Στη φυλακή οδηγήθηκαν έπειτα από μαραθώνια απολογία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, ο οποίοι δεν κατάφεραν να πείσουν τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργο Ευαγγέλου ότι δεν έχουν καμία σχέση με έκνομες τραπεζικές ροές ούτε με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μετά τη χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα περί προφυλάκισής του, ο Γιάννος Παπαντωνίου έγινε ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός Εθνικής Αμυνας – μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο – ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης για υπόθεση που από τις Αρχές συνδέεται ευθέως με ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Ο χρόνος για την ποινική μεταχείριση του ζεύγους Παπαντωνίου – Κουράκου άρχισε να μετρά αντίστροφα χθες το απόγευμα όταν ολοκλήρωσε την απολογία της και η σύζυγος του πρώην υπουργού.
Ο ίδιος είχε βγει από το ανακριτικό γραφείο λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και αφού είχε συνολικά για δύο ημέρες συμπληρώσει 16 ώρες απολογίας.
Ακολούθησε η διάσκεψη των ανακριτών με την αρμόδια εισαγγελέα Αικατερίνη Τσιρώνη, η οποία είχε μελετήσει τόσο τα στοιχεία της δικογραφίας όσο και το απολογητικό υπόμνημα που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων Αρης Χαραλαμπάκης, αναπτύσσοντας σε νομικό πεδίο, αλλά και σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, το υπερασπιστικό οικοδόμημα.
Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι αρνείται  κατηγορηματικά την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται, ισχυριζόμενος ότι «έπειτα από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει εις βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής». Βασικός ισχυρισμός του είναι  πως «οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών Αρχών, αποδείχθηκε έπειτα από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».
Ο κατηγορούμενος έκανε μάλιστα λόγο για πλήρες αδιέξοδο «των διωκτών του», το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, τους ανάγκασε «να εφεύρουν ένα πρωτοφανές σενάριο» συνδέοντας τραπεζικές κινήσεις που δεν έχουν σχέση με τα πρόσωπα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.
ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Σύμφωνα με την κατηγορία, πάντως, τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του φέρονται ότι χρησιμοποίησαν δαιδαλώδεις τραπεζικές διαδρομές προκειμένου να καταφέρουν να εξαφανίσουν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος τα ίχνη του μαύρου χρήματος και με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσουν τα επίμαχα ποσά. Ποσά που κατά την κατηγορία αγγίζουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, που φέρονται να προέρχονται από παράνομα ωφελήματα συνδεόμενα με το πρόγραμμα των εξοπλιστικών για την αναβάθμιση των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές Ζαμανίκα και Ευαγγέλου έχουν διαβιβάσει στη Βουλή μία ακόμα δικογραφία εις βάρος του πρώην υπουργού, που αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας, προκειμένου τα μέλη του Κοινοβουλίου να εκτιμήσουν τα στοιχεία και να αποφασίσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί άδεια ή όχι, όπως απαιτεί ο νόμος, για να κινηθεί εις βάρος του δίωξη και για την πράξη αυτή.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη μεταφορά του από τα δικαστήρια φορώντας χειροπέδες δήλωσε: «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά»