Η μητσοτακική πρόσκληση στους πανεπιστημιακούς για μια συζήτηση γύρω από τις «προκλήσεις και τις προοπτικές στην Ανώτατη Παιδεία», στον Ελληνικό Κόσμο, δεν προγραμματίστηκε μόνο με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ. Ο γαλάζιος πρόεδρος επαναλαμβάνει συχνά την πεποίθησή του πως «η Παιδεία είναι μηχανή ανάπτυξης».
Εξού και συνάντησε χθες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για να τους παρουσιάσει, σε αδρές γραμμές, το πρόγραμμα του κόμματός του για την Παιδεία, που θα αποτυπωθεί, όπως διευκρίνισε, σε έναν νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και θα ψηφιστεί, όπως δεσμεύθηκε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησής του. Οσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ζητήματα ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί αναδεικνύουν, όπως λένε από την Πειραιώς, την κυβερνητική ανικανότητα. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του προσπάθησε να πάει τον διάλογο για την Παιδεία κι ένα βήμα παρακάτω. Αφού, βέβαια, ξεκαθάρισε πως «η πάταξη της πρωτοφανούς ανομίας στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων και η ποιοτική αναβάθμιση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας» αποτελούν για εκείνον «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» και πληροφόρησε το ακροατήριό του ότι το άσυλο με τη σημερινή του μορφή θα καταργηθεί.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι παρότι το κόμμα του «θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις» για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος – προκειμένου να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα -, δεν αμφισβητεί σε καμία των περιπτώσεων τη σημασία της δημόσιας ανώτατης Παιδείας. «Η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε επί λέξει. Επειδή στην ανάγνωσή του η δημόσια εκπαίδευση είναι ο μόνος δοκιμασμένος μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας.
Οσο για το εργαλείο που θέλει να χρησιμοποιήσει ώστε να ξαναμετατρέψει την ανώτατη εκπαίδευση σε «κοινωνικό ανελκυστήρα»; Περιγράφεται με μια χθεσινή του φράση, «4009 plus». Ενας νόμος-πλαίσιο, δηλαδή, που θα έχει ως βάση τον περίφημο νόμο 4009 του 2011 – γνωστό και ως νόμο Διαμαντοπούλου.