Η λανθασμένη απόφαση του επόπτη Στέλιου Γεωργιάδη, την οποία δέχθηκε ο διαιτητής Νώντας Γεροθόδωρος, άναψε φωτιές στη Volley League, με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις και να συμφωνούν τελικά στην επανάληψη ουσιαστικά των τελευταίων πόντων στο τάι μπρέικ με το σκορ 13-11. Η πρόταση κατατέθηκε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση των διαιτητών. Οι Πράσινοι απάντησαν, οι δυο ομάδες έχουν συμφωνήσει σε όλα, αλλά το θέμα είναι στα χέρια της ΕΣΑΠ και της ΕΟΠΕ.

Θυμίζουμε ότι με το σκορ στο 12-11 υπέρ του Παναθηναϊκού, σε σερβίς του Αλέξανδρου Ράπτη, η μπάλα έπεσε «μέσα», αλλά ο επόπτης έδωσε «έξω», καθώς μπερδεύτηκε με τη διαγράμμιση του μπάσκετ στο κλειστό της Κυψέλης. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από τους Πράσινους και στη συνέχεια οργισμένη ανακοίνωση που αναφερόταν σε «καταφανέστατη κλοπή».

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε λίγο αργότερα, σημειώνοντας ότι «επιθυμεί να επαναληφθεί το παιχνίδι, για να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης», Παράλληλα, οι Ερυθρόλευκοι θέλησαν να ξεκαθαρίσουν: «Για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η επιθυμία μας είναι ξεκάθαρη και δεν αποτελεί ειρωνεία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνδράμουμε σε οτιδήποτε χρειαστεί ο Παναθηναϊκός, ούτως ώστε να διεξαχθεί εκ νέου ο αγώνας και μάλιστα με κόσμο. Βασική προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η τέλεση του αγώνα σε γήπεδο με τάραφλεξ, ακόμα και στην Κυψέλη, ώστε να μην μπορούν να επαναληφθούν τα ίδια λάθη».

Ο Παναθηναϊκός με νέα ανακοίνωση έθεσε και νέο όρο με σαφείς υπαινιγμούς: «Απαιτούμε λοιπόν να επαναληφθεί το παιχνίδι από το 5ο σετ στο 13-11 στο γήπεδο της Κυψέλης, με τα ίδια παιδάκια και τις γυναίκες στις κερκίδες και με τάραφλεξ που θα το αποκτήσουμε εμείς με δικά μας έξοδα και δεν θα μας το κάνει δωράκι η ΕΟΠΕ, όπως το έκανε στον Ολυμπιακό. Εμείς έχουμε μάθει να πληρώνουμε από την τσέπη μας».

Οι Ερυθρόλευκοι απάντησαν συμφωνώντας με την πρόταση των Πρασίνων, φροντίζοντας παράλληλα να απαντήσουν και στους υπαινιγμούς: «Επειδή ο Ολυμπιακός τηρεί αυτά που λέει και δεν τα αλλάζει κάθε ώρα, όπως είπαμε θα συνδράμουμε σε οτιδήποτε χρειαστεί ο Παναθηναϊκός, ούτως ώστε να διεξαχθεί εκ νέου ο αγώνας. Αφού επιθυμία του Παναθηναϊκού είναι να παιχθεί το παιχνίδι από το 13-11 και με τον ίδιο ακριβώς κόσμο στο γήπεδο, δεχόμαστε να γίνει έτσι ακριβώς όπως προτείνει» και πρόσθεσε για το τάραφλεξ: «Η ομοσπονδία δανείζει τάραφλεξ εκεί που κάνει προπονήσεις η εθνική ομάδα και στις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη». Η τελευταία ανακοίνωση του Παναθηναϊκού απευθυνόταν με επιτακτικό τρόπο στη διοίκηση της Λίγκας και την ομοσπονδία, τις οποίες καλούσε να βρουν τρόπο για να πραγματοποιηθεί η επιθυμία των δύο ομάδων.

«Από τη στιγμή που οι δυο μεγαλύτεροι σύλλογοι στην Ελλάδα συμφωνούν πως αυτό που συνέβη χθες στο κλειστό της Κυψέλης συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος και προτείνουν να επαναληφθεί ο αγώνας από το 5ο σετ και με σκορ 13-11, περιμένουμε από τον Παντελή Ταρνατόρο και τον Γιώργο Καραμπέτσο να βρουν τον τρόπο να γίνει πράξη η επιθυμία των συλλόγων και να αποκαταστήσουν την προσβολή προς το άθλημα και τον Παναθηναϊκό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι υπόλογοι για τη δυσφήμηση του αθλήματος και για τη ληστεία της Κυψέλης».

Χωρίς προηγούμενο

Πρόκειται για μια λύση που δεν έχει ξαναϋπάρξει. Επανάληψη αγώνα υπήρξε στο παρελθόν, όμως δεν αφορούσε διαιτητικό λάθος, αλλά παράβαση κανονισμών.

Πριν από τέσσερα χρόνια είχε επαναληφθεί η συνάντηση Ολυμπιακού – ΑΕΚ στις γυναίκες, καθώς είχαν μπερδευτεί οι διαιτητές και δεν έκλεισαν την αλλαγή δύο παικτριών, με αποτέλεσμα να υπάρξει αλλοίωση κανονισμών. «Αλλαξε όλη η ροή του αγώνα και μαζί και το σκορ. Ο αγώνας επαναλήφθηκε. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα η παράβαση κανονισμών και το διαιτητικό λάθος σε μέσα – έξω», εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔ / ΕΟΠΕ, Βασίλης Αντωνούλης, ο οποίος διευκρίνισε: «Σεβόμαστε απόλυτα τη θέληση των διοικήσεων των δύο μεγάλων συλλόγων. Ωστόσο τα πρωταθλήματα και όλες οι διοργανώσεις γίνονται με τους κανονισμούς που έχουν συνυπογράψει όλα τα σωματεία και όχι η ΚΕΔ».

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ένστασης του Παναθηναϊκού. Θα είχε τύχη μόνο αν αφορούσε παράβαση κανονισμών.

Η τεχνολογία

Ενα θέμα το οποίο έχει τεθεί και συζητείται ήδη από τη Λίγκα του βόλεϊ είναι η χρήση της τεχνολογίας, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Είναι το video challenge, το οποίο συζητεί η Λίγκα να αρχίσει από φέτος, αλλά πιλοτικά και μόνο σε παιχνίδια με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι ένα ιταλικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως, ωστόσο το κόστος είναι μεγάλο.

Για κάθε ομάδα αγγίζει τα 25.000 ευρώ, αλλά χωρίς αμφιβολία αποτελεί τεράστια βοήθεια για τους διαιτητές όταν έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολη φάση. Κι αυτός είναι ο λόγος που η προσπάθεια είναι να πάρουν δύο-τρεις άδειες και να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένα παιχνίδια. Η ΕΣΑΠ έχει ζητήσει βοήθεια από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ενώ έχει πραγματοποιήσει επαφές και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Ωριμοι πιτσιρικάδες και στο βόλεϊ

Στο προχθεσινό ντέρμπι στο κλειστό της Κυψέλης, τα νέα παιδιά του Παναθηναϊκού, εκτός από τα εξαιρετικά στοιχεία που έδειξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποκόμισαν κολακευτικά σχόλια και για την ωριμότητα στις δηλώσεις τους. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να δώσουμε σημασία στον πόντο που ίσως ήταν άσος του Ράπτη, άλλα να σταθούμε στην εμφάνισή μας. Είμαστε μια καλά χτισμένη ομάδα. Δουλεύουμε κάθε μέρα στην προπόνηση. Χαιρόμαστε όλοι που είμαστε μέλη του Παναθηναϊκού. Το σημαντικό είναι ότι μπορούμε να παίξουμε ως ίσοι προς ίσους κάθε αντίπαλο στο πρωτάθλημα» είπε ο 17χρονος ακραίος του Παναθηναϊκού, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, ο οποίος είναι μαθητής στην Γ’ Λυκείου και γιος του προπονητή των Πρασίνων, Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στον 18χρονο ακραίο Αλέξανδρο Ράπτη. Ο νεαρός αθλητής αγωνίστηκε προχθές για πρώτη φορά σε παιχνίδι επαγγελματικής κατηγορίας, καθώς στον Παναθηναϊκό ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από την Ολυμπιάδα Πατρών, ομάδα που αγωνιζόταν πέρυσι για την παραμονή της στην Α2. Θυμίζουμε ότι ο Ράπτης ήταν πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 22 πόντους, πήρε επιθέσεις (18/31), ενώ είχε έναν άσο και τρία μπλοκ.