Ακριβώς 36 ώρες. Από τις δύο τα ξημερώματα της Δευτέρας έως τις δύο χθες το μεσημέρι, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς φώναξε στο γραφείο του τους αρχηγούς του Ολυμπιακού για να τους ανακοινώσει πως το «ritiro» έλαβε τέλος. Η απόφαση του Πορτογάλου να παραμένουν άπαντες (τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές) εντός του Ρέντη, σε μια προσπάθεια… αφύπνισης. Αγωνιστικής αλλά και πνευματικής!

Θυμίζουμε προκαταβολικά πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η ομάδα επρόκειτο να διανυκτερεύσει και χθες στο αθλητικό κέντρο. Οτι θα έφευγε από εκεί απευθείας για το αεροδρόμιο και τη σημερινή πτήση στο Λουξεμβούργο. Ο κόουτς όμως προφανώς έκρινε ότι το μήνυμα που ήθελε να περάσει έφτασε στον προορισμό του, άρα και έληξε τον «συναγερμό» νωρίτερα, δίνοντας το δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές του να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τι αποτέλεσμα έφερε αυτή η ιδιαίτερη πρωτοβουλία του 48χρονου που φυσικά και συζητήθηκε πάρα πολύ; Θεωρητικά το… ζητούμενο. Αυτή η ζύμωση έκανε τους πάντες να συντονιστούν με την πραγματικότητα. Να καταλάβουν λάθη, να αντιληφθούν, να συζητήσουν μεταξύ τους, να λειτουργήσουν σαν ομάδα και να προετοιμάσουν την αντίδρασή τους ως  ομάδας. Υπήρξαν βίντεο, αναλύσεις, ιδιωτικές συζητήσεις του Κριστιάν Καρεμπέ («Δεν έγινε κάτι. Σηκώνουμε το κεφάλι και συνεχίζουμε») και του Φρανσουά Μοντέστο με τους ποδοσφαιριστές. Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία δεν είχε ούτε φωνές, ούτε… εκρήξεις, παρά τα όσα γράφτηκαν δίχως να έχουν σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Τις απαντήσεις όμως σε τέτοιες υποθέσεις τις δίνει μόνο το γήπεδο. Απαντες λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν και να αποδείξουν αύριο κιόλας ότι όλη αυτή η διαδικασία που κινήθηκε από την ήττα στο Ηράκλειο (ΟΦΗ) και έπειτα έχει αγωνιστική μετάφραση. Οι Ερυθρόλευκοι ταξιδεύουν το πρωί για το Λουξεμβούργο εκεί όπου αύριο τους περιμένει η Ντουντελάνζ και ίσως η κρισιμότερη φετινή ευρωπαϊκή παρτίδα. Ενα ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να  νικήσει αν θέλει να συνεχίσει να έχει πραγματικές πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Οι έξι βαθμοί με την Ντουντελάνζ είναι κάτι σαν προαπαιτούμενο στο σενάριο της πρόκρισης.

Ματς – κλειδί

Στο Λουξεμβούργο θα φανεί λοιπόν αν το «Εμείς φταίμε για ό,τι συμβαίνει, και εμείς πρέπει να βρούμε τις λύσεις» που έλεγαν χθες στις ιδιωτικές συζητήσεις τους εντός του Ρέντη οι ποδοσφαιριστές θα φέρει και την επιθυμητή αντίδραση. Αυτή η αποστολή «εκτός έδρας» μοιάζει με κλειδί. Οχι μόνο για την Ευρώπη τώρα που το ξανασκεφτόμαστε. Κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της ηρεμίας και θα ξαναβάλει τον Ολυμπιακό στο μονοπάτι της προσδοκίας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η σεζόν να φέρει αποτελέσματα και να προσεγγίσει στόχους. Καλό τεχνικό τιμ, καλοί ποδοσφαιριστές, πολλή δουλειά, εμπιστοσύνη. Αρκεί η αντίδραση να μην καθυστερήσει λοιπόν. Γιατί για όσους τυχόν δεν το έχουν καταλάβει, η τελευταία νίκη του Ολυμπιακού σε επίσημο ματς ήταν στις 27 Σεπτέμβρη (1-0 τον Λεβαδειακό στο Κύπελλο) και σήμερα έχουμε 24 Οκτώβρη.

Αγωνιστικά ο Πέδρο Μαρτίνς φαίνεται πως έχει αποφασίσει για τους 10 της 11άδας. Παίζεται μια θέση στη μεσαία γραμμή ανάμεσα σε Καμαρά και Νάτχο. Οι υπόλοιπες είναι «καπαρωμένες» αν αναλογιστεί κανείς τη χθεσινή δοκιμή: Ζοσέ Ζα, Τοροσίδης, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Λάζαρος, Ποντένσε και Γκερέρο θα πάρουν θέση μάχης. Στην αποστολή είναι ακόμη οι Γιαννιώτης, Χουτεσιώτης, Μιράντα, Ομάρ, Φετφατζίδης, Γκιγιέρμε, Τουρέ και Ναουέλ. Εκτός αποστολής από τους «βασικούς» έμειναν οι Τσιμίκας και Μεριά οι οποίοι πριν από το Ηράκλειο είχαν από δύο συμμετοχές με τις εθνικές ομάδες.