Την τακτική του απαξιωτικού κουνήματος του δαχτύλου υιοθετεί τώρα ο Ρουβίκωνας απέναντι στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιδρούν στην παρουσία του εντός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τις ειρωνικές αναφορές για «κουστωδία πανεπιστημιακών» και «ανθρώπινη αλυσίδα – τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων», μεμονωμένα ηγετικά μέλη της αναρχικής συλλογικότητας και συνολικά η «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα»… συμβουλεύουν (!) τις πρυτανικές Αρχές να σοβαρευτούν. «Οι φοιτητές, κυρία Καραμαλέγκου, δεν είναι όσο αφελείς τούς θέλετε. Το πανεπιστήμιο που ονειρεύεστε, αυτό όπου κουμάντο κάνουν οι καθηγητές, δεν θα αφήσουμε να γίνει πραγματικότητα» ανήρτησε στο Facebook, απευθυνόμενη στην κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου, η «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα» (γράφοντας πάντως ανορθόγραφα τη λέξη αφελείς). «Και χίλιες φορές να μας βγάλουν από το στέκι, χίλιες φορές θα ξαναμπούμε» πρόσθεσε με αποφασιστικό τόνο μέλος της αναρχικής συλλογικότητας.
ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. Αλλωστε ο Ρουβίκωνας επανακατέλαβε ανενόχλητος χθες το πρωί το γραφείο 516 στον πέμπτο όροφο της Φιλοσοφικής, ενώ στην κεντρική είσοδο της σχολής, στο ισόγειο, έκαναν συμβολική συγκέντρωση οι πρυτανικές Αρχές, η κοσμητεία, καθηγητές διαφόρων τμημάτων και φοιτητές. Να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια ώρα στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως ήταν σε εξέλιξη η παράσταση διαμαρτυρίας των πρυτανικών Αρχών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο η Σύγκλητος «σφράγισε» χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εμπόρους ναρκωτικών και τους τοξικοεξαρτημένους γύρω από το ίδρυμα.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ. Κλειστή λόγω Ρουβίκωνα είχε μείνει και η Φιλοσοφική για ένα 24ωρο (στις 18 Οκτωβρίου), όμως χθες λειτούργησε κανονικά. Το ίδιο και το γραφείο 516 της «φοιτητικής ομάδας Ρουβίκωνα», η οποία μοίραζε καλημέρες στους φοιτητές, πανηγυρίζοντας τελικά μετά το μεσημέρι ότι «σήμερα μας προσέγγισε περισσότερος κόσμος από κάθε άλλη φορά». Η ομάδα προειδοποίησε επίσης ότι «μάλλον κάποιοι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί κύκλοι έχουν αρχίσει να φοβούνται μήπως αναδειχθούν δημόσια οι πονηριές που κάνουν χρόνια τώρα» και χαρακτήρισε ανεπιτυχείς «τις προσπάθειες της κοσμητείας να στήσει διαμαρτυρία ενάντια στην ύπαρξη στεκιού της φοιτητικής μας ομάδας». Επισήμως τοποθετήθηκε νωρίτερα με ανακοίνωση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διακηρύσσοντας τη βούλησή του να προασπίσει τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. «Οι προσπάθειες της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας να εμφανιστεί με το προσωπείο φοιτητικής ομάδας ούτε νομιμοποιούν τις ενέργειές της ούτε πείθουν» ανέφερε το ΕΚΠΑ και κάλεσε «τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης». Η «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα» απάντησε (και πάλι μέσω Facebook) ότι «δεν είμαστε δράκοι, δεν είμαστε “τρομοκράτες”», ενώ μέλος της αναρχικής συλλογικότητας ενέπλεξε και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ότι «τα τελευταία 24ωρα επικοινωνούσε προσωπικά με καθηγητές που του έχουν υποχρέωση για να κινητοποιούσαν φοιτητές για σήμερα (κυρίως μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς)». Από την πλευρά τους μέλη της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ προχώρησαν σε ξεχωριστή κινητοποίηση έξω από το γραφείο της κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής στον τρίτο όροφο του κτιρίου φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από το άσυλο και από τους αγώνες των φοιτητών».
ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Ξέσπασε νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη περί κατάργησης του ασύλου στη σημερινή του μορφή και πάταξης της ανομίας στα πανεπιστήμια. Ο Κώστας Γαβρόγλου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λεκτικούς ακροβατισμούς» και «κοροϊδία του ακροατηρίου του», ενώ αντίστοιχη κριτική στην ομιλία Μητσοτάκη σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στον «νόμο Διαμαντοπούλου». Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «ιδεοληπτικό λαϊκισμό ΣΥΡΙΖΑ» που καταστρέφει την Παιδεία: «Η αναφορά και μόνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Νόμο 4009/2011 για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων (…) ερέθισε τους μόνιμους εκφραστές της επιστροφής σε ένα απώτατο παρελθόν».