Τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι οι συνταγματικές αλλαγές να κυριαρχήσουν στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης την επόμενη περίοδο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει και η πολιτική ατζέντα. Το ζήτημα ετέθη χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα έγινε μια πρώτη συζήτηση, παρουσία και των υπουργών Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου που έχει χειριστεί και παλαιότερα πρόταση για την αναθεώρηση.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνει το άρθρο 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ένα θέμα που αποτελεί κεντρική επιλογή για τη ΝΔ, όπως φάνηκε χθες το απόγευμα και κατά την ομιλία του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στους πανεπιστημιακούς. Μάλιστα, η ΝΔ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία εάν δεν τεθεί προς αναθεώρηση και το άρθρο 16. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα γίνει και συζήτηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες με στόχο να κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη ψηφοφορία τοποθετείται περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο είναι το ζήτημα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Η κυβερνητική πρόταση είναι να κατοχυρωθεί η θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους, ενώ θα διατηρηθεί το προοίμιο του Συντάγματος που αναφέρει «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Ουσιαστικά θα υπάρξει ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, αλλά και η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.