Ζήτημα με την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη – που είχαν συλληφθεί στα σύνορα του Εβρου από τους Τούρκους τον περασμένο Μάρτιο και είχαν κρατηθεί για πεντέμισι μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης -, ανέκυψε χθες το βράδυ, καθώς διακινήθηκαν πληροφορίες ότι οδεύουν προς το στρατοδικείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Οpen TV, τις επόμενες ημέρες το ΓΕΕΘΑ αναμένεται να αποστείλει το σχετικό κατηγορητήριο στους Μητρετώδη και Κούκλατζη. Οι πληροφορίες του καναλιού ανέφεραν επίσης ότι στη στρατιωτική Δικαιοσύνη αναμένεται να παραπεμφθούν και οι ανώτεροι των δύο στρατιωτικών (διοικητές των σχηματισμών όπου υπηρετούσαν).

Ωστόσο, μέσω τουίτερ ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε να διαψεύδει αυτή την εξέλιξη, προωθώντας σχόλιο με το οποίο γινόταν λόγος για «fake news», ενώ κατέληγε πως «δεν υφίσταται θέμα δίωξης και στρατοδικείου των δύο στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους».

Νωρίτερα χθες το βράδυ, πηγές του ΓΕΕΘΑ τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης για την αναζήτηση ευθυνών και παραλείψεων (ΕΔΕ). Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ και μετά την παρέμβαση Καμμένου.

Η επιστροφή. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου, ύστερα από 167 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν δώσει καταθέσεις προκειμένου να εξηγήσουν λεπτομερώς τι είχε συμβεί την 1η Μαρτίου, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας τους στα σύνορα, στις Καστανιές Εβρου, πέρασαν στην τουρκική πλευρά και συνελήφθησαν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Τότε είχαν καταθέσει στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ) αντιστράτηγο Νικόλαο Μανούρη και είχαν δώσει εξηγήσεις για τα ακριβή περιστατικά.

Το λάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης είχε υποστηρίξει ότι βρέθηκε μαζί με τον λοχία Κούκλατζη κατά λάθος στην τουρκική πλευρά διότι είχαν εντοπίσει ίχνη στο χιόνι και αποφάσισαν να τα ακολουθήσουν πιστεύοντας ότι επρόκειτο για ίχνη μεταναστών. Αυτό άλλωστε είχε τονίσει ο Αγγελος Μητρετώδης και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος εξηγώντας στον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο την περιπέτειά τους. Στην ίδια κατάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανθυπολοχαγός είχε ισχυριστεί πως την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί έψαχναν τα ίχνη των μεταναστών στο χιόνι, ξαφνικά είδαν δύο Τούρκους να τους σημαδεύουν.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, πάντως, είχαν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες παραλείψεις των ίδιων ή και των ανωτέρων τους. Ανθρωποι με γνώση και εμπειρία στο αμυντικό και στρατιωτικό πεδίο αναρωτιούνταν τότε πώς είναι δυνατόν οι δύο στρατιωτικοί να πέρασαν στην τουρκική πλευρά σε μια περιοχή που θα έπρεπε να τη γνωρίζουν άριστα.