Το πρόβλημα των διαφορετικών μορφών εγκληματικότητας που υποβαθμίζουν τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων είναι μια «πληγή» που αντί να επουλώνεται βαθαίνει διαρκώς. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κλείνει σήμερα (!) σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται περικυκλωμένο από χρήστες και διακινητές ναρκωτικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι υπογραφές των φοιτητών που ζητούν προστασία από την πολιτεία, επειδή απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν χθες τις 1.074!

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ. O υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ να καλούν την Αστυνομία στις περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ενώ για την κατάληψη της αίθουσας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών από τον Ρουβίκωνα δήλωσε ότι «πρέπει να δει η πανεπιστημιακή κοινότητα τι θα κάνει» και τη συνέκρινε με τις αντιγραφές μαθητών!

Σε ερώτηση σχετική με την κατάσταση που επικρατεί στη Φιλοσοφική Σχολή τόνισε «ας μην ωθούμε σε κινήσεις… Ξέρετε πόσο σύνθετες είναι αυτές οι διαδικασίες;». Πρόσθεσε δε, «αν πιάσεις έναν μαθητή να αντιγράφει, τι θα του κάνεις; Αμέσως θα του μηδενίσεις την κόλλα; Το τυπικό είναι αυτό. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να καταλάβεις γιατί το κάνει».

Ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ. Πάντως, σήμερα το πρωί, η ένταση φαίνεται ότι μεταφέρεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπου επανέρχεται το εβδομαδιαίο «ραντεβού» της ομάδας Ρουβίκωνας στην αίθουσα 516 του κτιρίου. Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί έχουν νέα πρωινή συνάντηση «περιφρούρησης» μιας ώρας έξω από την αίθουσα 516. Στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Περικλής Μήτκας, ειδικά «για τη διακίνηση ναρκωτικών η Σύγκλητος του ΑΠΘ, από τότε που επανήλθε ο νόμος για το άσυλο, με επανειλημμένες αποφάσεις της έχει δώσει το ελεύθερο στην Αστυνομία να κινείται ακριβώς για να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών». «Πιστέψτε με όμως, δεν ξέρω αν οι καθηγητές ή οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο. Πρέπει να μας απαλλάξετε από αυτό το πρόβλημα» δήλωσε.

ΛΟΥΚΕΤΟ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών απέχει σήμερα από τις εκπαιδευτικές του λειτουργίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τεράστιο πρόβλημα της παρουσίας τοξικομανών γύρω από το ίδρυμα. Η Σύγκλητος του ιδρύματος θα παραμείνει σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να επανεξετάσει την κατάσταση, ενώ την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει ξανά για να λάβει αποφάσεις. Πιθανότατο θεωρείται να ληφθούν σύντομα αποφάσεις αναστολής της λειτουργίας του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Στην περίπτωσή μας δεν πρόκειται για μια παραβίαση του νόμου περί ασύλου, καθώς η παρουσία των τοξικοεξαρτημένων ατόμων βρίσκεται γύρω από το ίδρυμα και ακριβώς έξω από αυτό» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του ιδρύματος Εμμανουήλ Γιακουμάκης. «Είναι θέμα εφαρμογής των νόμων σε όλη την περιοχή. Η παραβατικότητα και η υποβάθμιση της περιοχής εξαιτίας αυτής της ανοχής των Αρχών και της πολιτείας καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του Πανεπιστημίου» δηλώνει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος, «η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού επανεξέτασε την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από το ίδρυμα, διαπίστωσε ότι: οι συνθήκες που περιγράφει το Ψήφισμα της Συγκλήτου της 18ης Οκτωβρίου 2018, οι οποίες (α) δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή των φοιτητών και εργαζομένων στο ίδρυμα, (β) προκαλούν φόβο και έντονη ανησυχία στους εργαζομένους και κυρίως στους φοιτητές, με αποτέλεσμα αυτοί να αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα, εξακολουθούν να υφίστανται και βαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιδεινούμενες».

«Η Σύγκλητος με αίσθημα ευθύνης και εκφράζοντας την αγωνία τής πανεπιστημιακής κοινότητας, πρωτίστως των χιλιάδων φοιτητών του ιδρύματος, και με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής αποφάσισε συμβολικά την αναστολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας των προπτυχιακών προγραμμάτων του ιδρύματος την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο».