Η ιστορία που θα σας διηγηθώ έλαβε χώρα στο διάλειμμα μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ανάμεσα σε έναν υπουργό (που ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί πρωτοκλασάτο και δεν τον έχει μετακινήσει ποτέ σε κανέναν ανασχηματισμό) και σε ένα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να αποκαλύψω τα ονόματα γιατί η συνομιλία που είχαν ήταν… επαναστατική. Ο υπουργός – που λέτε – είχε βγει για τσιγάρο έξω από την αίθουσα και συνάντησε το γαλάζιο στέλεχος. Χωρίς πολλές εισαγωγές, του ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να τον ενημερώσει, όπως του είπε, για ορισμένα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο του, καθότι το κράτος έχει συνέχεια. Σου λέει, εάν χάσουμε τις εκλογές, τουλάχιστον να ενημερώσω για θέματα που εκκρεμούν.

Παραδοχή ήττας

Εκπληκτος ο γαλάζιος τού είπε ότι δεν ξέρει εάν θα είναι υπουργός μετά τις εκλογές και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ενημερώσει τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός επέμεινε λέγοντας ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά 5%-7%, και είναι μια διαφορά που ο Τσίπρας πιστεύει ότι «παλεύεται». Προανήγγειλε μάλιστα ότι στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα εμφανιστούν και άλλα σκάνδαλα που μπορεί να μειώσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά. Δεν θέλησε όμως να αποκαλύψει τι είδους σκάνδαλα είναι αυτά. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι πιο σώφρονες «σύντροφοί» του συμβουλεύουν τον Τσίπρα να μην κοιτάζει τη διαφορά, αλλά να προσπαθεί να μην αποκτήσει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναγνώρισε όμως και ελαττώματα για τον αρχηγό του, που δεν είναι άλλα από τα ελαττώματα που είχαν, όπως είπε, παλαιότερα άλλοι πρωθυπουργοί έναντι των αντιπάλων τους. Οτι δηλαδή υπερεκτιμούσαν τις δυνάμεις τους. Η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και σιγά σιγά πλαισίωναν το παράξενο αυτό πολιτικό ζευγάρι και άλλοι βουλευτές που ήταν μέλη της επιτροπής και που δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν.

Ποιοι «κλείδωσαν»

Βόρεια Ελλάδα, αποστολή εξετελέσθη. Το λέω γιατί η ΝΔ «κλείδωσε» χθες όσους θα στηρίξει στις περιφέρειες της περιοχής. Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε χθες τον Γιώργο Κασαπίδη που θα στηρίξει στη Δυτική Μακεδονία και τον Χρήστο Μέτιο που πάει για Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Α, επειδή ο Κασαπίδης είναι νυν βουλευτής Κοζάνης, να πω πως είναι η πρώτη μεταπήδηση από το εθνικό Κοινοβούλιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παρατηρώ. Ε, θα έχει και άλλες, φαντάζομαι. Αντε να σας πω άλλη μία. Ο Κώστας Κουκοδήμος στον Δήμο Κατερίνης, που όλα δείχνουν πως επίσης είναι κλεισμένο ως μεταπήδηση. Να πω επίσης πως είναι ήδη γνωστό ότι στην Κεντρική Μακεδονία θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Κυριάκος και Τζίτζι θα τα πουν την Παρασκευή στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Απερχόμενος και επόμενος

Ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ χθες έκανε ενημέρωση σε συναδέλφους για μια σειρά ζητημάτων, όπως το Προσφυγικό. Ο πολύπειρος διπλωμάτης φεύγει από το πόστο του προς τα τέλη του χρόνου και θα αντικατασταθεί από τον Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Το ενδιαφέρον είναι πως ο νέος πρεσβευτής ήταν επικεφαλής του γραφείου του τουρκικού ΥΠΕΞ με αρμοδιότητα την Ελλάδα, την Κύπρο και τα αεροναυτιλιακά θέματα στο Αιγαίο. Οπως καταλάβατε, ξέρει καλά τα θέματα πριν ακόμη αναλάβει.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ κατηγορώ εκφράζει η παράταξη που πρόσκειται στην κυβέρνηση εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων που έβγαλε η κάλπη του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής – του μεγαλύτερου της χώρας. Οι άλλοτε στενοί φίλοι του υπουργού Υγείας, επίσης γιατρού, Παναγιώτης Ψυχάρης και Σπύρος Προβατάς με ανακοίνωσή τους κατηγορούν τον Ανδρέα Ξανθό ότι τους υπονόμευσε στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αφού τους υποχρεώνει να γίνουν με το έτσι θέλω οικογενειακοί γιατροί, ότι δεν τους στήριξε στις εκλογές, ενώ τους απαξίωσε επαγγελματικώς. Οι ήττες στις κάλπες φέρνουν γκρίνιες, ως γνωστόν, και αυτό θα το δούμε προσεχώς σε πολλά επίπεδα.

Φωτιές με Σόρος

Δεν έχω αμφιβολία ότι η πληγή που άνοιξε στην κυβέρνηση με τη μετωπική του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο θα μείνει για καιρό ανοικτή και μπορεί να κακοφορμίσει. Το αναφέρω επειδή με όσα είπε χθες ο Κοτζιάς (στο Creta tv) ανάβει νέες μεγάλες φωτιές. Ειδικά με εκείνο περί κυβερνητικής διασύνδεσης με τον Τζορτζ Σόρος – έστω κι αν αποδόθηκε σε «οχετό λάσπης» από την πλευρά Καμμένου. Μεταφέρω τα λεγόμενα Κοτζιά: «Δεν είπε (σ.σ.: ο Καμμένος στο Υπουργικό) μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από έναν τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».