Υιοθετεί επισήμως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις του 2012 – αυτές που είχε καταγγείλει τότε με σφοδρότητα – οδηγώντας έτσι 2,6 εκατ. συνταξιούχους και 800.000 δημοσίους υπαλλήλους σε μια άνευ προηγουμένου δικαστική περιπέτεια.

O αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM, υποστήριξε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εφεσιβάλουμε τις πρωτόδικες αποφάσεις, διότι ξεφεύγουν από το δεσμευτικό πλαίσιο του ΣτΕ, άρα και το ΣτΕ – αλλά και το Εφετείο πρώτα – καλείται να σκεφτεί αν θα έβγαζε πραγματικά την ίδια απόφαση με τον όρο ότι θα ισχύσει για όλους», καθώς «αν ισχύσει για όλους, το 16,2% του ΑΕΠ (σ.σ.: ανώτατο όριο συνταξιοδοτικής δαπάνης) δεν πρόκειται να τηρηθεί, επομένως θα εκτοξευθεί, επομένως θα παραβιαστεί το πρώτο Μνημόνιο, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό, και θα βρεθεί σε μια αντίφαση και αντίθεση με τον εαυτό του το Ανώτατο Δικαστήριο».

Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το ΣτΕ προσδιόρισε περιορισμένα την έκταση της ικανοποίησης τέτοιων προσφυγών, δηλαδή μόνο σε όσους είχαν υποβάλει μέχρι εκείνη τη στιγμή που έβγαλε την απόφασή του και μόνο γι’ αυτούς αναγνώριζε την καταβολή – αναδρομικά – των σχετικών παροχών, οι οποίες περικόπηκαν το 2012 από τον νόμο Κουτρουμάνη και στη συνέχεια τον νόμο Βρούτση» πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι «το Πρωτοδικείο έκρινε και υπεισήλθε σε ένα μέρος που το ΣτΕ είχε απαγορεύσει με την απόφασή του, δηλαδή το ΣτΕ είχε πει “αυτοί και όχι άλλοι”, ενώ το Πρωτοδικείο λέει “όλοι”».

«Επομένως», συνέχισε ο υφυπουργός, «αφορά παλαιές διατάξεις, όμως με έναν τρόπο που το ΣτΕ θέλει να προσδιορίσει ότι το δημοσιονομικό κόστος δεν θα εκτιναχθεί σε όρια πέραν του 16,2% του ΑΕΠ, διότι και αυτός ο νόμος του πρώτου Μνημονίου είναι δεσμευτικός και για τα δικαστήρια και για όλους και έχει τυπική αυξημένη ισχύ, και μάλιστα ο πρώτος νόμος του Μνημονίου κρίθηκε και συνταγματικός από το ΣτΕ».