδρες παραλίγο να έρθουν στα χέρια.

Ο Ρονάλντο φώναξε στον Μουρίνιο: «Υστερα από τόσα που έχω κάνει για σένα μου συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο; Πώς τολμάς να μου λες τέτοια πράγματα;».

Ακολούθησε «μπλίτζκριγκ» από τον Μουρίνιο. Φράσεις όπως «παίζεις μόνο για τον εαυτό σου», «δεν σέβεσαι τους συμπαίκτες σου», «πιστεύεις πως είσαι καλύτερος του Ντι Μαρία;» ήταν καθημερινά πρωτοσέλιδα στον ισπανικό Τύπο.

Τον Μάιο του 2013 ο Ρονάλντο πέτυχε το 200ό του γκολ με τα χρώματα της Ρεάλ απέναντι στη Μάλαγα κι εκείνος πανηγύρισε δείχνοντας προς τα κάτω τον αγωνιστικό χώρο σαν να έλεγε «εγώ είμαι εδώ». Ηταν η απάντησή του στην κριτική που του είχε ασκήσει ο Μουρίνιο τις προηγούμενες ημέρες.

Στο τελευταίο ματς του Special One στη Ρεάλ, οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά.

Χρόνια αργότερα, όταν η ισπανική τηλεόραση ζήτησε από τον Μουρίνιο να πει τι ήταν αυτό που τον χώριζε από τον Ρονάλντο, αυτός υποστήριξε πως ο ποδοσφαιριστής δεν δεχόταν τις παρατηρήσεις του πάνω σε θέματα τακτικής γιατί μάλλον πίστευε πως τα γνώριζε όλα και δεν μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο.

Η αναζωπύρωση

Η αντιπαράθεση έδειχνε να καταλαγιάζει, πιθανόν και με την παρέμβαση του Μέντες, όταν ο αμετανόητος Μουρίνιο άσκησε κριτική στον Ρονάλντο γιατί προσπάθησε να υποκαταστήσει τον προπονητή του Φερνάντο Σάντος στον τελικό του Euro 2016. «Υπήρχαν 11 παίκτες στον αγωνιστικό χώρο και ο άνθρωπος που τους διηύθυνε ήταν ο προπονητής. Αυτό που λέει η εμπειρία μου είναι πως σε τέτοιες στιγμές, όταν πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, οι παίκτες είναι χαμένοι στους μικρόκοσμούς τους».

Το σημερινό πρόγραμμα του Τσάμπιονς Λιγκ (σε παρένθεση η βαθμολογία):

5ος όμιλος: ΑΕΚ – Μπάγερν, Αγιαξ – Μπενφίκα (Αγιαξ, Μπάγερν 4, Μπενφίκα 3, ΑΕΚ 0).

6ος όμιλος: Σαχτάρ – Μάντσεστερ Σίτι, Χόφενχαϊμ – Λυών (Λυών 4, Μάντσεστερ Σίτι 3, Σαχτάρ 2, Χόφενχαϊμ 1).

7ος όμιλος: Ρεάλ – Πλζεν, Ρόμα – ΤΣΣΚΑ (ΤΣΣΚΑ 4, Ρόμα, Ρεάλ 3, Πλζεν 1).

8ος όμιλος: Γιουνγκ Μπόις – Βαλένθια, Μάντσεστερ Γ. – Γιουβέντους (Γιουβέντους 6, Μάντσεστερ Γ. 4, Βαλένθια 1, Γιουνγκ Μπόις 1).