Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie και καθημερινά νέα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες στα οικονομικά της εταιρείας έρχονται στη δημοσιότητα.

Η κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) στον οικονομικό εισαγγελέα την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει νεφελώδεις συναλλαγές μεταξύ θυγατρικών εταιρειών της FFG, ανύπαρκτους πελάτες και προμηθευτές, δάνεια μεταξύ εταιρειών του Ομίλου χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά και πολλά κενά αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ορκωτοί ελεγκτές της εταιρείας πραγματοποίησαν τους σχετικού έλεγχους το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλά σημεία τα ευρήματα που αναφέρει το πόρισμα της ΕΛΤΕ έχουν άμεση σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου της Alvarez & Marsal. Το πόρισμα της ΕΛΤΕ δείχνει ότι από το έλλειμμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους και τις έρευνες, περίπου το 60% – 65% οφείλεται σε συναλλαγές της FF στην Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ με εταιρείες – φαντάσματα, και αυτό διότι στη διάρκεια των ερευνών της ούτε η ΕΛΤΕ κατάφερε να εντοπίσει τις εταιρείες αυτές, καθώς τα στοιχεία τους δεν επιβεβαιώνονταν ούτε από τα τοπικά επιμελητήρια.

ΤΑ ΚΕΝΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΤΕ φέρεται να έχει εντοπίσει κενά και στον τρόπο με τον οποίο οι ορκωτοί ελεγκτές της Ecovis διενήργησαν τον έλεγχό τους, καθώς προκύπτει ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου της FF.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας προχωρά την έρευνά του για να εντοπίσει και να αποδώσει τις ευθύνες όπου πρέπει, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση υπαγωγής της FF στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα και το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, έπειτα από αίτηση τριών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας. Πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των πρώτων αγωγών αποζημίωσης για τις ζημίες που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές εξαιτίας του σκανδάλου της Folli Follie όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών.

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Ενωση έκανε λόγο και για ζημίες που υπέστησαν οι επενδύτες και από τη συγχώνευση το 2010 των εταιρειών Καταστήματα Αφορολόγητων ειδών, της Folli Follie AE και της ELMEC Sports μέσω της οποίας έπαυσαν να διαπραγματεύονται ανεξάρτητα στο Χρηματιστήριο οι μετοχές των ΚΑΕ ΑΕ και ELMEC Sports.