Εκείνος πάλευε να κρατηθεί στη ζωή επί 78 ημέρες και τα κατάφερε. Εκείνη έδινε τον δικό της αγώνα για τέσσερα 24ωρα, ωστόσο υπέκυψε στα εγκαύματά της και το όνομά της γράφτηκε στη μακάβρια λίστα των 99 νεκρών από τον πύρινο όλεθρο σε Μάτι και Νέο Βουτζά: Μαρία Γαλάνη, ετών 41. Η άτυχη γυναίκα που ήταν καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και ο 53χρονος σύζυγός της, παραλίγο θύμα της εθνικής τραγωδίας, έδωσαν μαζί (αχώριστοι, εκείνο το δραματικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου) μια συγκλονιστική μάχη τουλάχιστον μιας ώρας απέναντι σε φλόγες και καπνούς. Οι ανατριχιαστικές στιγμές του ζευγαριού και οι εικόνες κόλασης αποκαλύπτονται στην πολυσέλιδη μήνυση του 53χρονου, ο οποίος έπειτα από νοσηλεία σχεδόν δυόμισι μηνών ξεσπά για τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του. «Ηταν μόλις 41 ετών…» λέει, τονίζοντας ότι ο ίδιος σώθηκε από θαύμα: «Υποφέρω πολύ, σωματικά και ψυχικά. Εχω υποστεί πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και έχασα την πολυαγαπημένη μου σύζυγο». Με τη μήνυση – καταπέλτη κατά των περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και των αρμόδιων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο άνδρας καταγγέλλει «τραγικές συνθήκες απανθράκωσης ανθρώπων» εξαιτίας πλήρους εγκατάλειψης των κατοίκων στην τύχη τους. Η αρχή του φρικτού τέλους για τη 41χρονη γράφτηκε στη διασταύρωση των οδών Αττάλου και Αγίου Ιωάννου στον Νέο Βουτζά. Μέχρι εκεί κατάφερε να φτάσει το ζευγάρι, προσπαθώντας να βγει στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Για μία ώρα (από τις έξι μέχρι τις επτά το απόγευμα) ο άνδρας, εντελώς αβοήθητος και απελπισμένος όπως περιγράφει, πάλευε να σώσει τη γυναίκα του. Τη μετέφερε με το καροτσάκι έξω από το σπίτι, την πήρε στα χέρια του, έκανε το σώμα του ασπίδα όταν οι φλόγες τούς τύλιγαν. Καίγονταν και οι δύο, πνίγονταν από τον καπνό. «Μέσα στον πανικό μας έπεσε η σύζυγός μου από το καρότσι. Ενώ ήμασταν σε πλήρη απόγνωση, την πήρα από το καρότσι 20 μέτρα πιο πέρα για να προστατευθούμε. Ηρθε κοντά μας η φωτιά και εγώ κάηκα την ώρα που προσπαθούσα να τη σώσω. Η σύζυγός μου ήταν και αυτή σε τραγική κατάσταση» περιγράφει.

ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Το ζευγάρι εντόπισαν τελικά αστυνομικοί: «Αλλά ήταν πλέον πολύ αργά». Η 41χρονη (με 70% έγκαυμα στους πνεύμονες) «έσβησε» στην Εντατική του ΚΑΤ στις 27 Ιουλίου. «Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση από τους αρμοδίους για το πώς θα έπρεπε να ενεργήσουμε για να σωθούμε» επισημαίνει ο 53χρονος και περιγράφει πώς ξεκίνησαν όλα: «Μαθαίνουμε από την τηλεόραση ότι ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης. Αρχισα να βρέχω το σπίτι μας και την αυλή του. Το ίδιο έκαναν και άλλοι γείτονες». Μόνο μία φορά, όπως τονίζει, είδε αστυνομικούς. Η ώρα ήταν 18.00: «Πέρασε μπροστά από το σπίτι ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Χωρίς κάποια περαιτέρω διευκρίνιση και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μας έκανε ένα απλό νόημα “να φύγετε” και παρά την επιμονή μας δεν μας είπαν οτιδήποτε για τη σωτηρία μας. Ηταν και αυτοί πανικόβλητοι και δεν ήξεραν τι να μας πουν».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, που κατέθεσε τη μήνυση χθες στον εισαγγελέα, κάνει λόγο για ιδιαίτερα πονεμένη ανθρώπινη ιστορία: «Μια γυναίκα που ήταν ΑμεΑ δυστυχώς απεβίωσε καθώς δεν μπορούσε να φύγει και ο σύζυγος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην προσπάθειά του να τη σώσει». Οπως προσθέτει, «σχετικά με τις ευθύνες των αρμοδίων, η μήνυσή μας στηρίζεται και στο πόρισμα του πραγματογνώμονα που όρισε η Εισαγγελία και που καταλογίζει πολλές ευθύνες για τον θάνατο των 99 συνανθρώπων μας».

Βιβλική καταστροφή με τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες»

«Εγκληματικές παραλείψεις» από τους «εξαφανισμένους» (τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου) αρμοδίους της Περιφέρειας, των δήμων, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας καταλογίζει στη μήνυσή του εγκαυματίας, που πλέον αναρρώνει στο σπίτι του μετά το εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό στις 9 Οκτωβρίου. «Για τη βιβλική καταστροφή, τον τραγικό θάνατο της συζύγου μου και τον δικό μου βαρύτατο τραυματισμό ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες» αναφέρει στο δριμύ κατηγορώ του. Οπως επισημαίνει στη μήνυσή του, «δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση των κατοίκων για το πώς θα διασωθούν, ούτε υπήρξε από τους αρμόδιους οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. (…) Τα αναγκαία πυροσβεστικά μέσα έλλειπαν από την Ανατολική Αττική και είχαν φύγει για την Κινέττα, ενέργεια των αρμοδίων σαφέστατα ακατανόητη και εγκληματική (…)». Στο μεταξύ χθες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατήγγειλε, με συνέντευξή της στο ασφαλές περιβάλλον του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατασυκοφάντηση και απόπειρα πολιτικής εξόντωσής της με εργαλείο, όπως είπε, την εθνική τραγωδία: «Ολα αυτά είναι παιχνίδια ορισμένων που όμως δεν πλήττουν ένα πρόσωπο, αλλά τη δημοκρατία»!

Καταγγελίες για ανάθεση μελετών με προχειρότητα

Με πρόχειρο τρόπο, χωρίς να ακολουθηθούν οι προδιαγραφές, ανατέθηκε από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων σε τρία μελετητικά γραφεία να κάνουν τις μελέτες για τα έργα μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι! Αυτό κατήγγειλαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας για τα Δάση». Πρόκειται για μια παρέμβαση καθηγητών, δασικών ερευνητικών ινστιτούτων και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που συστάθηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δασοπροστασίας. Οπως ειπώθηκε, το σύστημα πυροπροστασίας πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενική βάση με την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας και κυρίως την ουσιαστική συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Τα μέλη της Συντονιστικής έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ερωτήματα: τι θα γίνει και ποιος θα φταίει αν συμβεί ένα νέο Μάτι του χρόνου στις πάμπολλες παρόμοιες εκτάσεις στην Αττική, στη Χαλκιδική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε όλες τις παραλίες της χώρας; Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Μάνδρας, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, 11 μήνες μετά την καταστροφή (στις 10 Οκτωβρίου 2018) με διαδικασίες κατεπείγοντος η Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής κάλεσε μελετητή να διαπραγματευτεί το τίμημα με πολύ μικρή αμοιβή εντός μιας ημέρας για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε η Διεύθυνση Δασών να κάνει την προμελέτη. «Τελικά ο διευθυντής Δασών που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έπειτα από αφόρητη πίεση προκειμένου να αποφύγει τον εισαγγελέα, αναγκάστηκε να κάνει μια προμελέτη για ένα έργο που η προηγηθείσα καταστροφή περιγράφει ως πάρα πολύ μεγάλο» τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής. Επιπλέον, κατά τους ίδιους, ποιος εγγυάται πως τα έργα που έκανε η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής στη λεκάνη απορροής των Αγίων Αποστόλων (2017) είναι τα ενδεδειγμένα, έγιναν με μελέτη και θα αντέξουν σε μια βροχή πεντηκονταετίας;